Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
... και η «ανάπτυξη»

Αλλά, ας σοβαρευτούμε. Την εννοούν όταν μιλούν για «ανάπτυξη» οι υποψήφιοι νομαρχαίοι και δημαρχαίοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Μήπως αναφέρονται σε περιφερειακή ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει σε όφελος των εργαζομένων παραγωγικές υποδομές, ώστε ν' αντιμετωπιστεί η ανεργία και να σταματήσει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών; Μήπως ενδιαφέρονται για μια ανάπτυξη που θα καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, σε ζητήματα που αφορούν στην εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στο Περιβάλλον; Οχι, βεβαίως. Γι' αυτούς, ανάπτυξη σημαίνει και κάποια απ' αυτά αλλά και έργα που θα διευκολύνουν το κεφάλαιο ν' αυξήσει τα κέρδη του και θα τροφοδοτούν με «ζεστό χρήμα» τους εργολάβους κι άλλους επιχειρηματίες «αετονύχηδες». Και στο βωμό αυτής της ανάπτυξης είναι πρόθυμοι να συμβάλουν με κάθε τρόπο.

Πρέπει, λοιπόν, να καταψηφιστούν, όχι μόνο γιατί συμπεριφέρονται σαν «Μαυρογιαλούροι», αλλά και γιατί λειτουργούν ως «προαγωγοί» μιας ανάπτυξης που δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά στρώματα κι αποβαίνει σε βάρος του λαού. Και να ενισχυθούν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ με τις άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Ετσι θα έχουν οι εργαζόμενοι ένα ακόμη σύμμαχο στις διεκδικήσεις αυτών που τους ανήκουν.

Ας αφήσουν τα κόλπα

Τα κόλπα της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) και της κυβέρνησης της ΝΔ για τις προσλήψεις των δημοτικών αστυνομικών καλά κρατούν. Με μοναδικό στόχο τον πλήρη αποπροσανατολισμό από τις ευθύνες που έχουν και οι δύο για την ομηρία των εργαζομένων συνεχίζονται και μάλιστα με προκλητικό τρόπο.

Απλώς και μόνο για να θυμούνται ορισμένοι που παθαίνουν - προεκλογικά - επιλεκτική αμνησία και εμφανίζονται διαμαρτυρόμενοι αξίζει, να σημειωθεί, τέλος, ότι ιδιαίτερα στο Δήμο της Αθήνας έχουν προσληφθεί δεκάδες εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντείνοντας επί της ουσίας την ομηρία τους. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2005, στο δήμο προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι, με αυτό τον τρόπο! Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε κάθε τέτοια πρόταση, που επί της ουσίας αντιτάχθηκε στην ομηρία των εργαζομένων, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας...

Ισότιμη προβολή

Οι όροι διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης. Η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στις εκλογικές διαδικασίες, σε συνδυασμό με την εγγύηση για την απρόσκοπτη επικοινωνία των υποψηφίων με τους πολίτες, είναι ευθύνη και του κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης.

Γνωρίζουμε ότι στο καθεστώς της αστικής δημοκρατίας η αρχή της ισοτιμίας μένει κενό γράμμα. Ωστόσο, η διεκδίκησή της είναι επιβεβλημένη, ως συστατικό της πάλης για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ζούμε στην εποχή που τα ΜΜΕ ασκούν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά. Ο,τι (και όποιον) δε δείχνει η τηλεόραση είναι σα να μην υπάρχει, σα να μην έχει γίνει. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως η τηλεόραση, αποκτούν μια διαρκώς αυξανόμενη επίδραση στη διαμόρφωση της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης της λεγόμενης κοινής γνώμης. Μεταμορφώνονται έτσι από διαμεσολαβητές μεταξύ πολιτικών και πολίτη, σε πρωταγωνιστές των πολιτικών διεργασιών.

Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουμε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και η μονόπλευρη προβολή των εκλεκτών του δικομματισμού προσλαμβάνει, για μια ακόμη φορά, εξοργιστικές διαστάσεις. Η παραβίαση της ισοτιμίας, με τον αποκλεισμό των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και τις άλλες ριζοσπαστικές συνεργαζόμενες δυνάμεις, είναι συστηματική και από τα δημόσια και από τα ιδιωτικά κανάλια.

Η δήλωση του υπουργού Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυνατότητα παρέμβασης και ότι το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι το μόνο αρμόδιο όργανο, είναι ομολογία ενοχής για το έγκλημα που συντελείται εις βάρος του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης.

Είναι κατανοητή η κυβερνητική θέση, θέση με την οποία δε διαφωνεί καθόλου και το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο αποκλεισμός τους απαλλάσσει από μια ενοχλητική φωνή, τη φωνή του ΚΚΕ και όσων δυνάμεων τους αντιμάχονται πραγματικά. Ειδικά σε μια περίοδο που αυτή η φωνή δυναμώνει και βρίσκει ευήκοα ώτα σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα.

Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη αλλαγής αυτής της κατάστασης. Απαιτεί και τη δραστηριοποίηση των ίδιων των εργαζόμενων που πρέπει να απαιτήσουν να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους στην πλήρη ενημέρωση.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση, που οφείλει να παρέμβει για την αποκατάσταση της ισότιμης αντιμετώπισης των υποψηφίων από τα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Και υπάρχει η δυνατότητα για μια τέτοια παρέμβαση, με τη συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής, όπως πρότεινε το ΚΚΕ.

Οσο για το επιχείρημα ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν μπορούν να υποχρεωθούν να αλλάξουν τη λογοκριτική συμπεριφορά τους, πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτά τα κανάλια εκμεταλλεύονται - κατά παραχώρηση - δημόσιο αγαθό (τις συχνότητες) και δεν μπορούν να αγνοούν τα στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα χωρίς συνέπειες.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Οι «τρίτοι πόλοι»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Την εξέλιξη της Πάτρας σε «τρίτο πόλο ανάπτυξης» στη χώρα, υπόσχονται οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία Αχαΐας και το δήμο της πόλης. Αλλά, ακριβώς το ίδιο υπόσχονται και οι υποψήφιοι του ίδιου κόμματος για τη νομαρχία και το δήμο της Λάρισας, ενώ οι νυν και εκ νέου υποψήφιοι νομάρχης και δήμαρχος δηλώνουν ότι το έχουν, ήδη, δρομολογήσει και, οσονούπω, γίνεται πραγματικότητα! Και ίσως τα ίδια να λένε οι υποψήφιοι του δικομματισμού και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Τι θα γίνει, τελικά; Δυο «τρίτους πόλους ανάπτυξης» θα έχουμε στην Ελλάδα; Και πόσους «τέταρτους», ή «πέμπτους»;

Θα πείτε, σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε, ακούγονται και μερικές υπερβολές, υποψήφιοι είναι, μπορούν και να «πουλάνε» υποσχέσεις φανταχτερές στο λαό και να τάζουν λαγούς με πετραχήλια, αλλά γι' αλλού το πάνε. Αλλωστε, μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά ούτε οι «βλαχοδήμαρχοι» έλειψαν, ούτε οι «Μαυρογιαλούρηδες» εξαφανίστηκαν σε τούτο τον τόπο. Οταν κάποιοι, που ρίχνονται στο κυνήγι της ψήφου, δεν έχουν όρια στο ψέμα και η αναζήτηση ενός «αξιώματος» γίνεται αυτοσκοπός τους, μπορεί και να καταντήσουν γελοίοι...

Τα 'θελε και τα 'παθε...

Επισκέφτηκε τα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Λάρισας και υποσχέθηκε πως, αν εκλεγεί, θα δημιουργήσει γραφείο κοινωνικής πολιτικής, ενημερωτικό, διαμεσολαβητικό μεταξύ ανέργων και εργοδοτών. Και πήρε την απάντηση από τη Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: Στους ανέργους, κύριε Σάπκα, αυτό που λείπει δεν είναι η ενημέρωση, αλλά η εργασία. Με τη διαμεσολάβηση, δε, που προσφέρετε ανάμεσα στους ανέργους και τους εργοδότες, θέλετε να κάνετε ένα μηχανισμό που θα εμπορεύεται τη φτώχεια και την ανεργία, προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική που υπηρετείτε. Το ίδιο έκανε και ο σημερινός δήμαρχος, κ. Τζανακούλης - σ.σ. ανήκει στη ΝΔ - με το Παρατηρητήριο Απασχόλησης.

Και το ΠΑΜΕ καταλήγει: Στις εκλογές που έρχονται, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός της πόλης είναι ανάγκη να καταδικάσουν με την ψήφο τους και το δικό σας συνδυασμό και του σημερινού δημάρχου, που υπηρετείτε, πιστά, την πολιτική που γεννά φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, βαρβαρότητα...

Τα ευκαιριακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει την Ελλάδα «χώρα των ευκαιριών» και ο τομέας της εκπαίδευσης δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το γενικό πνεύμα. Γι' αυτό και η Μαριέτα Γιαννάκου λέει ότι οι υποψήφιοι που δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν ...κι άλλες ευκαιρίες.

Είναι ένας καλός τρόπος για να κρύψει κανείς την πραγματικότητα αυτή η φρασεολογία. Ακριβώς τα ίδια λένε και στους άνεργους. Δε δημιουργούν δουλιές αλλά δίνουν «ευκαιρίες» και μετά φταίνε οι άνεργοι που δεν τις ...αρπάζουν.

Τα ίδια και στους μικρομεσαίους. Δε φταίει ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών για τα λουκέτα, αλλά το ότι οι μικρέμποροι δεν μπορούν έγκαιρα να αντιληφθούν και να αξιοποιήσουν τις «ευκαιρίες» που τους δίνονται.

Μόνο που τέτοια παραμύθια δεν μπορούν να γίνουν πιστευτά για πολύ καιρό.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ τοποθετήσεις και ουσιαστική συζήτηση είχαμε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όμως πάνω από όλα υπήρξε ...συνεννόηση. Αλλωστε αυτό είναι που μετράει.

Τα στελέχη του ασχολήθηκαν με το απολύτως επίκαιρο θέμα του ...πόσο χάλια τα πήγε η κυβέρνηση Σημίτη. Υπήρξαν πολλές απόψεις: Αλλες έλεγαν ότι θα μπορούσε να είναι και χειρότερα και άλλες ότι αυτό είναι αδύνατον (με φορέα της τελευταίας τον Θ. Πάγκαλο).

Στη συνέχεια τσακώθηκαν για το όλο θέμα, αλληλοκατηγορήθηκαν για υπονόμευση του ...Κινήματος και φυσικά τα μαχαιρώματα για υποστήριξη «ανταρτών» στις δημοτικές εκλογές έδωσαν και πήραν.

Το καλύτερο όμως μετά από όλα αυτά, ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου: Οπως είπε «είμαστε περήφανοι για το έργο μας» και «το ΠΑΣΟΚ κάνει τώρα μια νέα αρχή»!

Για το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που ασκούν φυσικά δεν έγινε κουβέντα. Η στήριξη των βασικών πολιτικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται σε αυτά τα ...υψηλά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ κάτι παραπάνω από δεδομένη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το σκηνικό της ΔΕΘ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αρχισε να στήνεται το σκηνικό για την κυβερνητική παράσταση στη 71η ΔΕΘ. Ετσι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ξεκίνησε τον καθιερωμένο κύκλο συναντήσεων με τους φορείς της πόλης προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους και να προετοιμάσει τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στόχος - όπως λένε - η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της Μακεδονίας και της Θράκης, με επίκεντρο μια Θεσσαλονίκη μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μόνο που όπως αποδεικνύεται, όσα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν αυτό το όραμα, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στη θάλασσα των προβλημάτων που τον πνίγουν.

Η ανεργία, η φτώχεια, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, τα μεγάλα έργα που δε γίνονται και όσα ξεκινούν θα υλοποιηθούν με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, είναι αυτά που βασανίζουν το λαό της περιοχής. Αυτά απασχολούν τους άνεργους της Νάουσας, τους απολυμένους του «Καματάκη», τους υπό απόλυση εργαζόμενους των Λιπασμάτων και της ΒΙΑΜΥΛ, τους χιλιάδες άνεργους και τις οικογένειές τους. Αυτά απασχολούν τον εργαζόμενο λαό της περιοχής που βλέπει το εισόδημά του να εξανεμίζεται μπροστά στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, των φροντιστηρίων, και αλλού, τους αγρότες που ξεκληρίζονται, τους ΕΒΕ που χρεοκοπούν και οδηγούνται στο λουκέτο.

... και η πραγματική ελπίδα

Μήπως δεν τα γνωρίζει όλα αυτά η κυβέρνηση. Τα γνωρίζει, όπως γνωρίζει καλά πως η πολιτική της είναι αυτή που τα διογκώνει. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν ούτε από τον «αντιπολιτευτικό λόγο» του ΠΑΣΟΚ. Μόνο η αγωνιστική τους δράση κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, η ενίσχυση της πάλης τους με το ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ μπορεί να γεννήσει την ελπίδα.

Ενα διαφορετικό Συμπόσιο

Ελληνες, Αρμένιοι, Τούρκοι, Αραβες, Ισραηλινοί, Σλάβοι γλύπτες σμιλεύουν δίπλα δίπλα, από την περασμένη Δευτέρα, το υλικό τους στην «αυλή» του «Κατράκειου» θεάτρου στη Νίκαια, με τους Κοκκινιώτες να περιδιαβαίνουν και να βλέπουν από κοντά το «θαύμα» της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Είναι μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Νίκαιας αυτό το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα τους πρόσφυγες. Ενα Συμπόσιο που δε γίνεται κεκλεισμένων θυρών και κλιματιζόμενων αιθουσών, αλλά κάτω από τον ήλιο, ανοιχτά στον κόσμο, απευθυνόμενο σε αυτόν.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Νίκαιας γίνεται σε μια περίοδο που άλλοι δήμοι και λόγω εκλογών επιλέγουν πιο ...«πιασάρικες» εκδηλώσεις, στη λογική του «άρτου» και «θεάματος». Η Κοκκινιά όμως επέλεξε να «εκφράσει την ταυτότητά» της. Και λόγω των παραπάνω λοιπόν, αυτό το Συμπόσιο έχει όλα τα «φώτα» για να αποτελέσει σημαίνουσα πολιτισμική και πολιτική παρέμβαση, για την ανάδειξη του άλλου πολιτισμού, αυτού που καταργεί τα «σύνορα» μεταξύ των εκμεταλλευομένων.

Τώρα κάνει πως διεκδικεί

Την ανάγκη χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πράγματι η χορήγηση του επιδόματος είναι αναγκαία, αφού τα ΑμεΑ, που στη χώρα μας αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού, πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα που τη συνοδεύουν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους αναγκάζεται να επιβιώσει με τα πενιχρά προνοιακά επιδόματα και τις εξίσου χαμηλές συντάξεις. Οπως αλήθεια είναι και ότι -όπως σημειώνει η ΕΣΑμεΑ- τα προβλήματα που ταλανίζουν τα ΑμεΑ παραμένουν ανεπίλυτα. Με ευθύνες όμως και της ίδιας της ΕΣΑμεΑ, που λειτουργεί ως εταίρος και συνδιαχειριστής της κάθε εξουσίας. Αφού αρνείται να αναδείξει και πολύ περισσότερο να αντιπαλέψει τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και οξύνουν τα προβλήματα των ΑμεΑ και δεν είναι άλλες από την πολιτική των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων. Γι' αυτό ακόμα και η φραστική διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων, λειτουργεί απλά σαν νερό στο μύλο του αντιπολιτευτικού έργου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και των δημοτικών εκλογών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βαθαίνει ο ταξικός διαχωρισμός

Η προχτεσινή ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, ήρθε να επιβεβαιώσει και με νούμερα πλέον όλες εκείνες τις εκτιμήσεις που από τη νομοθέτηση ακόμα της βάσης του «10», μιλούσαν για παραπέρα βάθεμα του ταξικού διαχωρισμού, για πρόσθεση νέων βαρών στην εργατική - λαϊκή οικογένεια, για ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα της νέας γενιάς. Σ' ένα εκπαιδευτικό σύστημα που οικοδομείται έτσι ώστε να υπηρετεί όλο και καλύτερα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, η καθιέρωση της βάσης του 10 ως προϋπόθεση για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε εκτός ένα μεγάλο αριθμό παιδιών, για τα οποία το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβλέπει άλλη διέξοδο από την ιδιωτική κατάρτιση.

Ταυτόχρονα η ανακοίνωση των βάσεων σηματοδοτεί, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν σε κάποια σχολή ή τμήμα, το πέρασμα σε μία άλλη βαθμίδα της εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχει αποφασίσει το μεγάλο κεφάλαιο για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά του. Το περιεχόμενο και τους στόχους αυτών των αλλαγών που συμπυκνώνονται στα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου νόμου πλαισίου, ανέδειξαν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές δηλώνοντας ότι δεν είναι αυτή η πανεπιστημιακή εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός.

Για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση ο δρόμος που ανοίγεται είναι αυτός της κατάρτισης μέσα από τα ιδιωτικά κυρίως ΙΕΚ και τα κάθε λογής κολέγια. Οσο για τα χιλιάδες παιδιά που προέρχονται από το τεχνικοεπαγγελματικό σκέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε σήμερα λέγεται ΤΕΕ είτε αύριο ΕΠΑΛ, ο δρόμος της μισοκατάρτισης επί πληρωμή είναι η μόνη ουσιαστικά υποχρεωτική διέξοδος αφού η δυνατότητα εισαγωγής τους σε ΤΕΙ αποδεικνύεται κάθε χρόνο δώρον άδωρον.

Το ζήτημα της παιδείας, της γνώσης, το δικαίωμα όλων να την κατακτούν ισότιμα, δωρεάν αφορά όλους. Σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό, οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν φρένο σ' αυτή την πολιτική που στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, που προετοιμάζει τους νέους να αποδεχτούν από νωρίς τους ακόμα χειρότερους όρους με τους οποίους θα βγουν αύριο στην παραγωγή. Να διεκδικήσουν μία εκπαίδευση που θα παρέχει σε όλους γνώσεις υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ένα ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό σχολείο, ώστε να αποκτούν όλοι οι νέοι ένα υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης, απαραίτητο υπόβαθρο για οποιαδήποτε μετέπειτα επιλογή ζωής και δε θα εξαντλεί τη λειτουργία του στην προγύμναση των αυριανών απασχολήσιμων και στην προετοιμασία για το πανεπιστήμιο και μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Οσο για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιες σχολές, όχι σαν τις σημερινές της στείρας κατάρτισης, αλλά με παροχή ολοκληρωμένων γνώσεων σύμφωνα με τις καταχτήσεις της τεχνολογίας, μετά το δωδεκάχρονο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ