Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εργαλείο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το σχετικό νομοθέτημα της κυβέρνησης

Ενα Κτηματολόγιο που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και όχι μέσο επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων και νομιμοποίησης των καταπατητών απαίτησε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοθετήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συζήτηση κυριάρχησε η στείρα αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με εκατέρωθεν κατηγορίες για κακοδιαχείριση στο εν λόγω έργο.

«Το νομοσχέδιο αυτό προωθεί την εμπορευματοποίηση της γης, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου στον κατασκευαστικό τομέα και την υλοποίηση του έργου σύνταξης του Κτηματολογίου με πρόσθετη επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος. Παράλληλα, προωθεί την απλούστευση των σχετικών διαδικασιών του Κτηματολογίου, που θα είναι εις βάρος, δυστυχώς, και πάλι των μικρών ιδιοκτησιών και των ανήμπορων να προσφύγουν σε συνεχείς διαδικαστικές λύσεις με δικαστήρια».

Με αυτά τα λόγια ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής έδωσε το στίγμα του νομοθετήματος. Συνέχισε αναφερόμενος στις δασικές εκτάσεις λέγοντας πως «οι δασικοί χάρτες, που είναι το κύριο ζητούμενο, μ' αυτό το νομοσχέδιο παραμένουν στα αζήτητα. Τρεις νόμοι για το Κτηματολόγιο έχουν γίνει από το ΠΑΣΟΚ και τώρα ένας ακόμη από τη Νέα Δημοκρατία και η ασκούμενη πολιτική γης ακολουθείται η ίδια ακριβώς και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και οικονομικά ισχυρών, ιδιαίτερα των μεγάλων καταπατητών». Πρόσθεσε ότι «οι δασικοί χάρτες πρέπει να προηγηθούν, στα πλαίσια ενός εθνικού κτηματολογίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οδηγούμαστε στη μονιμοποίηση όλων των παρανομιών και στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας».

Παράλληλα έκανε λόγο για μεταφορά του κόστους του Κτηματολογίου στους πολίτες, αφού «επιβάλλονται δύο νέα χαράτσια ως πηγή χρηματοδότησης, αυτοχρηματοδότησης του έργου. Το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες του ελληνικού λαού, χωρίς κανένα έστω κοινωνικό κριτήριο ή κλίμακα». Πρόκειται ειδικότερα για το τέλος 35 ευρώ ανά δικαίωμα, με εξαίρεση τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) για τους οποίους θα καταβάλλεται επιπλέον τέλος 20 ευρώ και για το χαράτσι 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, πέραν των 20.000 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Νίκος Γκατζής τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός σύγχρονου, πολυδιάστατου, αποδεικτικού και δυναμικού Κτηματολογίου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, αλλά των μεγαλοϊδιοκτητών, που θα παρέχει όλες εκείνες τις τεχνικές, νομικές, ιδιωτικές και κοινωνικοοικονομικές πληροφορίες, οι οποίες θα το καθιστούν βασικό εργαλείο για τη χάραξη μιας πολιτικής χρήσης γης με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον».

Από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ ο Γιώργος Σουφλιάς υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση του έργου. Το κόστος του Κτηματολογίου υπολογίζεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ», αφού «λόγω κακοδιαχείρισης και παρατυπιών κατά το αμαρτωλό παρελθόν του έργου, η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται να χρηματοδοτήσει έργα κτηματογράφησης μέσω του Γ' ΚΠΣ», ενώ «απλουστεύουμε και τις βελτιώνουμε τις διαδικασίες κτηματοδότησης».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Ι. Σπηλιόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Σουφλιάς σήμερα ακολουθεί κατά γράμμα τον υφιστάμενο σχεδιασμό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, το θεσμικό πλαίσιο και τη διοικητική δομή του Κτηματολογίου», αφού «βρήκε έτοιμη και συγκροτημένη την εταιρεία του Κτηματολογίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ