Την ώρα που έξω από τη Βουλή ξετυλιγόταν το πανό της διαδήλωσης ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16, μέσα στο κτίριο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σκιαμαχούσαν για τη διαδικασία |
Ο βουλευτής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, που συμφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έδωσε «χείρα βοηθείας» στη ΝΔ, η οποία ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση ενόψει των κινητοποιήσεων. «Σε μία περίοδο αγώνων θα αποκαλυπτόταν ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ταυτόσημη με αυτήν της ΝΔ» είπε ο Α. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας ότι για την περίπτωση ισχύει η παροιμία το «ένα χέρι νίβει τ' άλλο».
Τη δικομματική συμπαιγνία επιβεβαίωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας, ο οποίος τόνισε ότι η αναβολή της συζήτησης για το Γενάρη προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και «στην κυβερνητική πλευρά πρυτανεύει η λογική της συναίνεσης, αφού θέλουμε να προχωρήσει το έργο της Επιτροπής στο πλαίσιο συναινετικών διαδικασιών».
Στην προσπάθειά του να διαψεύσει την πραγματικότητα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, που εισηγήθηκε την αναβολή, επικαλέστηκε διαδικαστικά ζητήματα και ισχυρίστηκε ότι η «αναστάτωση στο χώρο της εκπαίδευσης» δεν έχει καμία σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκρύβοντας την εκφρασμένη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με την προτεινόμενη αναθεώρηση, είπε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε αρχικά να συζητηθεί τώρα το άρθρο 16 για να θεωρηθεί από την κοινωνία ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνα για αυτήν την εξέλιξη. Θέλησε, είπε, «να θεωρηθεί με έναν τρόπο έμμεσο πλην όμως σαφή ότι όλα αυτά γίνονται επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα φταίνε, επειδή ο δικομματισμός φταίει, επειδή η θέση για την αλλαγή του Συντάγματος εμπλέκεται σε όλη αυτή την αναστάτωση και ένταση»!
Ο Α. Σκυλλάκος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι στην Παιδεία δεν έχουμε μια κατά το ΠΑΣΟΚ «αναστάτωση», αλλά συγκεκριμένους αγώνες και υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο οι μαθητές ή οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που έχουν σαν κύριο αίτημα το άρθρο 16. Στο χορό έχουν μπει οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων με καταλήψεις και ένα από τα πρώτα θέματα είναι ο νόμος - πλαίσιο και το άρθρο 16 και γι' αυτό ο χειρισμός του ζητήματος εξυπηρετεί και τα δύο κόμματα». «Εάν, κατέληξε, τα δύο κόμματα θεωρούν ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτό που έκαναν τότε, ας συμφωνήσουν να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση το άρθρο 16 και όχι να πάει το Γενάρη».