Ενας άνθρωπος αγνοείται και άλλοι κινδύνευσαν λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών
ICON |
Μεγάλες καταστροφές έφερε η κακοκαιρία στην Κρήτη και η αδιαφορία κυβερνώντων και τοπικών «αρχόντων» |
Πλημμυρισμένα σπίτια, ξενοδοχεία και καταστήματα, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους, καταστροφές στο Εθνικό οδικό δίκτυο, είναι ο θλιβερός απολογισμός από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Επίσης, όλα τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια του νησιού λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων, ενώ ματαιώθηκαν πτήσεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων.
Η εθνική οδός Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος της Γεωργιούπολης, μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα καθώς τα νερά δεν είχαν διέξοδο για να φύγουν, ενώ αγνοείται ένας Βρετανός τουρίστας όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα να βρεθεί μέσα σε ένα ρέμα λίγα μέτρα από το δρόμο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του, που βρίσκονταν σε εξέλιξη με άνδρες των ΕΜΑΚ που έφθασαν από το Ηράκλειο, το Λιμενικό και την Αστυνομία, μέχρι χθες το απόγευμα απέβησαν άκαρπες.
Τις μεγαλύτερες καταστροφές και ζημιές υπέστη ο Νομός Χανίων. Η Νομαρχία κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους Δήμους Βάμου, Γεωργιούπολης, Αρμένων και Κρυονίδας, τα σχολεία των οποίων δε λειτούργησαν ούτε χτες. Η νεροποντή πλημμύρισε σπίτια, καταστήματα και ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γεωργιούπολης, ενώ πέντε άνθρωποι κινδύνευσαν όταν τα αυτοκίνητά τους παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά που σχημάτισαν χείμαρρο επί της παλιάς Εθνικής Οδού.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο κέντρο της πόλης, ενώ η οδός Μουρνιών, που συνδέει το νοσοκομείο με την πόλη, μετατράπηκε σε ποτάμι μετά από υπερχείλιση του ρέματος. Για τον ίδιο λόγο διακόπηκε η κυκλοφορία και στη λεωφόρο Σούδας.
Στο Ηράκλειο το σκηνικό ήταν επίσης εφιαλτικό με πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια, μεγάλο μποτιλιάρισμα. Οι δρόμοι όπου εκτελούνται έργα, θύμιζαν ένα απέραντο ποτάμι λάσπης που διέσχιζε κεντρικούς δρόμους κατακλύζοντας υπόγεια σπιτιών και καταστήματα. Σημαντικά προβλήματα είχαμε και στο Νομό Ρεθύμνου, με πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αλλά και στο Νομό Λασιθίου.
Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Ηρακλείου με επικεφαλής τον Στέλιο Ορφανό, τονίζει ότι η βροχή έδειξε χαρακτηριστικά το μέγεθος των ευθυνών Δήμου - κρατικού μηχανισμού. «Πριν ακόμα μετρήσουν τις ψήφους των δημοτικών εκλογών, ήρθε ξανά στην επιφάνεια η απουσία έργων υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Ξέχασαν την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, γιατί τα σχετικά έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει, δεν ενδιαφέρουν, δεν αφήνουν μεγάλα κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρείες. Ευτυχώς που δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές όπως αλλού».
Η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Ηρακλείου καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από Δήμο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικών γενικά, έργων αποχέτευσης των ομβρίων μέσα στην πόλη ειδικότερα και στην άμεση αποκατάσταση τμημάτων που τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω «έργων».