Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κινδυνολογίας το ανάγνωσμα και άθλια παραπληροφόρηση

Η διοίκηση της Τράπεζας επικαλείται στοιχεία εταιρείας τζογαδόρων για να υποστηρίξει πως αν δε γίνουν ...διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, το δημόσιο χρέος της χώρας το 2050 θα εκτιναχτεί στο 450% του ΑΕΠ!

Την αχαλίνωτη και ακατάσχετη κινδυνολογία και καταστροφολογία επιστρατεύει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να ...πείσει την κοινή γνώμη της χώρας για την «αναγκαιότητα» προώθησης νέων ανατροπών στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που αξιώνουν το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και άλλοι θιασώτες του ευρωμονόδρομου. Αυτή τη φορά, διακινδυνεύοντας το όποιο κύρος προσδίδει η ιδιότητα της εποπτεύουσας τραπεζικής αρχής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, για να γίνει πειστικός καταφεύγει σε ...μελέτη της ιδιωτικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας «Standard and Poor's» (από αυτές που κάνουν διάφορα παιγνίδια με «προβλέψεις» για την εξέλιξη των μετοχών και των ομολόγων). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εν λόγω ιδιωτικής εταιρείας, αν δε γίνει καμία ...διαρθρωτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού, τότε μεταξύ του 2005 και του 2050 οι συνολικές δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση θα αυξηθούν από 18,9% σε 32,4% του ΑΕΠ, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 450% του ΑΕΠ, το έλλειμμα στο 35% και οι πληρωμές τόκων του δημοσίου στο 22,5%!

Ολα τα παραπάνω «συμπεράσματα» της αθλιότητας (στηρίζονται σε προβολές που έκαναν οι ιδιώτες τζογαδόροι της «Standard and Poor's) τα ενσωμάτωσε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας στην Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής - παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου - σε ένα δημόσιο δηλαδή έγγραφο και τα πλασάρει προς κατανάλωση στον ελληνικό λαό. Στην ουσία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θέτει στον ελληνικό λαό το ψευτοδίλλημα πως αν δεν αποδεχτεί την ανατροπή του δημόσιου κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος θα έρθει το χάος και η καταστροφή...

Κατά τ' άλλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας - σε σχετική ερώτηση του «Ρ» - δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει και λειτουργεί τραπεζικό καρτέλ στη χώρα μας. Αντί απάντησης ο Ν. Γκαργκάνας παρέπεμψε στο καταστατικό της Τράπεζας - το οποίο μάλιστα παραδόθηκε στον συντάκτη να το ...μελετήσει - το οποίο ...οριοθετεί αυστηρά τις αρμοδιότητές της. Οταν του επισημάνθηκε ότι σε παρεμφερή ερώτηση ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε πως αρμόδια είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, η απάντηση του Ν. Γκαργκάνα ήταν ότι ο Γ. Αλογοσκούφης ίσως να κάνει λάθος...

Και ενώ το γαϊτανάκι των ανευθυνο-υπεύθυνων καλά κρατεί, οι τράπεζες συνεχίζουν να καταληστεύουν τον ελληνικό λαό. Και όχι μόνο αυτό: Εμφανιζόμενη ως προστάτης της τραπεζικής ληστείας η Τράπεζα της Ελλάδας διένειμε στους δημοσιογράφους επίσημο κείμενο, με το οποίο επιχειρείται να δικαιολογηθεί η διαφορά του περιθωρίου επιτοκίων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ (2,70 εκατοστιαίες μονάδες για την Ευρωζώνη, έναντι 4,58 για την Ελλάδα). Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται το κείμενο - το οποίο θα μπορούσαν να είχαν συντάξει και οι εκπρόσωποι των τραπεζών - είναι και ο ...χαμηλός βαθμός ωρίμανσης των αγορών δανείων στην Ελλάδα. Ετσι εξηγείται λοιπόν η τραπεζική τοκογλυφία.

Κατά τ' άλλα, το κείμενο της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική επαναλαμβάνει τα γνωστά άκρως νεοφιλελεύθερα μέτρα ...θεραπείας για την ελληνική οικονομία. Δηλαδή, τη μείωση των μισθών για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ...μειωθεί η ανεργία (κατάργηση δηλαδή κάθε νομοθετικού περιορισμού, ώστε οι εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με 200 - 300 ευρώ το μήνα), πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, κλπ.

Ειδικά για το τελευταίο και λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές η Τράπεζα της Ελλάδας «προτείνει», μεταξύ άλλων..., συγκράτηση των δαπανών που αφορούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), «στον αποτελεσματικό έλεγχο των οποίων θα συνέβαλλαν η επαναξιολόγηση και ο επανασχεδιασμός των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης». Οπερ μεθερμηνευόμενο, νέο πετσόκομμα των οφειλόμενων δαπανών προς τους ΟΤΑ, και το κενό που θα δημιουργηθεί θα μπορούσε να καλυφθεί από τους δημοτικούς άρχοντες με νέες ...τοπικές φορολογίες. Προτείνουν επίσης περικοπές στις δαπάνες προσωπικού του δημοσίου, στις επιχορηγήσεις και στις εγγυήσεις του δημοσίου προς δημόσιες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ