Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραμύθια της οθόνης

Η "άνευ όρων" παράδοση των παιδιών στη γιορταστική μέθεξη των ημερών, φανερώνει την ασύνειδη, άσπιλη, μη αγοραία προσήλωσή τους στα μυστήρια της χαράς, αφού από την άπλαστη ακόμα συνείδησή τους απουσιάζει η αυθαιρεσία του εγωιστικού κέρδους, συχνά "στόχος" των μεγάλων. Στη σημερινή κοινωνία των πολυμέσων και της "αυτοκρατορίας της οθόνης", τα παιδιά αποτελούν την πιο εύκολη λεία στις ορέξεις των βιαστών και αρπάγων της ανθρώπινης ευτυχίας, απλά γιατί αυτά είναι τα βλαστάρια του νέου κόσμου, οι κληρονόμοι διαχειριστές της ανθρώπινης ζωής. Μέσα από αυτήν την "κατάκτηση του αιώνα" τα παιδιά μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, να αναπτύξουν τα κριτήριά τους για το καλό και το κακό, το άδικο και το δίκαιο, να μάθουν να απαιτούν ολόκληρη την αξία της χαράς και όχι μικρές ευκαιριακές δόσεις ευτυχίας, συχνά εμπορεύσιμης λογικής. Οι βιντεοκασέτες, από τις λίγες που αφορούν τα παιδιά, τους δίνουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το κριτήριο της θέασης.

Τα παραμύθια και οι ιστορίες με ζώα κλέβουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους. Ο κόσμος των παραμυθιών είναι ο κόσμος του ονείρου, τα ζώα είναι οι μοναδικοί φίλοι που καταλαβαίνουν και αισθάνονται την αφέλεια και την αθωότητα της παιδικότητάς τους. Ενα κλασικό παραμύθι αθάνατης κληρονομιάς απ' αυτά που λένε οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους είναι η ταινία κινούμενων σχεδίων "Η Βασιλοπούλα και το κάστρο των παραμυθιών".Η Ειρήνη (συμβολική προσωποποίηση του ιδανικού της επίγειας Ειρήνης) είναι μια πριγκίπισσα που το βασίλειό της απειλείται από τους μοχθηρούς καλικάντζαρους που ζουν στα βάθη της γης (το κακό ως κάτι σκοτεινό και απόμακρο από τη γαλήνη που προσφέρει το φως της ημέρας). Σύμβουλος της Ειρήνης στη μάχη της με τα καλικαντζάρια είναι η προγιαγιά της (Η ανάμνηση του παρελθόντος ως δάσκαλος στο σήμερα και η προσφορά της σπουδής της ιστορίας). Από τις μεγαλύτερες κλασικές δημιουργίες στο χώρο του κινούμενου σχεδίου είναι η ταινία "Η πεντάμορφη και το τέρας" από τα στούντιο του Γουόλτ Ντίσνεϊ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της πανέμορφης Μπελ που ο έρωτάς της μεταμορφώνει το σκληρό και άκαρδο τέρας που τη φυλακίζει στο κάστρο του, σε ένα όμορφο πριγκιπόπουλο. Μια ταινία που διδάσκει ότι η ομορφιά του ανθρώπου είναι η ψυχή του. Η ταινία είναι βραβευμένη με Οσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού.

Μεταγλωττισμένο και με ελληνικούς υπότιτλους κυκλοφορεί σε βίντεο και η μεγάλη αριστουργηματική ιστορία κινούμενων σχεδίων του Ντίσνεϊ "Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι".Ενα παραμύθι αφάνταστης γοητείας, με ήρωες τη μικρή χιονάτη και τους εφτά νάνους που ζουν μέσα στο δάσος. Ενα παραμύθι που μυεί τα παιδιά στον κόσμο των μεγάλων, μαθαίνοντάς τους ότι τα λεφτά και το κυνήγι των μεγαλείων και της δόξας είναι ασήμαντες αξίες μπροστά σε ένα χαμογελαστό πρόσωπο που δεν προσποιείται, αλλά δίνει την αγάπη του. Σε ένα μυθικό κόσμο, γεμάτο κάστρα, δάση, πανέξυπνα και φιλικά ζώα μας οδηγεί η ταινία κινούμενων σχεδίων "Η πριγκίπισσα των Κύκνων".Μια πανέμορφη ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά να αποφεύγουν το κακό, να αγαπούν τα ζώα, τη συλλογικότητα και το απόλυτο της αυτοθυσίας στον έρωτα. Στην εξωτική Ακαμπα μάς πηγαίνει το μαγικό χαλί του Αλαντίν στην ταινία κινούμενων σχεδίων του Ντίσνεϊ "Αλαντίν".Ομορφη περιπέτεια με ήρωες τον Αλαντίν, το μαγικό χαλί του, τη μικρή μαϊμουδίτσα και το αστείο Τζίνι σε έναν κόσμο όπου το κακό προσπαθεί να επιβληθεί σκοτώνοντας την αγνότητα και την αλήθεια του έρωτα.

"Το βιβλίο της ζούγκλας" είναι μια περιήγηση στον κόσμο των άγριων ζώων, με ήρωες τον μικρό Μόγλι και τα ζώα της ζούγκλας. Μια περιπέτεια που παρουσιάζει τη μάχη του κακού (οι αδίστακτοι δολοφόνοι των ζώων) και του καλού (η ισοτιμία των ζώων και των ανθρώπων στην εξέλιξη της ζωής). Στο χιονισμένο Λονδίνο τα Χριστούγεννα διαδραματίζεται η ταινία "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" με πρωταγωνιστές έναν άκαρδο, μίζερο και τσιγκούνη άνθρωπο και τις γνωστές αγαπητές στα παιδιά κούκλες του Μάπετ Σόου. Μια ευαίσθητη λυρική ταινία, που δείχνει ότι η κατήχηση της συνείδησης στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει είναι ένα μεγάλο όπλο ενάντια στον εγωισμό και τα παράγωγά του. Η ευαισθησία της ταινίας υποστηρίζεται και από τις άφθονες κωμικές ιστορίες με τις κούκλες.

Γεράσιμος ΒΑΚΡΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ(2008-12-25 00:00:00.0)
ΣΑΒΒΑΤΟ(2006-07-01 00:00:00.0)
ΣΑΒΒΑΤΟ(2006-06-25 00:00:00.0)
ΣΑΒΒΑΤΟ(2006-06-17 00:00:00.0)
ΣΑΒΒΑΤΟ(2006-05-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ