Σάββατο 22 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μνήμες από τη φοβερή νύχτα της Νιάλας

Στη Νιάλα βρέθηκαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σε μια εκδήλωση - προσκύνημα στον τόπο όπου, τον Απρίλη του 1947, μια φοβερή χιονοθύελλα ανάγκασε άνδρες του κυβερνητικού στρατού και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας να βρεθούν αγκαλιασμένοι μέσα στα αντίσκηνα, προσπαθώντας να ζεσταθούν με τις αναπνοές τους, σαν να μην ήταν χτεσινοί αντίπαλοι.

Οι αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης έφθασαν με πούλμαν που ξεκίνησαν από την πλατεία Κάνιγγος το πρωί του Σαββάτου και, την Κυριακή, μετά από διανυκτέρευση στην Καλαμπάκα πήραν το δρόμο προς τη Νιάλα, τον αυχένα της Νιάλας. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο δρόμος (στενός και δύσβατος λίγα χιλιόμετρα πριν το Μνημείο της Νιάλας), με διαδρομή μέσα από φοβερές χαράδρες και κορυφές με πυκνά έλατα, έφθασαν στο Μνημείο όπου και κατέθεσαν στεφάνια. Εκεί ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής, που βρέθηκε εκεί στη Νιάλα εκείνη τη φοβερή νύχτα, διηγήθηκε στους συγκεντρωμένους με λεπτομέρειες το ιστορικό της «παγωμένης νύχτας», που πέθαναν άνδρες κι από τις δύο πλευρές παγωμένοι από το κρύο και το χιόνι.

Μετά την κατατοπιστική ομιλία του Προέδρου της ΠΕΑΕΑ, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη αυτών που πέθαναν στο σημείο, αλλά και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη Λευτεριά και Ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Ο 94χρονος Αντιστασιακός, από την περιοχή, Βαγγέλης Σπανός απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στους νεκρούς του αγώνα. Ακολούθησε το ταξίδι της επιστροφής με την ευχή του χρόνου να ξανανταμώσουν στο ίδιο μέρος και ο δρόμος μέχρι το Μνημείο να φτιαχτεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ