Κυριακή 9 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Επιταχύνεται το ξήλωμα της λίστας

Στο πλαίσιο της ολομέτωπης αντιασφαλιστικής επίθεσης και στη βάση του 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ κατέθεσε την Παρασκευή τροπολογία για το πετσόκομμα των ΒΑΕ

Με το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ επιταχύνεται η ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων
Με το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ επιταχύνεται η ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων
Τη σφοδρότητα των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, η προώθηση των οποίων βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, επιβεβαιώνει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή την Παρασκευή για την αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τα όσα ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, μέχρι τις 31/12/2007 θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει ποια επαγγέλματα του ΙΚΑ, της ΔΕΗ και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών θα χαρακτηρίζονται σαν Βαρέα και Ανθυγιεινά από τις 1/1/2008. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση μεθοδεύει το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζόμενων, μέσα και από τη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ. Σαν αποτέλεσμα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε τουλάχιστον χρόνια για τους νέους εργαζόμενους που θα πεταχτούν εκτός ΒΑΕ από 1/1/2008, με παράλληλη επιδείνωση των αποδοχών και των συντάξεών τους.

Η τροπολογία αποτελεί πιστή εφαρμογή όσων προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει και τη σύσταση επιτροπής «ειδικών» για την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ, στην οποία προχωράει τώρα η ΝΔ. Τα συμπεράσματα της επιτροπής, όπως και όσων άλλων αντίστοιχων λειτούργησαν στο παρελθόν, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, είναι προδιαγεγραμμένα. Θα συμβάλουν στη δημιουργία του νέου κανονισμού, προς όφελος του κεφαλαίου και στη βάση της απαίτησης των βιομηχάνων να επεκταθεί ο αποχαρακτηρισμός έως και να καταργηθούν τα ΒΑΕ.

Με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ

Ο ίδιος ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα και η πλήρης εφαρμογή του χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση σαν «μια πολύ μεγάλη και σημαντική πρωτοβουλία»,γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, παρά τις μεταξύ τους ψευτοαντιπολιτευτικές κορόνες. Βάση της νέας επίθεσης αποτελεί ο 3029/02. Πάνω σ' αυτόν στηρίχτηκε η πρόσφατη νομοθεσία για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, αυτός ήταν που προέβλεπε το πετσόκομμα των ΒΑΕ και η κυβέρνηση συνεχίζει έτσι στα αντιασφαλιστικά χνάρια του ΠΑΣΟΚ. Εχοντας πολύτιμο σύμμαχο και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που δε χάνει ευκαιρία να υπερασπιστεί το νόμο Ρέππα και τις επώδυνες για τους εργαζόμενους προβλέψεις του.

Για να χρυσώσει το χάπι και να αποφύγει γενικευμένες αντιδράσεις, η κυβέρνηση με την τροπολογία δεν αγγίζει τους ήδη ασφαλισμένους στα ΒΑΕ, ενώ για όσους εργαζόμενους είναι ήδη ασφαλισμένοι για επάγγελμα ή ειδικότητα που θα ενταχθεί στα ΒΑΕ μετά την 1/1/2008 προβλέπεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν το χρόνο που βρίσκονταν εκτός ΒΑΕ για να κατοχυρώσουν τα αντίστοιχα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η τελευταία ρύθμιση αποτελεί στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού είναι οικονομικά ασύμφορο και κοστοβόρο για τη μεγάλη πλειοψηφία εργατών και υπαλλήλων να καλύψουν την εξαγορά των χρόνων εργασίας εκτός ΒΑΕ.

Μέρος της συνολικότερης επίθεσης

Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια όσων εξήγγειλε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης. Γενικά για το Ασφαλιστικό, σε δηλώσεις του, παραδέχτηκε απροκάλυπτα ότι στο στόχαστρο της νέας ολομέτωπης αντιασφαλιστικής επίθεσης βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες, οι νέοι εργαζόμενοι και όσοι εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Με την ψευδεπίγραφη διαβεβαίωση ότι «τα όρια ηλικίας για τη δημιουργία συνταξιοδοτικού δικαιώματος δε θα ανέβουν», ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ο στόχος της επιμήκυνσης του επαγγελματικού εργάσιμου βίου», αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση «κανείς δεν είναι ευτυχής όταν άνθρωποι στα 50, στα 55 ή και μικρότερης ηλικίας είναι αναγκασμένοι να βγαίνουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση»!

Είναι προφανές ότι το δικαίωμα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα -μέτρο που απαντάει κύρια στις αντικειμενικές ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών-, η κυβέρνηση το θεωρεί... «εξαναγκασμό» και σπεύδει να νομοθετήσει την κατάργησή του. Εκ των πραγμάτων, η αντιδραστική αυτή ρύθμιση αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους και αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για την αύξηση των ορίων στο σύνολο εργατών και υπαλλήλων.

Υπάρχει άλλωστε και η αρνητική για τους εργαζόμενους εμπειρία του νόμου Σιούφα που καθιέρωσε το όριο των 65 ετών για το σύνολο των εργαζομένων μετά το 1993, αλλά και των νόμων του ΠΑΣΟΚ, που, ανάμεσα σε άλλα, θέσπισε την «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου κατά δυο ακόμα χρόνια, στα πρότυπα των ευρωενωσιακών συναποφάσεων. Σ' αυτή την απαρέγκλιτη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου πορεία θα κινηθεί και η υπό σύσταση «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο του ψευδεπίγραφου «κοινωνικού διαλόγου», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καμιά ανοχή, άμεση οργάνωση της πάλης

Κάτω από αυτό το πρίσμα, αποκτούν πολλαπλή σημασία οι αδιάκοπες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και οι «κοινωνικοί εταίροι» προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού και συναίνεσης, παρουσιάζοντας τα αντιδραστικά μέτρα σαν «μικροαλλαγές», στις οποίες θα προχωρήσει η όποια κυβέρνηση εκλεγεί την επόμενη τετραετία. Η επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να οργανώσουν έγκαιρα την πάλη τους, να αντιταχθούν στα αντιασφαλιστικά σχέδια, να αποτρέψουν το παραπέρα πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Σ' αυτόν τον αγώνα θα πρωτοστατήσει χωρίς ανάπαυλα το ΠΑΜΕ, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, που δε χρωστάνε σε κανένα και τους χρωστούν πολλά.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ