Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς ολοκληρωτική καταστροφή

ΚΕΡΚΥΡΑ (ανταπόκριση).-

Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τη φετινή σοδειά, ύστερα από την απαγόρευση των αεροψεκασμών και την καταπολέμηση του δάκου με δολωματικούς από εδάφους ψεκασμούς, το ΔΣ της ΟΑΣ Κέρκυρας. Το ΔΣ διαπίστωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική και ότι η φετινή σοδειά βαδίζει προς ολοκληρωτική καταστροφή. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο κερκυραϊκός ελαιώνας δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους πειράματα.

Οι εργολάβοι και οι τομεάρχες γεωπόνοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Ούτε καν τους όρους αυτής της κουτσουρεμένης διακήρυξης δεν υλοποιούν. Τεράστιες περιοχές δεν ψεκάζονται, οι καταγγελίες είναι αλλεπάλληλες και καθημερινές και οι απεγνωσμένες προσπάθειες των ελαιοπαραγωγών για να σώσουν της σοδειάς τους θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες και επιζήμιες καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν επανειλημμένες ομόφωνες αποφάσεις του ΝΣ, της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων, του συνόλου της ΤΑ, που ζήτησαν την καταπολέμηση του δάκου από αέρα ή με αεροπλάνο ή με ελικόπτερο, τις οποίες η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια δείχνοντας για μια ακόμη φορά την αναλγησία, την ανευθυνότητα και επικινδυνότητα που την κατέχει.

Αυτή τη στιγμή όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση μία και μοναδική λύση υπάρχει. Ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός που θα είναι ο πλέον καθοριστικός να γίνει από αέρος. Τουλάχιστον στις δύσβατες περιοχές και στο βατό ελαιώνα να μπει στο μείγμα το χρωστικό υγρό για να φαίνεται εάν πραγματικά ραντίστηκαν τα δέντρα που προβλέπεται από τον κανονισμό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ας σταματήσει την αναλγησία και ας αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της. Η φετινή καταστροφή της σοδειάς σε συνδυασμό με την εξευτελιστική τιμή του λαδιού, τη φοβερή αύξηση των αγροεφοδίων και το ευρωπρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση των 40 δραχμών το κιλό στην τιμή της εξόφλησης της επιδότησης της ελαιο-οικονομικής περιόδου 1995 - 1996, καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Κέρκυρας και οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org