Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μεθοδεύεται η δημιουργία κοινής ακτοφυλακής

Στενότερη συνεργασία και συστηματοποίηση του ευρωμεσογειακού διαλόγου αποφάσισε χτες η άτυπη υπουργική σύνοδος των οκτώ μεσογειακών χωρών της ΕΕ, υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στο Λαγονήσι.

Ενα από τα κύρια θέματα της συζήτησης που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν ο συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση της «λαθρομετανάστευσης». Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία κοινής ακτοφυλακής. Η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως προχωρούμε προς την υλοποίηση αυτής της ιδέας και η συνεργασία μεταξύ των λιμενικών των διαφόρων χωρών αναμένεται να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας ότι τα χρήματα που θα δοθούν πρέπει να βγουν από τον «κοινό ευρωπαϊκό κορβανά». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα και χιλιάδες νησιά, ότι δέχεται λαθρομετανάστες απ' όλο τον κόσμο και είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει μόνη της το οικονομικό βάρος για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων. Κατά τα λοιπά, από τις εργασίες της συνόδου προέκυψαν οι παρακάτω αποφάσεις:

  • Να συνεχίσουν την πρακτική των άτυπων υπουργικών συναντήσεων μία ή δύο φορές ανά προεδρία. Η Μάλτα και η Σλοβενία έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν την επόμενη σύνοδο, η οποία θα γίνει πιθανότατα το Φλεβάρη στη Μάλτα
  • Να διαμορφώσουν ομάδα εργασίας σε πολιτικό επίπεδο (υφυπουργοί αρμόδιοι για ευρωπαϊκές υποθέσεις), η οποία θα συγκεκριμενοποιήσει τις απόψεις των «οκτώ» στα μεσογειακά και ευρωπαϊκά κοινού ενδιαφέροντος θέματα
  • Να συστήσουν μια ακόμη ομάδα εργασίας σε υπηρεσιακό επίπεδο - υψηλών αξιωματούχων - προκειμένου να διαμορφώσει κείμενο εργασίας για τη Μέση Ανατολή, ενόψει της συνάντησης του μεσογειακού φόρουμ στο Αλικάντε της Ισπανίας στις 27 και 28 του Οκτώβρη.
Τα Ευρωτουρκικά

Η υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και για το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν εφαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από την ΕΕ. «Εχετε προσπαθήσει πολλές φορές να με κάνετε να χρησιμοποιήσω τη λέξη "βέτο" και δε θα το κάνω συνειδητά», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Και υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες μέσα στην ΕΕ και τουρκικές ανειλημμένες υποχρεώσεις, με πρώτη την υποχρέωσή της να τιμήσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Είμαστε σε μια φάση εσωτερικών διαδικασιών. Γίνονται προσπάθειες από τη φινλανδική προεδρία, που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο κάποιων ιδεών. Αυτή τη στιγμή συζητώνται με διάφορα εμπλεκόμενα μέλη. Η Ελλάδα πιστεύει ότι μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 7ης Νοεμβρίου θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ