Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Γ. ΚΑΒΑΛΑΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο προσωπικός

- Είναι φανερή η αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές εξαγγελίες στο χώρο των φαρμακοποιών, που συνεχίζετε και κλιμακώνετε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σας σε όλη τη χώρα. Ποια είναι τα βασικά αιτήματα αυτών των κινητοποιήσεων;

- Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων παραμένουν τα ίδια με αυτά που ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα. Δηλαδή, η εξαγγελία των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων για την ανατιμολόγηση και όχι την ανακοστολόγηση των φαρμάκων. Πρόκειται για μέτρα λογιστικού χαρακτήρα, που το μοναδικό αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι η εξόντωση του ελληνικού φαρμακείου, ενώ από την άλλη μεριά ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις αλυσίδες φαρμακείων, ενώ τα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγαλοεισαγωγέων που κινούνται στο φαρμακευτικό χώρο παραμένουν στο απυρόβλητο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 100 δισ. δρχ. που εξαγγέλλει ότι "θα" εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτά τα μέτρα, τα 38,5 δισ. σκοπεύει να τα πάρει από τους φαρμακοποιούς, ενώ μόλις 4 δισ. αναλογούν στη βιομηχανία. Βέβαια, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν κουβεντιάζει για τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, η επαγγελματική ύλη του φαρμακείου και η επαγγελματική στέγη.

- Ποιοι λόγοι εξανάγκασαν το Φαρμακευτικό Σύλλογο της Αττικής να προχωρήσει σε εφταήμερη απεργία;

- Η εφταήμερη απεργία είναι κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής. Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του και ως μορφή πάλης, η οποία επιλέχτηκε από τη γενική συνέλευση της 7 Ιούλη, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος το οποίο έχει δημιουργηθεί. Η αγωνία για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου αποτυπώνεται καθαρά σ' αυτή την εφταήμερη απεργία, η οποία χαρακτηρίζεται για άλλη μια φορά από τη μεγάλη της επιτυχία, αλλά και τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων στην περιφρούρησή της. Ο αγώνας των φαρμακοποιών δεν είναι μόνο αγώνας προσωπικός τους, γιατί η κυβέρνηση επιτιθέμενη στους λειτουργούς της υγείας, οι οποίοι για τη δικιά μας περίπτωση είναι οι φαρμακοποιοί, ή για την περίπτωση της ΕΙΝΑΠ είναι οι γιατροί, σκοπεύει στην υποβάθμιση της περίθαλψης τόσο της ιατρικής όσο και της φαρμακευτικής, σε πλήρη συμφωνία με αυτά τα οποία υπέγραψε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κύριος Σημίτης στο Αμστερνταμ.

- Με βάση τη στάση της κυβέρνησης τι προοπτικές διαφαίνονται για τον κλάδο και ποια θα είναι η παραπέρα στάση του;

- Η στάση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Το κέρδος για τον κλάδο είναι ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα διάλογο σε μία εντελώς διαφορετική βάση από το διάλογο που έκανε κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Ηδη τρέχει να ξεπληρώσει τα χρέη που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους φαρμακοποιούς, ενώ από την άλλη με διάφορους τρόπους προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Αυτός ο αγώνας είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον του κλάδου. Ο κλάδος τώρα πια καταξιώνεται στα μάτια των ασφαλισμένων, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας ως ένας κλάδος ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για το ταμείο της ημέρας και μόνο - όπως ήθελε να τον παρουσιάσει η κυβέρνηση - αλλά είναι ένας κλάδος ο οποίος αγωνίζεται για τη σωστή φαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνα πολίτη, αλλά και για τα δίκαια αιτήματά του.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ