Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Γιατί Γιαγκώπ;

Ταξίδι μακρινό έκανα, αγαπητέ μου παιδικέ φίλε Γιαγκώπ, μήπως και σε βρω να θυμηθούμε τα παλιά. Πάντα σε φέρνω στο νου μου με αγάπη, σα να σ' έχω απέναντί μου ζωντανό να λέμε τα δικά μας. Τις μικρές παιδικές μας περιπέτειες και ανοησίες... τότε που γίναμε στουπί στο μεθύσι απ' το κλεμμένο ούζο του πατέρα σου και ξαφνικά σ' έπιασε ένα δυνατό κλάμα. Σφίχτηκες στην αγκαλιά μου και μου 'πες με πικρό παράπονο το μεγάλο σου μυστικό. «Ξέρεις - είπες - εμείς δεν έχουμε πατρίδα σαν όλους τους άλλους λαούς. Πρέπει να φιάξουμε πατρίδα, λέει ο πατέρας, να μπορούμε να κάνουμε κουμάντο σε δικό μας τόπο».

«Πώς δεν έχετε πατρίδα - απόρησα εγώ -... Δεν είναι το σπίτι σας εδώ; Εμείς δεν είμαστε φίλοι; Δεν είμαστε δικοί σας άνθρωποι;». Υστερα μου ξεφούρνισες και το άλλο.... Που σας κυνηγάνε οι Γερμανοί και δε σας αφήνουνε σε χλωρό κλαρί... κι είπε ο πατέρας σου ότι κρυβόσαστε μη σας πιάσουν κι αλίμονό σας..!. «Να 'ρθείς Γιαγκώπ... Να 'ρθείς στο σπίτι μου να σε κρύψω εγώ»... Δεν πρόλαβες...!

Την άλλη μέρα ένα γερμανικό καμιόνι σταμάτησε στην πόρτα του σπιτιού σου και μπλοκάρισε το στενό. Εβρεχε, θυμάμαι. Πρώτος κατέβηκε ο πατέρας σου κρατώντας μια βαλίτσα, ύστερα εσύ και η μάνα σου και η αδελφή σου. Φορούσες τα καλά σου ρούχα και το σκούρο μπερεδάκι με την κόκκινη φουντίτσα να μη βρέχεσαι... Δεν πρόλαβες να μ' αποχαιρετήσεις. Πρόλαβα όμως εγώ να διακρίνω το βλέμμα σου. Είχε τρόμο, μαζί και θλίψη... ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ, γιομάτο απορία και απόγνωση... Κανείς μας πια, Γιαγκώπ, τις δύσκολες εκείνες ώρες, δεν έμαθε τίποτα για σας...!

Ταξίδι μακρινό, βαθιά στα άδυτα του Αουσβιτς, που ακόμα και σήμερα μυρίζει πτωμαΐνη και τέφρα από καμένη σάρκα, έκανα για σένα. Πήγα στον θάλαμο των παιδιών. Ενα σωρό φωτογραφίες στον τοίχο, θαρρώ πως είδα και τη δική σου. Ησουνα κουρεμένος και φορούσες μια ριγέ γκριζοκίτρινη πουκαμίσα. Δεν είχε από κάτω τ' όνομά σου. Είχε μόνο έναν αριθμό. Ολα τα πρόσωπα ήταν ίδια. Σ' αναγνώρισα μόνο από το βλέμμα. Το ίδιο εκείνο βλέμμα της απόγνωσης και του τρόμου.

Επιασα τα κάγκελα και δάγκασα τα χοντροδάχτυλά μου για να μην κλάψω...! Γιαγκώπ δεν πρόλαβες, δεν έζησες να δεις που οι δικοί σου φτιάξανε πατρίδα. Και μετά, αρπάξανε πατρίδα αλλωνών, για να μεγαλώσουν τη δική τους. Ευτυχώς που εσύ έφυγες νωρίς. Ευτυχώς που δεν έζησες να δεις τι κάνει σήμερα η επίσημη πατρίδα σου. Εχουν γίνει τρομοκράτες των λαών. Κάνουν άδικους, ανελέητους και κατακτητικούς πολέμους. Σκοτώνουν αθώο κι άμαχο πληθυσμό, ακόμη και μικρά παιδιά. Παιδιά αθώα που δεν κρατάνε όπλα. Παιδιά, που δε φταίξανε σε τίποτα, όπως κι εσύ. Μόνον που κι αυτά έχουνε το ίδιο παράπονο με σένα. Θέλουν να έχουν πατρίδα.

Οπως βλέπεις, αδελφέ μου Γιαγκώπ, δεν έπιασε τόπο ο χαμός σου... Από τον σπόρο του δικού σου χαμού, δε βλάστησε ομόνοια κι αγάπη. Πνίχτηκαν στη συνεχιζόμενη κυριαρχία του ιμπεριαλισμού, στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς των «μεγάλων δυνάμεων» για ζώνες επιρροής και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη. Βλέπεις, αδελφέ μου Γιαγκώπ, για να πιάσει τόπο ο χαμός σου, χρειάζεται να πάρουν πραγματικά στα χέρια τους οι λαοί τον τροχό της Ιστορίας.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ