Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
«Δε μας υπολόγισε κανείς»

Περιοδείες των βουλευτών του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και Λ. Κανέλλη

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη με τους σεισμοπαθείς του Μενιδίου
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη με τους σεισμοπαθείς του Μενιδίου
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο εδώ. Δε γίνεται να ζήσουμε έτσι». Είναι μόνο μερικές από τις κραυγές αγωνίας και αγανάκτησης που ακούστηκαν προχτές το απόγευμα κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με κλιμάκιο της Πανδημοκρατικής Συσπείρωσης Μενιδίου, στον καταυλισμό που βρίσκεται στην περιοχή Λαθέα Β του Μενιδίου.

Οι ίδιες φωνές απόγνωσης ακούστηκαν και χτες βράδυ στη διάρκεια της περιοδείας της Λ. Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ στην ίδια περιοχή.

Η περιοδεία του Αντ. Σκυλλάκου

Η ανυπόφορη ζέστη, οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ρεύματος, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και οι προσωπικές τραγωδίες που αντιμετωπίζουν και είναι αναγκασμένες να ζουν σε κοντέινερ που μοιάζουν το καλοκαίρι με θαλάμους αερίων. Σε αυτό τον καταυλισμό ζουν τουλάχιστον 100 οικογένειες τους τελευταίους μήνες.

Στο πρώτο λυόμενο που επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκε με την οικογένεια του Ηλία Κάλλη, ο οποίος πάσχει από βρογχικό άσθμα. «Η κατάστασή του επιβαρύνθηκε φέτος ακόμα περισσότερο. Το χειμώνα το δυνατό κρύο, το καλοκαίρι η ανυπόφορη ζέστη», είπε η σύζυγός του Μαρία.

Λίγο πιο κάτω, το δικό του αγώνα επιβίωσης δίνει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. «Δεν πρόκειται να πληρώσουμε κανέναν λογαριασμό. Ολες μας οι μέρες είναι ίδιες, γεμάτες άγχος. Αγωνιζόμαστε να σταθούμε στα πόδια μας. Τα λεφτά είναι πολύ λίγα. Προσπαθούμε να τα βολέψουμε με την αναπηρική σύνταξη. Η βοήθεια από το κράτος είναι ανύπαρκτη. Εμείς αισθανόμαστε ανήμποροι».


Να σημειωθεί, σύμφωνα με καταγγελίες των σεισμόπληκτων, οι διαδικασίες έχουν «παγώσει» στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Μενιδίου, αφού ο διευθυντής του ΤΑΣ παραιτήθηκε και μέχρι να αντικασταθεί είναι αδύνατο να γίνει οτιδήποτε. «Δε μας έχει ενημερώσει κανείς για το τι πρόκειται να γίνει και όπως φαίνεται ο ΤΑΣ θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζουν οι σεισμόπληκτοι. Και παράλληλα, καταγγέλλουν ότι πολλά από τα λυόμενα οικήματα είναι άδεια και κλειδωμένα, τη στιγμή που δεκάδες σεισμόπληκτοι, οι οποίοι άργησαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, είναι αναγκασμένοι να ζουν σε ετοιμόρροπα σπίτια.

«Το θέμα δεν είναι να φωνάζουμε μόνοι μας. Πρέπει να συσπειρωθείτε και εσείς. Μόνο αν είστε ενωμένοι, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε και να διεκδικήσουμε», επισήμανε ο Αντ. Σκυλλάκος στους σεισμοπαθείς. Θέλουν να σας κουράσουν, να σταματήσετε να διεκδικείτε.»

«Είστε ο μοναδικός που πέρασε από δω», λέει η Ελπίδα Μπραχοπούλου, η οποία έσπευσε να χαιρετήσει τον βουλευτή του ΚΚΕ και να μιλήσει «σε έναν άνθρωπο που βρέθηκε κοντά της, αφού ακόμα και ο δήμαρχος, τόσους μήνες, δεν έχει μπει στον κόπο να περάσει από εκεί». Η κυρία Ελπίδα έχασε πριν δύο μέρες το σύζυγό της και συνεχίζει να ζει με τα δύο παιδιά της, τα οποία είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, στο λυόμενο. Η οργή της ξεχειλίζει. Τα μάτια της βουρκώνουν: «Δε μας υπολόγισε κανείς. Ούτε καν να δουν τι ζωή κάνουμε δεν ενδιαφέρθηκαν. Δεν είμαστε σκουλήκια».

«Θέλουν να σας κουράσουν, να σταματήσετε να διεκδικείτε. Ομως δεν πρέπει να το βάλετε κάτω. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας. Χρειαζόμαστε, όμως, και τη δική σας δύναμη, τη δική σας φωνή. Μόνο με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή, δε λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να συμμετέχετε στις Επιτροπές και να μείνετε ενωμένοι», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος.

Εκείνη τη στιγμή η αγανάκτηση «πνίγει» και την κυρία Μαρία, η οποία στο λυόμενο που ζει και εκείνη κρύβει άλλο ένα δράμα. «Μην τολμήσει κανείς τους να περάσει από δω για να μας ζητήσει ψήφο. Ξέρουμε ότι θα περάσουν χρόνια για να φύγουμε από τα λυόμενα. Αν φύγουμε ποτέ»...

Η περιοδεία της Λ. Κανέλλη

Την ανάγκη της μαζικής ενωτικής πάλης, ως της μόνης διεξόδου για την επίλυση των προβλημάτων τους, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, στη χθεσινή της περιοδεία, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών του Μενιδίου.

Οι σεισμοπαθείς έθεσαν τα προβλήματά τους στη βουλευτή του Κόμματος - τα οποία έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μέσα στους καταυλισμούς, αλλά και με την οριστική επίλυση του ζητήματος της κατοικίας - και ζήτησαν τη συμβολή του ΚΚΕ για την προώθηση των αιτημάτων τους στο Κοινοβούλιο.

Οι κάτοικοι στους καταυλισμούς στα Μεγάλα Σχοίνα της Νεάπολης και στο στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ τόνισαν ότι αν και γίνονται βήματα βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους, παρ' ολ' αυτά πολλά είναι τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, όπως η ιατρική περίθαλψη και η αστυνόμευση. Οπως κατήγγειλαν, τα περιστατικά των κλοπών αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Παράλληλα, οι σεισμοπαθείς ζήτησαν να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους λογαριασμούς του ρεύματος, αφού μετά την εγκατάσταση των κλιματιστικών θα αυξηθούν κατακόρυφα τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και έθεσαν στη βουλευτή του Κόμματος ήταν το πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο η επιστροφή τους να σημαίνει «γραμμάτια που θα πληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονά τους».

Η Λιάνα Κανέλλη δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο για την προώθηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο, επισήμανε ότι αν οι ίδιοι δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και δεν προχωρήσουν σε μαζικές, ενωτικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δεν πρόκειται να δούνε λύσεις.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Λ. Κανέλλη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης των σεισμοπαθών Μενιδίου, την Τρίτη, στις 5.30 μμ., στη συμβολή της Λεωφόρου Δημοκρατίας και Θρακομακεδόνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ