Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα Δωδεκάνησα και Ιόνια νησιά, η ίδια γεύση

Στα Δωδεκάνησα κατευθύνεται ένα μεγάλο ποσοστό της τουριστικής κίνησης, γεγονός που αποτελεί ευχή και κατάρα για τους εργαζόμενους του κλάδου. Ευχή γιατί τους εξασφαλίζει ένα μεροκάματο και κατάρα γιατί πρόκειται για ένα "μαύρο" μεροκάματο, που βάζει σε δοκιμασία τα νεύρα και την υγεία τους.

Στην Κω,λόγου χάρη, πριν καλά καλά ξεκινήσει η σεζόν, φάνηκε τι θα γινόταν στη συνέχεια. Η εντατικοποίηση και τα "εκβιαστικά πακέτα" έδιναν κι έπαιρναν. Σε επιχειρήσεις, όπως το "Κυπριώτης Βίλατζ",δόθηκαν σε δύο εργαζόμενες 15 "ρεπό" τιμωρίας, κάτι σαν διαθεσιμότητα, επειδή σε μια αναχώρηση ξέχασαν να βάλουν σαπούνι στο δωμάτιο. Κι αυτό, όταν έχουν να τακτοποιήσουν πάνω από 21 δωμάτια! Και ήταν αυτός ο επιχειρηματίας που πριμοδοτήθηκε με μερικά δισεκατομμύρια από το κράτος για να κατασκευάσει πισίνα αθλητικών διαστάσεων.

Στα ξενοδοχεία "Ραμίρα Μπιτς" και "Νόριντα" - πρώτης κατηγορίας και τα δύο ιδιοκτησίας Μήτση - οι εργαζόμενοι εργάζονται από τα τέλη του Μάρτη και μόλις πρόσφατα πληρώθηκαν τον Απρίλη, ενώ κι εδώ εφαρμόστηκαν τα εκβιαστικά πακέτα. Στο "κλαμπ Μεντιτερανέ" οι τετραωρίτες είναι καθεστώς! Μια εργαζόμενη στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" απολύθηκε επειδή ήταν έγκυος!

Στο "Μάτζικ Λάιφ" πριν από ένα μήνα απολύθηκαν 14 εργαζόμενοι και η υπόθεσή τους βρίσκεται στα δικαστήρια. Αυτή ήταν η τιμωρία τους, γιατί την προηγούμενη της απόλυσής τους "τόλμησαν" να επισκεφτούν την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν για το μισθό που δικαιούνται!

Την ίδια στιγμή τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση των αφίξεων του Ιούνη κατά 19%. Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει την Ενωση Ξενοδόχων να μιλάει για τουριστική κρίση.

Η Κική Μακρή,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δωδεκανήσων και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τόνισε στο "Ρ": "Η παρέμβαση του κράτους είναι μηδαμινή. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται κανονικά, δεν τους κολλιούνται τα ένσημα κ. ά. Γι' αυτό το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία ζητάνε τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και να ξαναγυρίσει στο υπουργείο Εργασίας. Ενας επιθεωρητής είναι αδύνατον να καλύψει το βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου. Ενα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι αλλοδαποί. που χρησιμοποιούνται σε καθεστώς "μαύρης εργασίας" ως μοχλός πίεσης στους νόμιμους εργαζόμενους. Οι παρεμβάσεις μας σε χώρους δουλιάς είναι συνεχείς, προσπαθούμε να δραστηριοποιήσουμε τους εργαζόμενους, να τους ενημερώσουμε ότι η λύση των προβλημάτων δε θα έρθει ουρανοκατέβατη, αλλά πρέπει να αγωνιστούν και να την επιβάλουν".

Στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο η γεύση είναι ίδια, μεσαιωνικό καθεστώς επικρατεί σε πολλά ξενοδοχεία. Στη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα, η "Zante Royal Palace" έφτασε στο σημείο η επιχείρηση να δώσει εντολή στους "σεκιούριτι" να διενεργούν προσωπικά έλεγχο στον κάθε εργαζόμενο!

Επίσης σε ξενοδοχεία, όπως το "Zante Park",το "Paradise",το "Kaptain",το "Diana",το "Palace" κ. ά., έχουν τοποθετηθεί ακόμα και κάμερες παρακολούθησης,ενώ στο έπακρο έχει φτάσει η ψυχολογική βία που ασκείται στους εργαζόμενους!

Φέτος η κίνηση είναι αυξημένη κατά 10% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι τουρίστες διοχετεύονται από τις εταιρίες σε μεγάλα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα τα μικρότερα να απασχολούν εργαζόμενους για 3 ή και 4 μέρες τη βδομάδα, με άστατο ωράριο και βέβαια με μείωση αποδοχών! Πολλοί είναι φέτος οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, κυρίως όσοι εργάζονται σε εστιατόρια και άλλες επισιτιστικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι.

Και στη Ζάκυνθο εφαρμόζονται τα πακέτα, κυρίως σε ό,τι αφορά στα ένσημα, για παράδειγμα η "Zante Royal Palace" θα κολλήσει φέτος 110 ένσημα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το πόσες μέρες θα εργαστούν! Οι συλλογικές συμβάσεις δεν τηρούνται, ενώ τείνουν να καταργηθούν οι ειδικότητες και ο καθορισμός των καθηκόντων! Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ανύπαρκτη, ενώ οι αλλοδαποί ξεπερνούν τις 4.000 σε σύνολο 10.000 εργαζομένων στο νησί!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ