Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΙΕΡΙΑ
Σήμερα η συγκέντρωση των κτηνοτρόφων
  • Στις 11 το πρωί, στο Εθνικό Στάδιο Κατερίνης
  • Διαμαρτύρονται για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές που αγοράζουν τα προϊόντα τους οι εταιρείες του κλάδου πραγματοποιούν σήμερα το πρωί στις 11 στο Εθνικό Στάδιο Κατερίνης οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού Πιερίας.

Στη συνέχεια θα γίνει πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς τη νομαρχία. Οι παραγωγοί επανειλημμένα έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για τη φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η κτηνοτροφία, που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής η οποία εφαρμόζεται στη χώρα μας με διάφορες κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς, μέσα και μηχανισμούς, με τα οποία συμφωνούν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η χαμηλή ποσόστωση στα επιδοτούμενα αιγοπρόβατα εμπόδισε την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας, επειδή οι τιμές των ζωοκομικών προϊόντων έμειναν χαμηλές και χωρίς την επιδότηση δεν εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Οσον αφορά τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα κοινοτικό καθεστώς που να εξασφαλίζει κατώτατη τιμή ασφαλείας στον κτηνοτρόφο. Οπως στο αγελαδινό γάλα έτσι και στο αιγοπρόβειο την τελευταία χρονιά υπάρχει μία μείωση στην τιμή του παραγωγού.

Σημειώνεται ότι με τη νέα ΚΑΠ, τις επιταγές του ΠΟΕ και τις διευρύνσεις της ΕΕ, θα συρρικνωθεί δραστικά το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμά τους. Η λύσεις που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ με τη συγκέντρωση της κτηνοτροφίας σε λίγες μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και τους μετατρέπουν σε εργάτες με άθλιες συνθήκες εργασίας και αποδοχές. Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας που είναι οι μικρές και διάσπαρτες εκμεταλλεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ