Εντονη αντίδραση προκάλεσε στους τεχνικούς και συνταξιούχους της ΔΕΗ η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει ξαφνικά στη Βουλή δυο τροπολογίες, που υπονομεύουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Με ανοιχτή επιστολή της η ΕΤΕ - ΔΕΗ καλεί τους 300 της Βουλής να μην τις ψηφίσουν
Την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει ξαφνικά στη Βουλή δύο τροπολογίες - σκάνδαλα, με τις οποίες επιχειρείται η υπονόμευση όχι μόνο του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης (προς όφελος κάποιων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων) αλλά και του ισχύοντος συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ενδεικτικό του κλίματος αναταραχής που προκάλεσαν οι δύο τροπολογίες, είναι τόσο το περιεχόμενο της "ανοιχτής επιστολής" που έστειλε η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ - ΔΕΗ) στους βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής όσο και της σχετικής ανακοίνωσης του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΔΕΗ Αττικής. Τόσο οι τεχνικοί της ΔΕΗ (με την ανοιχτή επιστολή της ΕΤΕ - ΔΕΗ προς τους βουλευτές) όσο και οι συνταξιούχοι της (με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Αττικής), επισημαίνουν πως τυχόν ψήφιση των δύο επίμαχων τροπολογιών από τη Βουλή, θα έχει σαν συνέπεια τόσο το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιώτες (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές) όσο και την υπονόμευση του ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Οι τεχνικοί της ΕΤΕ - ΔΕΗ, εξηγούν πως η ξαφνική κατάθεση των δύο τροπολογιών στη Βουλή από την υπουργό Ανάπτυξης με το επιχείρημα "δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια", τους ανάγκασε να επιλέξουν τη μέθοδο ανοιχτής επιστολής για να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές, επειδή κρίθηκε σαν η λιγότερο χρονοβόρα. Στην ανοιχτή επιστολή, που στρέφεται κυρίως κατά της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου - ενώ η ευθύνη για την ξαφνική κατάθεση των δύο τροπολογιών για την ίδρυση θυγατρικών εταιριών παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ και κάποιους ιδιώτες και η βιασύνη να ψηφιστούν στο Α Θερινό τμήμα βαρύνει το σύνολο της κυβέρνησης - η διοίκηση της ΕΤΕ - ΔΕΗ:
Η διοίκηση της ΕΤΕ - ΔΕΗ αναρωτιέται γιατί βιάζεται τόσο πολύ η κυβέρνηση να ψηφιστούν οι δύο τροπολογίες, ενώ ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και η πρόταση για το πώς θα γίνει η εφαρμογή της οδηγίας 96/92 ούτε υπήρξε "ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που λέγεται Ασφαλιστικό εργαζομένων ΔΕΗ".Και με βάση όλα τα παραπάνω κενά και ερωτηματικά, η διοίκηση της ΕΤΕ απευθυνόμενη στους 300 της Βουλής τούς καλεί να αναρωτηθούν: "γιατί με τόση βιασύνη σάς καλεί η κα υπουργός και η κυβέρνηση να εγκρίνετε με την ψήφο σας την ίδρυση θυγατρικών εταιριών από τη ΔΕΗ και κάποιους ιδιώτες; ".
Στην ίδια επιστολή διατυπώνονται και μια σειρά άλλα ερωτηματικά, όπως:
Στο "διά ταύτα", η διοίκηση της ΕΤΕ - ΔΕΗ:
1) Δηλώνει ότι θα έβλεπε "θετικά τη δημιουργία θυγατρικών με υγιείς και διαφανείς όρους, που θα διευρύνουν το ρόλο της ΔΕΗ μέσα στους στρατηγικούς της στόχους" και δε θα αφυδατώνουν τη ΔΕΗ από ζωτικές της υπηρεσίες.
2) Πιστεύει ότι "η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να διαφυλάξει το δημόσιο και προπαντός κοινωνικό της χαρακτήρα με εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη".
3) Θεωρεί πως "είναι απαραίτητο να στηριχτεί η ΔΕΗ για να κρατήσει το μονοπώλιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας".
4) Καλεί και παρακαλεί όλους τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τις δύο τροπολογίες που προβλέπουν την "εκ προχείρου δημιουργία θυγατρικών εταιριών από τη ΔΕΗ και κάποιους ιδιώτες".
5) Δηλώνουν προς την υπουργό Ανάπτυξης που μέχρι στιγμής αγνόησε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και δε ζήτησε τη γνώμη τους, ότι "δε θα αποδεχτούν τετελεσμένα" και την προειδοποιούν - με νόημα - πως "όποιος βιάζεται σκοντάφτει... "!
Από τον πλευρά του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Αττικής, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τις 2 τροπολογίες που κατέθεσε για ψήφιση στο τμήμα θερινών διακοπών της Βουλής, συνεχίζει το χορό των αιφνιδιασμών αντί διαλόγου.Η εφαρμογή στην πράξη αυτής της διάταξης και "εάν ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους - τονίζουν οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ - θα οδηγήσει σε μια χωρίς φραγμό μεταβίβαση της δραστηριότητας της ΔΕΗ σε τρίτους και αυτό σημαίνει πραγματικό και όχι φραστικό ξεπούλημα της ΔΕΗ με οδυνηρές συνέπειες για τον Ελληνα καταναλωτή". Επίσης οι συνταξιούχοι: