Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο βαθιά στα σχέδια επέμβασης

Ολοένα και πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης στο Λίβανο βουλιάζει η κυβέρνηση Καραμανλή, έχοντας ευθύς εξαρχής αποκλείσει το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής σε μια πολυεθνική στρατιωτική δύναμη.

Ηδη η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση της νομιμοποίησης και δικαιολόγησης της στρατιωτικής αποστολής, αδυνατώντας ωστόσο να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους, που δεν είναι άλλοι από την επιβολή του αμερικανικού σχεδίου για "νέα Μέση Ανατολή".

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει ότι η αποστολή στρατιωτικής δύναμης, υπό τον μανδύα του ΟΗΕ, θα είχε καλύτερα αποτελέσματα αν εμφανιζόταν ως υποστηρικτής της κυβέρνησης του Λιβάνου. Επικαλείται προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της την ύπαρξη ήδη σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ (1559 και 1680). Ενδεικτική του προβληματισμού είναι η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκου: «Πρώτα απ' όλα τη δύναμη αυτή (σ.σ. τη στρατιωτική) εμείς τη βλέπουμε ως δύναμη υποστηρικτική των προσπαθειών της κυβέρνησης του Λιβάνου», είπε (στον ALPHA 9,89), διευκρινίζοντας αμέσως ότι θα αναλάβει «να αποκαταστήσει πλήρη κυριαρχία στο σύνολο του εδάφους της χώρας» ξεκαθαρίζοντας ότι «σε αυτό βεβαίως περιλαμβάνεται ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων και ακραίων οργανώσεων». Στο εύλογο ερώτημα, μια τέτοια δύναμη θα είναι καθαρά δύναμη καταστολής και κατοχής, διπλωματικές πηγές άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σημειώνοντας ότι τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Εκτός από το είδος της αποστολής, η κυβέρνηση έχει «άποψη» και για τη σύνθεση του εκστρατευτικού σώματος, προτείνοντας είτε να συμμετάσχουν και αραβικά κράτη είτε να αποκλειστούν όλα, «δείχνοντας» με νόημα προς την πλευρά της Τουρκίας. «Μια τέτοια δύναμη για να κάνει σωστά τη δουλιά της θα πρέπει - και ως προς τη σύνθεσή της και ως προς τα χαρακτηριστικά και ως προς την αποστολή της - να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της περιοχής», σημείωσε με νόημα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ