Στη Μάνη η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση περισσεύουν. Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν την κατάσταση. Το μέγεθος της καταστροφής τεράστιο, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Βέρα Νικολαΐδου, που περιόδευσε χτες στην περιοχή. Το κλιμάκιο συνόδευαν ο Δήμος Λεβεντάκης, υποψήφιος νομάρχης Λακωνίας με τη ΝΑΣ, και ο Βαγγέλης Βαλλιώτης, δήμαρχος Οινούντος.
Από το χωριό Χωσιάριο (νότια του Γυθείου), όπου ξεκίνησε η περιοδεία, ακολούθησε το Νεοχώριο και η Δροσοπηγή μέχρι την Κοκκάλα, οι κάτοικοι ξεσπούσαν. «Μας άφησαν στο έλεος της φωτιάς. Η απουσία του κράτους είναι υπεύθυνη γι' αυτή την καταστροφή. Εμείς χάσαμε τις περιουσίες μας και ο νομάρχης ο Φούρκας μοίραζε εμφιαλωμένα νερά για παρηγόρια. Ψυχρό δούλεμα δηλαδή. Ηταν η πιο δραματική πυρκαγιά που έχουμε ζήσει».
Ο Γιάννης Γιαννουλάκος, στο Χωσιάριο, ψέλλιζε αποσβολωμένος: «Στο χωριό μας κάηκαν τέσσερα σπίτια και περισσότερες από 10.000 ρίζες ελιές και πολλές συκιές. Εμένα πέρα από τα χωράφια κάηκαν το τρακτέρ και το αμάξι».
Οι πρώτες εκτιμήσεις της Νομαρχίας Λακωνίας για τις καταστροφές κάνουν λόγο για περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης, περισσότερες από 100.000 ρίζες ελιές (εκτιμήσεις των κατοίκων της περιοχής μιλούν για υπερδιπλάσια καταστροφή), 20 σπίτια ολοσχερώς και 80 μερικώς καμένα. Επιπρόσθετα, γεωργικές υποδομές (γεωτρήσεις μαζί με τα μοτέρ, αποθήκες, αγροτικά μηχανήματα), ζώα, οικόσιτα και μη, μελισσοκομικές μονάδες, ζωοτροφές, καταβροχθίστηκαν από τη φωτιά κι έγιναν στάχτη.
Η Βέρα Νικολαΐδου συνομιλεί με κατοίκους της Δροσοπηγής |
Συζητώντας με κατοίκους της περιοχής, η Β. Νικολαΐδου επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Πριν ακόμη ξεκινήσει το καλοκαίρι, ως Κόμμα, με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ρωτήσαμε σε τι στάδιο βρίσκεται το ζήτημα της άμεσης ενίσχυσης των δυνάμεων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, η κάλυψή τους σε εξοπλισμό και μέσα. Η απάντηση που λάβαμε ήταν: "Ολα βαίνουν καλώς". Το αποτέλεσμα όμως τους διέψευσε οικτρά. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί με κροκοδείλια δάκρυα και ψίχουλα να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω της. Η ευθύνη για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας των δασών και ουσιαστικής πρόληψης των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και αυτών του ΠΑΣΟΚ, που εμπορευματοποιούν τα δάση και τα παραδίδουν στην κερδοσκοπία των καταπατητών και των μεγάλων επιχειρηματιών. Επίσης, μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρουν και οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν αυτήν την αντιδασική - αντιλαϊκή πολιτική. Είναι ευκαιρία με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές να στείλετε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που σας εμπαίζουν και να στηρίξετε τους αγωνιστικούς συνδυασμούς».
Κάτοικοι, πυροσβέστες, εποχικοί και εθελοντές είναι κατηγορηματικοί για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή: Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και μάλιστα σε μια περιθωριοποιημένη περιοχή της χώρας, όπου οι υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω μεγάλων ελλείψεων έμψυχου δυναμικού και ανυπαρξίας των απαραίτητων υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αρεόπολη έχει 25 οργανικές θέσεις εκ των οποίων οι 12 είναι κενές ενώ η αντίστοιχη στο Γύθειο έχει 30 οργανικές θέσεις από τις οποίες οι 10 είναι κενές. Και αναφέρουμε αυτές γιατί είχαν την άμεση ευθύνη κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Το αποτέλεσμα ήταν να μην προλάβουν έγκαιρα να επέμβουν - όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι - και να συγκρατήσουν τη φωτιά με συνέπεια να «ξεφύγει» και να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί στην περιοχή είναι ανύπαρκτοι, η έλλειψη του νερού το ίδιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα άμεσου εφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων.
Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι δεν έχουν δικαίωμα να τα ρίχνουν στη φύση και τις καιρικές συνθήκες, γιατί μας προκαλούν». Επισημαίνει πως «η διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς στον Οίτυλο οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην πηγή του προβλήματος που είναι η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εμπορευματοποίηση και η κερδοσκοπία. Επίσης ο διαχωρισμός δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών πυρόσβεσης. Να προστεθεί και ο ρόλος που παίζει η ερήμωση ολόκληρων χωριών, η εγκατάλειψη μεγάλων εκτάσεων γης (παλιότερα καλλιεργήσιμων), εξαιτίας, βεβαίως, της αντιαγροτικής και γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής».
Καταλήγοντας καλεί «το λαό και τη νεολαία της πληγείσας περιοχής (αλλά και του νομού) να απαιτήσει πλήρη και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων για όλες τις ζημιές, αποκατάσταση- αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, σοβαρή ενίσχυση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης με προσωπικό και μέσα, καμία παραχώρηση δασών ή δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες».