Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
"Δε θέλουμε το ρόλο του καταστολέα"

Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος ζητά, με διακήρυξή της, συμπαράσταση στο αίτημά της να μη συμμετέχουν οι πυροσβέστες στη διάλυση δημόσιων συγκεντρώσεων

Στις 10 Οκτώβρη 1995 αστυνομικές δυνάμεις, βάζοντας μπροστά υδραντλίες του Πυροσβεστικού Σώματος, επιτέθηκαν και διέλυσαν συγκέντρωση των εργατών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά. Η επίθεση αυτή τότε είχε καταδικαστεί από το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις ανάμεσα στους πυροσβέστες.

Σήμερα η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος ζητά, με διακήρυξή της, από προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής με την υπογραφή τους και τη δημόσια τοποθέτησή τους, να συμπαρασταθούν στο αίτημά της, που είναι να μη συμμετέχει το Σώμα αυτό σε διαλύσεις δημοσίων συγκεντρώσεων. Η διακήρυξη απευθύνεται σε βουλευτές, δημάρχους, επιστήμονες, αλλά και μαζικούς φορείς.

Η ΠΕΥΠΣ στη διακήρυξή της θεωρεί ότι με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής σε ενέργειες κατασταλτικού χαρακτήρα αποδυναμώνεται η κοινωνική της αποστολή και απαιτεί να μη συμμετέχουν οι πυροσβέστες σε διαλύσεις διαδηλώσεων, αλλά να ενεργοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στα κοινωνικού χαρακτήρα καθήκοντά τους.

Αυτό αποτελεί "την ομόθυμη εκφρασμένη βούληση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος", αναφέρεται στη διακήρυξη, που υπογραμμίζει ότι οι πυροσβέστες είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους, τα οποία είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από τους κινδύνους των πυρκαγιών και των θεομηνιών. "Για την άσκηση αυτών και μόνο έχουμε εκπαιδευτεί", αναφέρει η διακήρυξη, η οποία τονίζει την άρνηση των πυροσβεστών να συμμετέχουν σε "καθήκοντα" διάλυσης συγκεντρώσεων, έστω και επικουρικά.

Το συνδικαλιστικό όργανο των πυροσβεστών επικαλείται το άρθρο 11 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να συγκεντρώνονται ελεύθερα. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι δημόσιες ανοιχτές συναθροίσεις μπορούν υπό προϋποθέσεις (απειλή σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια ή διαταραχή της κοινωνικοοικονομικής ζωής) να απαγορευτούν, με αιτιολογημένη, όμως, απόφαση των αστυνομικών αρχών (Ν.1481/84).

Επίσης, επικαλείται το ισχύον νομικό πλαίσιο "περί συναθροίσεων και διαλύσεων αυτών", που όμως ισχύει από την εποχή της δικτατορίας (ΝΔ 794/1971), σύμφωνα με το οποίο οι διαλύσεις δημοσίων συναθροίσεων ανήκουν στην αρμοδιότητα των αστυνομικών αρχών.

Ο ιδρυτικός νόμος του Πυροσβεστικού Σώματος τη δεκαετία του 1930 δεν αναφέρει πουθενά ότι το Σώμα αυτό συμμετέχει σε κατασταλτικές ενέργειες. Το 1949, όμως, προστέθηκαν σε αυτόν σχετικές διατάξεις. Ο επόμενος που τον διαδέχτηκε ανέφερε σαφώς για συνδρομή της Πυροσβεστικής στην Αστυνομία για διάλυση δημοσίων συγκεντρώσεων. Αυτός που ισχύει σήμερα αφήνει το θέμα σε εκκρεμότητα, αφού αναφέρει ότι η Πυροσβεστική συνδράμει την ΕΛ.ΑΣ., χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποιες καταστάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πυροσβέστες να βρεθούν δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων(2013-05-18 00:00:00.0)
Ξεκίνησε το 15ο Συνέδριο των πυροσβεστών(2013-05-17 00:00:00.0)
Μεγάλο πλήγμα στην πυρασφάλεια της χώρας(2013-02-13 00:00:00.0)
«Καταδικάστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»(2007-09-07 00:00:00.0)
Απαιτούμε διαφάνεια και αξιοκρατία(1999-02-17 00:00:00.0)
Χρειάζεται ενιαίος φορέας δασοπροστασίας(1998-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ