Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απαιτούν μέτρα προστασίας

Την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς - ενόψει καύσωνα - ζήτησαν με παρεμβάσεις τους χτες η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας από το υπουργείο Εργασίας, ενημερώνοντας, παράλληλα, τους εργαζόμενους με σχετικές ανακοινώσεις.

Η Ομοσπονδία συναντήθηκε χτες με τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα και του έθεσε τα αιτήματα για τις μέρες του καύσωνα. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζητά την εφαρμογή της σύμβασης του κλάδου (αρ.3), στην οποία αναφέρεται ότι «η εργασία διακόπτεται σε περίπτωση καύσωνα, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς υπό σκιά στον τόπο εργασίας και το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή». Ακόμη την εφαρμογή του νόμου 1568/95, στον οποίο σημειώνεται ότι όταν το θερμόμετρο φτάσει στους 36 βαθμούς, τότε περιορίζονται οι εργασίες σε 75% ανά ώρα και επιβάλλεται 25% ανάπαυση. Τέλος, ότι η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να παρέχει κατάλληλα καπέλα, δροσερό νερό, σκιερό μέρος για τα διαλείμματα και να κατασκευάσει στέγαστρα για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινωθούν μέτρα στη βάση των αιτημάτων τους, ενώ η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση, επισήμανε ότι «η επόμενη μέρα θα δείξει κατά πόσο θα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού, αν δεν έχει την τύχη των προηγούμενων».

Η Ομοσπονδία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, καθώς, όπως καταγγέλλει, η μέχρι σήμερα διαπίστωση σε ανάλογες περιπτώσεις καύσωνα είναι ότι οι εργοδότες παραβιάζουν νόμους, υπουργικές αποφάσεις και κλαδική σύμβαση εργασίας, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. «Ευθύνη για την ασυδοσία των εργοδοτών φέρουν και οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι μέχρι σήμερα υπουργοί εργασίας, που, σε περιπτώσεις καύσωνα, όπως και στην τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αδιαφορούν, περιορίζοντας την παρέμβασή τους σε γενικόλογες ανακοινώσεις και συστάσεις χωρίς αντίκρισμα, με αποτέλεσμα οι χώροι εργασίας να γίνονται παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους», σημειώνει και συμπληρώνει ότι «τα προηγούμενα χρόνια σε περιόδους καύσωνα χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να βάλουν σε δοκιμασία τη ζωή τους. Πολλοί από αυτούς υπέστησαν σοβαρές θερμοπληξίες».

Στην επιστολή, η Ομοσπονδία ζητάει ακόμα να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου των Επιθεωρήσεων Εργασίας, ιδιαίτερα στις υπαίθριες εργασίες και να επιβληθούν μέτρα προστασίας, οικονομικές και ποινικές κυρώσεις σε όσους εργοδότες παραβιάζουν τη σύμβαση του κλάδου, τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις.

Τόσο η Ομοσπονδία, όσο και το Συνδικάτο, με ανακοινώσεις, καλούν τους εργαζόμενους, απέναντι στην ασυδοσία και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, να προστατεύσουν τη ζωή τους, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα!(2023-07-11 00:00:00.0)
Μεταλλωρύχοι: Πανελλαδική στάση εργασίας για την υπογραφή ΣΣΕ(2019-06-15 00:00:00.0)
Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης(2010-11-12 00:00:00.0)
Δεν επιτρέπουμε να παίζουν με τη ζωή μας(2006-08-19 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι έρμαια των εργολάβων(2006-08-15 00:00:00.0)
Ασυδοσία με τις ευχές της κυβέρνησης(2002-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ