Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Φοιτητές τουριστικής εκμετάλλευσης

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ! Η κλασική είδηση του τέλους κάθε καλοκαιριού. Φέτος, όμως, ειδικώς, συνοδευόμενη από μια εξαιρετική ανατριχίλα. Οχι για το γεγονός αυτό καθαυτό της βάσης του «10» που πολλαπλασίασε τα προβλήματα ενός βαθύτατα αντιλαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος, στο οποίο από καταβολής σύγχρονου ελληνικού κράτους εξαντλείται και ασκείται βιαίως κάθε κατάχρηση αστικής εξουσίας. Οχι για τη θλίψη και την απογοήτευση χιλιάδων νέων που παρασυρμένοι από τα προηγηθέντα θυελλώδη και πάντα λαϊκίστικα μικροπολιτικά ρεπορτάζ πίστεψαν ότι τα προβλήματα στην έκθεση και τα μαθηματικά θα οδηγούσαν σε πτώση των βάσεων. Αλλά, σύντροφοι, αν έστω και τυχαία πήρε το μάτι κανενός «δηλώσεις - σχόλια» των κατοίκων περιοχών με ΤΕΙ και Πανεπιστήμια περί μειώσεως του αριθμού των εισακτέων, τότε η ανατριχίλα και ο ιδεολογικός αποτροπιασμός είναι λέξεις φτωχές να περιγράψουν την αλλοτρίωση, τον κυνισμό, την εξαχρειωτική επιβιωτική διαδικασία στην οποία γλίστρησαν, γκρεμοτσάκισαν οι ως σήμερα κυβερνήσεις αυτόν τον ίδιο μας το λαό. Εμάς.

Είδα γέρους, νέους, μεσόκοπους, άνδρες και γυναίκες να λένε κατάφατσα σε κάμερες, ενώπιος ενωπίω με όλους μας, στην Ηπειρο, το Μεσολόγγι, την Αλεξανδρούπολη, με οίστρο και πάθος, τον ύμνο του καλού καπιταλίστα εκόντες άκοντες. Τους άκουσα να μιλάνε σαν υπουργοί τουρισμού και κομισάριοι της ΕΕ για τα παιδιά, τη νεολαία, τους φοιτητές, το ίδιο το μέλλον, με το στυγνό υπολογισμένο μπακαλόχαρτο του κέρδους. Ακούστηκαν ωσάν τραπεζίτες, επενδυτές, εκμεταλλευτές, λογιστές, αλλά ούτε μία στιγμή ως γονείς, παππούδες, συγγενείς, πολίτες με αίσθηση των κοινών.

Ο ένας κοπτόταν για την απώλεια κερδών των εργολάβων που έκτισαν πολυκατοικίες με πανάκριβες φοιτητικές γκαρσονιέρες στην πόλη του. Ο άλλος έκλαιγε που δε θα δουλέψουν τα σούπερ μάρκετ, οι καφετερίες και οι ντισκοτέκ που «επένδυσαν» στους φοιτητές - τουρίστες της χώρας, αναγκασμένους απ' το σύστημα να «μορφωθούν» εκεί. Η άλλη τράβαγε τα μαλλιά της που τα περίπτερα ακόμη θα έχουν φέτος μειωμένη κίνηση. Τους ρωτούσαν για την Παιδεία και τους φοιτητές και μιλούσαν για επένδυση στο φοιτηταριό, μείωση κερδών από την εκμετάλλευση του νέου που στύβεται ο ίδιος και στύβει και γονείς για να σπουδάσει «μάνατζερ τουριστικών επιχειρήσεων» ή «τεχνολογία τροφίμων» ή «ευρωπαϊκό δίκαιο» (;) πληρώνοντας 200 ευρώ νοίκι και 3,5 - 4 ευρώ το φραπέ. Με γιαγιά συνταξιούχο του ΟΓΑ, μάνα άνεργη και πατέρα ευτυχή (!) να παίρνει 850 ευρώ μετά από 25-30 χρόνια δουλιάς.

Αυτή η πελατειακή σχέση των τοπικών κοινωνιών με φοιτητές υποχρεωτικώς τουρίστες, σε μια ακαδημαϊκή σαλαμοποίηση σχολών και τμημάτων ανά την επικράτεια είναι που εξοργίζει και βαθύτατα προβληματίζει. Προϋπάρχει βεβαίως. Ομως ήρθε φέτος στην επιφάνεια με εξαιρετικά βάρβαρες ομολογίες καθώς το επικοινωνιακό κατεστημένο παίζει το μικροκομματικό πολιτικό παίγνιο ενόψει δημοτικών εκλογών.

Τι είναι σήμερα ο φοιτητής, η δωρεάν Παιδεία, ο κεντρικός σχεδιασμός, η φοιτητική εστία; Τι είναι η τεχνογνωσία, οι ικανότητες, η προσωπικότητα του νέου ανθρώπου; Αυτές οι έννοιες, οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις είναι που πρέπει να κρυφτούν. Να μην αποκτήσουν ποτέ ιδεολογικό περιεχόμενο οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις για το δικαίωμα στη μόρφωση ΟΛΩΝ των νέων και όλων των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ανθρώπων.

Πρέπει να εμπεδώσουμε ότι ο φοιτητής δεν είναι ζωή και γράμματα του μέλλοντός μας αλλά ένα στάδιο φυσικής (!!!) εκμετάλλευσης των ίδιων μας των παιδιών. Ενα συστημικό νταβατζιλίκι της νιότης με την «ηθική» της προσωρινότητας του τουρίστα. Ενα σύγχρονο ξεζούμισμα της διπλανής οικογένειας είναι ο φοιτητής. Μια αφορμή για να του τ' αρπάξουμε νωρίς τα όνειρα, να τον κάνουμε εξαρχής δούλο σε μια κοινωνία όπου το «ο θάνατός σου η ζωή μου» είναι το στίγμα μιας αποδεκτής αποκτήνωσης με όνειρα εμπορευματοποιημένης αποκατάστασης στην καπιταλιστική κόλαση. Για σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους... Απόδραση από το αστικό Αλκατράζ, μόνο στο φεστιβάλ της ΚΝΕ μπορεί, αγόρια και κορίτσια μου, κανείς να φανταστεί, να ονειρευτεί, να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ