Αρνητική απόφαση από το ΣτΕ
Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» συνεχίζει τον πολύπλευρο αγώνα της να ξηλωθούν οι καμεροχαφιέδες, που - με πρόσχημα παλαιότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σήμερα το κυκλοφοριακό - λειτουργούν ανεξέλεγκτα και καταγράφουν διαδηλώσεις, πρόσωπα και συνθήματα. Χτες εκπρόσωποι της Κίνησης βρέθηκαν στο ΣτΕ ζητώντας να εφαρμοστεί έστω και το ελάχιστο, να υλοποιηθεί απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για αποκαθήλωση έστω μερικών τέτοιων μηχανημάτων.
Η υπόθεση χαρακτηρίζεται τρόπον τινά από δαιδαλώδεις νομικές διαδικασίες: Αρχικά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προσέφυγε στο ΣτΕ υποβάλλοντας αίτηση αναστολής εκτέλεσης ενάντια στην 58/2005 απόφαση της ΑΠΔΠΧ. Απόφαση που επέτρεπε μεν τη λειτουργία των καμεροχαφιέδων τάχα για λόγους ρύθμισης της κυκλοφορίας, αλλά όριζε επίσης ότι η ΕΛ.ΑΣ. όφειλε να ξηλώσει περί τις 32 κάμερες, τόσο εξόφθαλμα τοποθετημένες που ούτε η Αρχή μπορούσε να κάνει τα «στραβά μάτια» και να δεχτεί ότι δήθεν προορίζονταν για κυκλοφοριακούς λόγους. Μάη του 2006 το ΣτΕ με την απόφασή του 414/2006 δέχτηκε την επιχειρηματολογία του υπουργείου να μην ξηλωθούν αυτές οι λίγες κάμερες για λόγους κόστους!
Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» με τη σειρά της υπέβαλε αίτηση ανάκλησης της αναστολής προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωνε το υπουργείο. Η αίτηση εξετάστηκε χτες στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, όπου οι νομικοί εκπρόσωποι της Κίνησης επανέλαβαν ότι οι κάμερες αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν σε βάρος του λαϊκού κινήματος, να καταγράφουν διαδηλωτές και συνθήματα όπως πολλάκις έχει αποδειχτεί στην πράξη. Οτι κάθε άλλο προορίζονται για ρύθμιση του κυκλοφοριακού, αλλά στρέφονται ενάντια στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του ανθρώπου και αποτρέπουν την έκφραση οποιασδήποτε αντίθεσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οτι δυστυχώς με την προηγούμενη απόφασή του, το ΣτΕ δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και ότι ως δικαστήριο που κρίνει τις πράξεις της διοίκησης οφείλει να μη νομιμοποιεί συμπεριφορές που καταπατούν τις δημοκρατικές ελευθερίες.