Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σχέδιο παράδοσης στους επιχειρηματίες

Το ΠΔ για τους ιδιωτικούς φορείς προβλέπει την ίδρυση εταιριών με κάθε μορφή

Στη νομιμοποίηση των μέχρι τώρα διαγνωστικών κέντρων που λειτουργούσαν χωρίς άδεια, αλλά και στο ξεκαθάρισμα της αγοράς από τους μικρούς και μεσαίους γιατρούς, ώστε να διευκολυνθεί η επέλαση του επιχειρηματικού κερδοσκοπικού τομέα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) οδηγεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας για τους «όρους, προϋποθέσεις, διαδικασία και προδιαγραφές για την ΠΦΥ».

Το σχέδιο κατ' επίφασιν υπόσχεται κανόνες περιορισμού στην ασύδοτη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων. Αντίθετα, έρχεται να νομιμοποιήσει απλώς την κατάσταση που ήδη διαμορφώθηκε. Και το παράδοξο είναι - αν αυτό το ΠΔ προωθηθεί - ότι τότε οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις - δηλαδή τα Διαγνωστικά Κέντρα - θα είναι νόμιμα πια, ενώ τα μέχρι τώρα κλασικά εργαστήρια που ήταν νόμιμα ωθούνται στην... παρανομία, καθώς εκεί φαίνεται να κατατείνει μια ρύθμιση για τη διακίνηση δειγμάτων αίματος εκτός εγκαταστάσεων του ΦΠΥ και τη διενέργεια αναλύσεων από τα λεγόμενα εργαστήρια φασόν.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Φορέα Παροχής Υπηρεσιών (ΦΠΥ), χορηγείται σε εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή. Οι εταιρίες αυτές μπορεί να είναι προσωπικές, ΕΠΕ και ΑΕ.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που αντιβαίνει τον ΑΝ 1565/39 και την απορρέουσα ιατρική δεοντολογία (ΒΔ 25 Μαΐου του 1955) που απαγορεύουν στο γιατρό να συνεταιρίζεται με φαρμακοποιούς και άλλα άτομα που δεν έχουν το δικαίωμα άσκησης της ιατρικής.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση της προσωπικής εταιρίας, σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ, θέτει τον περιορισμό ότι για τη νόμιμη σύσταση απαιτούνται τουλάχιστον τρία πρόσωπα. Μ' άλλα λόγια, απαγορεύει «το συνεταιρίζεσθαι» μεταξύ δύο ατόμων.

Για τις ΕΠΕ προβλέπει ότι περισσότεροι από τους μισούς εταίρους που εκπροσωπούν περισσότερο από το μισό του όλου εταιρικού κεφαλαίου, πρέπει να είναι ειδικευμένοι γιατροί. Ο γιατρός εταίρος απαγορεύεται να συμμετέχει σε άλλη ιατρική ή οδοντιατρική εταιρία ΠΦΥ ή να ασκεί ατομικά το επάγγελμα.

Για τις Ανώνυμες Εταιρίες προβλέπει ότι το σύνολο των μετοχών είναι υποχρεωτικά ονομαστικές και ότι ποσοστό τουλάχιστον 51% του κεφαλαίου και ο αντίστοιχος αριθμός μετοχών αναλαμβάνεται από ιδρυτές οι οποίοι είναι ειδικευμένοι ιατροί, κάτοχοι τίτλου ειδικότητας εκ των ασκούμενων στα ιατρεία ή εργαστήρια της εταιρίας.

Οι μετοχές αυτές μεταβιβάζονται εγκύρως με πράξη στη ζωή ή με αναγκαστική εκποίηση μόνο σε πρόσωπα με τις ίδιες ιδιότητες, δεν είναι δυνατή η σύσταση επ' αυτών ενεχύρου ή επικαρπίας υπέρ τρίτων, εκτός εάν πρόκειται για ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας, και απαγορεύεται η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Οπως φαίνεται λοιπόν, ενώ στους γιατρούς των ΕΠΕ βάζει περιορισμούς για την άσκηση ατομικού επαγγέλματος δεν προβλέπεται το ίδιο για τους γιατρούς των ΑΕ.

Μέχρι τώρα τις συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τα Διαγνωστικά Κέντρα τις υπέγραφαν γιατροί για λογαριασμό των Διαγνωστικών Κέντρων. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ τώρα οι συμβάσεις θα υπογράφονται απευθείας ανάμεσα στα ταμεία και τις εταιρίες.

Είναι και αυτή μια ρύθμιση που δείχνει ότι η ΠΦΥ θα ανατεθεί μέσα «από πακέτα» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς, αφ' ενός, δεν αναπτύσσεται η δημόσια ΠΦΥ και, αφ' ετέρου, θα βγουν απ' τη μέση τα κλασικά εργαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ