ΒΑΓΔΑΤΗ.-
Το σχεδόν καθημερινό μπαράζ βομβιστικών και άλλων επιθέσεων κόστισε χτες άλλες 17 ζωές Ιρακινών, την ώρα που, με κωμικό τρόπο, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την... επιτυχία του σχεδίου επαναφοράς της τάξης στη Βαγδάτη. Σε άρθρο του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ χτες, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ (ένας άνθρωπος που διαδραματίζει σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στη χάραξη πολιτικής), ο Αφγανοαμερικανός Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι «η μάχη της Βαγδάτης θα κρίνει το μέλλον του Ιράκ». (Σ.σ.: Είναι να απορεί κανείς αν έχουμε 2003 ή 2006). Μία μέρα νωρίτερα, ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Κάλντγουελ δήλωνε ότι «δεν παίρνουμε δεδομένα δύο βδομάδων και βγάζουμε μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις αλλά... οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές».
Οι «θετικές ενδείξεις» έχουν ως εξής: στην επαρχία Ντιγιάλα, βόρεια της Μπακούμπα, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και βρέθηκαν οι σοροί τριών δολοφονημένων Ιρακινών. Στο δρόμο ανάμεσα στη Βασόρα και τη Νασιρίγια, στο νότο, τηλεχειριζόμενη βόμβα σκότωσε δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Στη Μοσούλη, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε τραυματίζοντας έξι αστυνομικούς. Στο Κιρκούκ, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ενόπλους και αστυνομικούς. Η αστυνομία ανακάλυψε έξι σορούς κάτω από γέφυρα στο δρόμο ανάμεσα στη Μαχμουντίγια και τη Λατιφίγια. Στην Αμάρα, ένας αξιωματικός του δοσιλογικού ιρακινού στρατού και ένα πρώην μέλος του Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν δολοφονήθηκαν από αγνώστους. Στη Βαγδάτη, ένας άμαχος σκοτώθηκε και εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις. Τέλος, στο νότιο Ιράκ, άγνωστοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον βρετανικής κατοχικής βάσης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Πάντως, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ, τουλάχιστον 4.000 Βρετανοί στρατιώτες θα παραμείνουν «επ' αόριστον στο Ιράκ», διότι το Λονδίνο «θέλει να προστατεύσει την επένδυσή του» (!) στην κατεχόμενη χώρα.
Τέλος, η εφημερίδα Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ έγραψε χτες ότι η αμερικανική κοινή γνώμη «εμπιστεύεται όλο και λιγότερο» τα δύο μεγάλα κόμματα όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ, και πρόσθεσε, επικαλούμενη δημοσκόπηση του κέντρου Pew, ότι πλέον το ποσοστό των πολιτών που πιστεύει ότι ο στρατός των ΗΠΑ «χάνει έδαφος» έναντι της αντίστασης έχει αυξηθεί, από 36% τον Ιούλη, σε 45% σήμερα.