Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλες τις τουριστικές περιοχές αναστενάζουν κάτω από ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας στην "καρδιά" της τουριστικής περιόδου
Κάθε χρόνο και χειρότερα ή κάθε πέρσι και καλύτερα είναι το σλόγκαν που επικρατεί στο χώρο των εργαζομένων στον τουρισμό για να περιγράψει στη ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων. Η φετινή σεζόν ήδη έχει φτάσει στην κορύφωσή της και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα αναστενάζουν κάτω από την πίεση, την εντατικοποίηση, τις εργασιακές σχέσεις - "λάστιχο". Την αγωνία αν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν τα εκατό μεροκάματα που απαιτούνται για τη χειμερινή επιδότηση, την οποία ο υπουργός Εργασίας απειλεί να καταργήσει (!), και για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι μεγαλοξενοδόχοι λύνουν και δένουν, αφού η κυβέρνηση, με την τουριστική πολιτική που ακολουθεί, φροντίζει γι' αυτούς πριν απ' αυτούς. Κυρίαρχοι του παιχνιδιού, λοιπόν, δε διστάζουν να ζητάνε και βοήθεια για την κατάργηση του τελευταίου οχυρού των εργαζομένων του κλάδου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας!
Φέτος, η κλαδική Ομοσπονδία κάτω από το βάρος των προβλημάτων αναγκάστηκε, από κοινού με τη ΓΣΕΕ, να πραγματοποιήσει περιοδείες κύρια σε άκρως τουριστικές περιοχές. Το Ναύπλιο, η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος ήταν μερικές από τις περιοχές όπου βρέθηκαν μέχρι τώρα συνδικαλιστές. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Χρήστος Κατσώτης,περιόδευσε στην Κέρκυρα και την Κρήτη και τόνισε στο "Ρ": "Ο κλάδος έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι. Η Κέρκυρα φέτος δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση που είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Τα γεγονότα στην Αλβανία συντέλεσαν σ' αυτό. Αρκετά ξενοδοχεία υπολειτουργούν και οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται με 3 και 4 ημερομίσθια το μήνα! Μάλιστα στο ξενοδοχείο "Κόρφου Διβάνη Παλλάς" έχουμε και ιδιωτικά συμφωνητικά,στα οποία αναφέρεται ότι λόγω της κρίσης ο εργαζόμενος αποδέχεται να απασχολείται έως και 3 μέρες τη βδομάδα και σε καμία περίπτωση πάνω από 12 μέρες το μήνα! Εμείς εκτιμάμε ότι οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τη μείωση της τουριστικής κίνησης και δε θα πρέπει να επιτρέπεται στο όνομα αυτής η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση έγινε και η παρέμβασή μας για να διασφαλιστεί η πλήρης απασχόληση. Η πολιτεία επιτέλους να πάρει μέτρα. Δεν μπορεί ο υπουργός Εργασίας να προβαίνει σε δηλώσεις για "επανεξέταση" του χειμερινού επιδόματος, οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο, δεδομένου ότι για πολλούς είναι το κύριο εισόδημά τους το χειμώνα.Μάλιστα στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου".