ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ.-
Σε, μάλλον, βαριά ατμόσφαιρα και υπό το συγκρατημένα αισιόδοξο βλέμμα της αμερικανικής διπλωματίας, άρχισε, χτες το απόγευμα, στο Καμπ Ντέιβιντ η συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν και ο μόνος ο οποίος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, τον ενεργότατο ρόλο με τον οποίο έχει αυτο-επιφορτιστεί η Ουάσιγκτον. Ο Μπιλ Κλίντον, μιλώντας από το Λευκό Οίκο πριν μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ, αναγνώρισε ότι τα ζητήματα που καλούνται να εξετάσουν οι δύο ηγέτες είναι, πλέον, πολύ σοβαρά και ότι για να μπορέσει να υπάρξει έστω και μια ελάχιστη συνεννόηση, θα πρέπει να υπάρξουν «αμοιβαίοι συμβιβασμοί επί της αρχής».
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα «πράξει ό,τι είναι δυνατόν στην κατεύθυνση του υπερσκελισμού των διαφωνιών» και εκτίμησε ότι τόσο ο Μπάρακ όσο και ο Αραφάτ έχουν απόλυτη επίγνωση ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην πορεία της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας και ότι θα πρέπει να αδράξουν αυτή τη στιγμή για να φθάσουν στο επιθυμητό, εδώ και τόσα χρόνια, αποτέλεσμα της επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας». Αν και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι με «υπομονή, κουράγιο και δημιουργικότητα μπορεί να βρεθεί μέση λύση», ο Κλίντον δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποτυχίας της συνόδου.
Μακριά από τους δημοσιογράφους έμειναν, από την άλλη, οι Μπάρακ και Αραφάτ, οι οποίοι μετέβησαν απευθείας στο Καμπ Ντέιβιντ και είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Μπιλ Κλίντον, λίγο πριν αρχίσει η, μεταξύ τους, συνάντηση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι δύο πλευρές εμφανίζονταν αμετακίνητες από τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους για την ανατολική Ιερουσαλήμ, τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους, το μέλλον των Παλαιστινίων προσφύγων και των κρατουμένων, ενώ δεν έγινε γνωστό αν ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόκειται να καταθέσει κάποια νέα συμβιβαστική πρόταση.