Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντολή επέκτασης των επιχειρήσεων

Κόλαση πυρός από το ισραηλινό πυροβολικό

Associated Press

Κόλαση πυρός από το ισραηλινό πυροβολικό
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΥΡΟΣ - ΧΑΪΦΑ.--

Εντολή περαιτέρω επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων στο λιβανικό έδαφος φέρεται να έδωσε η ισραηλινή ηγεσία, καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Περέτζ επισκέφτηκαν, χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ και, σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξαν τους διοικητές να επιταχύνουν και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απομένει μέχρι να υπάρξει ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο, καθώς αυτό τίθεται ως όρος για τον τερματισμό των φονικών επιθέσεων από το Τελ Αβίβ. Απαντώντας, μάλιστα, στις επικρίσεις ορισμένων ευρωπαϊκών ηγεσιών για το κόστος των ισραηλινών επιχειρήσεων σε ζωές Λιβανέζων αμάχων, ο Εχούντ Ολμέρτ τόνιζε, εύστοχα ομολογουμένως, ότι «δεν μπορούν να νουθετούν το Ισραήλ όσοι, όταν έκαναν επίθεση στο Κόσσοβο σκότωναν 10.000 αμάχους, ενώ οι χώρες τους δεν είχαν δεχτεί ούτε έναν πύραυλο...».

Κατά τα τελευταία 24ωρα, ήδη, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν ανηλεώς τόσο διάφορες περιοχές στο νότιο και ανατολικό Λίβανο όσο και τα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο απολογισμός, ιδιαίτερα στο νότο, είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς η πλήρης καταστροφή του οδικού δικτύου δεν επιτρέπει σε σωστικά συνεργεία αλλά και σε ασθενοφόρα να σπεύσουν στην περιοχή. Χτες, μόνο, με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, στόχος έγιναν τα χωριά γύρω από τη Ναμπάτιγιε, η βόρεια Τύρος, καθώς και τα χωριά Γκαζίγιε και Γκασανίγιε, όπου συνολικά φαίνεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Μια γυναίκα τρέχει μέσα στα χαλάσματα, ενώ ο βομβαρδισμός μαίνεται στο Νότιο Λίβανο

Associated Press

Μια γυναίκα τρέχει μέσα στα χαλάσματα, ενώ ο βομβαρδισμός μαίνεται στο Νότιο Λίβανο
Ο τελικός απολογισμός της μέρας αναμένεται να αυξηθεί πολύ, καθώς αργά το βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη συνοικία Σίγια στα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει 8όροφη πολυκατοικία που κατοικούνταν από 7 οικογένειες αλλά να προκληθούν ζημιές και σε γειτονικό κτίριο όπου φιλοξενούνται τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες από το νότο. Οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν τουλάχιστον 10 νεκρούς, ενώ αλλόφρονες πρόσφυγες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στα πάρκα της κεντρικής και βόρειας Βηρυτού.

Συνολικά, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 993 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 904 πολίτες και από αυτούς το 30% παιδιά κάτω των 10 ετών. Σημειώνεται ότι ο απολογισμός αυτός αναφέρεται μόνο στους καταμετρημένους νεκρούς, καθώς υπάρχει άγνωστος αριθμός ανθρώπων θαμμένων κάτω από ερείπια σε σειρά πόλεων που έχουν ισοπεδωθεί στο νότιο Λίβανο, και δεν είναι δυνατόν να προσεγγιστούν λόγω των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Χτες, στη Βηρυτό έφτασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον αποκομμένο νότο, ενώ δεν έλειψαν οι σκληρές δηλώσεις σε βάρος του ισραηλινού στρατού. Επίσης, τόσο η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά», όπως και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο και ραδιενεργό υλικό στις επιχειρήσεις του, το οποίο κατακάθεται στα κόκαλα και στους πνεύμονες, προκαλώντας καρκίνο αλλά και καρκινογενέσεις.

«Εχουμε πολλές μάχες ακόμη μπροστά μας»

«Δεν υποτιμήσαμε τη "Χεζμπολάχ" αλλά είναι γεγονός ότι δεν ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι γι' αυτό που επρόκειτο να συναντήσουμε» υποστήριζε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός αντιστράτηγος Γιόσι Κουπερβάσερ. Ο Ισραηλινός αξιωματικός τόνισε ότι «η "Χεζμπολάχ" απέχει πολύ από το να ηττηθεί» και εξέφρασε, εμμέσως, αυτό που η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία ζητά από την κυβέρνηση πιεστικά: χρόνο και περισσότερους άνδρες στο έδαφος, καθώς, όπως δήλωνε, «δεν έχουν καταστρέψει πλήρως την υποδομή της γιατί προσπαθούμε να αποφύγουμε το πολιτικό κόστος»!

Ο Κουπερβάσερ μίλησε για 200 μαχητές της «Χεζμπολάχ» νεκρούς (51 δίνει η ίδια η οργάνωση) και παραδέχτηκε ότι γίνονται σκληρές μάχες. Δεν έκανε, όμως, αναφορά στην αποτυχημένη απόπειρα Ισραηλινών κομάντος να προσγειωθούν στην Τύρο, που στοίχισε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τη ζωή σε τουλάχιστον 2 Ισραηλινούς αξιωματικούς, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση πολλών ελικοπτέρων για να απεγκλωβιστεί η ομάδα από την περιοχή το Σάββατο το βράδυ.

Χτες το βράδυ, επιβεβαιώθηκε ότι άλλοι 3 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στο Μπιντ Τζμπάιλ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στρατιωτών, επισήμως, σε 61 ενώ 36 είναι οι νεκροί πολίτες. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε, επιπλέον, ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της οργάνωσης στη Χάιφα. Η Κυριακή αποδείχτηκε η φονικότερη μέρα για την ισραηλινή πλευρά, καθώς από τις ρουκέτες της «Χεζμπολάχ» σκοτώθηκαν 3 πολίτες στη Χάιφα και 12 έφεδροι στρατιώτες στο Κφαρ Γκιλάντι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 160 άνθρωποι. Χτες 160 ρουκέτες είχαν πέσει στο έδαφος του Ισραήλ, ενώ την Κυριακή περισσότερες από 200.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ