Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στον απόηχο της 69ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η 69η Τακτική Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Λίγο πριν την έναρξή της η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών με ανακοίνωσή της προοιωνίζεται ότι «... ούτε και αυτή η ΓΣ, με τους αρνητικότατους φιλοΟΝΕ συσχετισμούς, μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Τα όσα διαδραματίστηκαν στη ΓΣ ήρθαν να δικαιώσουν - δυστυχώς - πανηγυρικά την εκτίμηση αυτή. Ενα πρώτο γενικό συμπέρασμα που αβίαστα μπορεί κάποιος να βγάλει με τη λήξη των εργασιών της, είναι ότι η κορυφαία αυτή συνδικαλιστική εκδήλωση του δασκαλικού χώρου, χρόνο με το χρόνο, μεταβάλλεται από βήμα χάραξης αγωνιστικής - διεκδικητικής πορείας των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε όργανο ενσωμάτωσης αιτημάτων και συνειδήσεων στην κυρίαρχη ΟΝΕδίτικη λογική. Το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο, αλλά αποδεικνύεται απ' όσα διαδραματίστηκαν τις τέσσερις μέρες που διήρκεσε.

Το αξιοπρόσεκτο σ' αυτή τη ΓΣ ήταν η απόλυτη σύμπνοια και η ομοφωνία των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ σε όλα τα ζητήματα. Διαμόρφωναν, κατέθεταν, ψήφιζαν προτάσεις με τέτοια πειθαρχία που θα τη ζήλευε και ο πιο άρτια συγκροτημένος συνδικαλιστικός χώρος. Σε κανένα θέμα της Ημερήσιας Διάταξης δε διαφοροποιήθηκαν (πλην του προγράμματος δράσης, σε επουσιώδη ζητήματα) ως άλλοθι της σύμπνοιάς τους.

Τα παραπάνω βέβαια δεν είναι κάτι το καινούριο. Αποτελεί συνέχεια της συνδικαλιστικής τους τακτικής τόσο στις προηγούμενες ΓΣ όσο και στο ΔΣ. Ετσι, τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να πείσουν τους εκπαιδευτικούς ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος, που όποιος πάει κόντρα σ' αυτόν μοιάζει με αυτόν που επιμένει να κινείται με γαϊδουράκι στην εποχή των διαστημοπλοίων. Κουβέντα δεν κάνουν για τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, ενώ αιτήματα που χρόνια πάλευε το συνδικαλιστικό κίνημα (π.χ. το 15%) χαρακτηρίζονται ξεπερασμένα και «αποστεωμένα». Δεμένοι στο άρμα της ευρω-λαγνείας έχουν χαράξει σαν βασική τους συνδικαλιστική γραμμή το «στρογγύλεμα» των αιτημάτων έτσι ώστε να χωρούν στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής σε συνδυασμό με την προβολή δευτερευόντων αιτημάτων και την απεμπόληση βασικών.

Με βάση την παραπάνω λογική, στην 69η ΓΣ αποδέχτηκαν (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) από κοινού τη βασική δομή του σχολείου της ΟΝΕ, που απορρέει από την κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική. Επαναβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την εγκατάλειψη της επετηρίδας ως μόνου τρόπου διορισμού, παρά την παραδοχή ότι δεν υπάρχει δικαιότερο σύστημα, ζητώντας ταυτόχρονα το διορισμό όλων των αναπληρωτών μόνο - (οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν)... Συμφώνησαν να πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή της «αξιολόγησης» - ιδεολογικής χειραγώγησης των εκπαιδευτικών που προωθεί το ΥΠΕΠΘ. Παρά την επιμονή τους, όμως, δεν κατάφεραν να περάσουν τις διοικητικού χαρακτήρα προτάσσεις τους για καταστατικές - οργανωτικές αλλαγές. Ως προς το Διεκδικητικό Πλαίσιο, παρά το ότι για τις ανάγκες της δήθεν διαφοροποίησής τους ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ κατέθεσαν η κάθε μία το δικό της «πλαίσιο», με αποτέλεσμα να μην ψηφιστεί κανένα, στην ουσία είχαν ομοφωνήσει για το ποιο πρέπει να είναι αυτό, πριν λίγο καιρό, συνδιαμορφώνοντας ένα κείμενο που έχει αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία για να αποτελέσει τη βάση για τις «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις». Περιττό να πούμε ότι οι θέσεις του κλάδου στο κείμενο αυτό έχουν στρογγυλευτεί επαρκώς, έτσι ώστε να μην προκαλούν «δυσαρέσκεια» στους υπουργούς, ενώ κάποιες «ενοχλητικές» θέσεις απαλείφτηκαν. Οι κινητοποιήσεις... αφέθηκαν στη... βούληση του ΔΣ της ΔΟΕ.

Οσο για την πανηγυρική συνεδρίαση, σ' αυτή, τόσο ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου όσο και ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Καλός με τις τοποθετήσεις τους δεν κατάφεραν να πείσουν ότι διαφέρουν στο παραμικρό. Αντίθετα συναγωνίστηκαν στο ποιος μπορεί πιο πιστά και πιο γρήγορα να προωθήσει την κατεδάφιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Και οι δυο τους έκαναν καθαρό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι η οποιαδήποτε ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων πρέπει να χωρά στη συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική. Τέλος διευκρίνισαν ότι η ΟΝΕ «απαιτεί να μεταβάλλουμε την εκπαίδευση», ώστε να «αποτελεί μοχλό ανάπτυξης», στα πλαίσια βέβαια της «παγκοσμιοποίησης» και κάλεσαν την εκπαιδευτική κοινότητα σε «διάλογο» («θεσμοθετημένο» ή μη) «αποφεύγοντας τα στερεότυπα των αντιπαραθέσεων του παρελθόντος» - δηλαδή τους αγώνες - γιατί «είναι επικίνδυνα» (;!!!). Το πώς εννοούν το διάλογο είχε φροντίσει να το δείξει πραγματικά, δυο μέρες πριν, ο υπουργός Παιδείας παρατάσσοντας ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ, εμποδίζοντας έτσι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο να πλησιάσει το ΥΠΕΠΘ και να θυροκολλήσει ψήφισμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ με «κεντροαριστερές» βέβαια αποχρώσεις.

Ετσι για άλλη μια φορά έγινε φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν απέναντί τους ένα «μαύρο μέτωπο» που το απαρτίζουν το κεφάλαιο, η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα φιλοΟΝΕ κόμματα, το οποίο με μεθοδευμένες κινήσεις και με απόλυτη ομοφωνία, προχωράει μεθοδικά στην «προσαρμογή» της εργασίας και της εκπαίδευσης στα δεδομένα της «παγκοσμιοποίησης». Για να μπορέσουν να πετύχουν το στόχο τους, αυτό όσο πιο «ανώδυνα» γίνεται, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να χτυπήσουν με κάθε τρόπο το εκπαιδευτικό - και γενικότερα το εργατικό - κίνημα, να ενσωματώσουν τα συνδικαλιστικά όργανα στην κυρίαρχη λογική, να εξαγοραστούν συνειδήσεις, να τσακίσουν κάθε φωνή αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα.

Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς: Το δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού είναι ήδη προ των πυλών. Εν μέσω των πανηγυρισμών για την ένταξη στην ΟΝΕ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του Σχολείου της «μεταρρύθμισης» και της ΟΝΕ. Ενα σχολείο που βάζει και νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, που απαξιώνει τις αρχές της συλλογικότητας, της κριτικής, ταξικής και αγωνιστικής στάσης. Ενα σχολείο που καλλιεργεί το «ιδανικό» του «Ευρωπαίου πολίτη» της μονόπλευρης κατάρτισης, της υποταγής, του ευρωραγιαδισμού, της απασχολησιμότητας, της ευκαμψίας και της ευελιξίας στην εργασία, που θα αποτελεί φθηνή λεία στα νύχια των εκμεταλλευτών. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την εφαρμογή μέτρων που διαλύουν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις, που κατεδαφίζουν τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, που συνδέουν το μισθό με την παραγωγικότητα και εντείνουν τον αυταρχισμό και τις διώξεις όσων αγωνίζονται (βλ. αξιολόγηση).

Καμία αυταπάτη δε θα πρέπει να υπάρχει για το ρόλο που θα παίξουν μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι δυνάμεις της συναίνεσης, της υποταγής και του καιροσκοπισμού, που αποτελούν την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν στο σινδικαλιστικό κίνημα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε παροπλισμό και αγωνιστική απραξία, υπονομεύοντας κάθε αγωνιστική προοπτική και κλιμάκωση του αγώνα. Εκείνο που σήμερα προέχει και αποτελεί τη μόνη ελπίδα διεξόδου για τους εκπαιδευτικούς, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνολική αμφισβήτηση, απόρριψη και ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής και η προώθηση στόχων για μια άλλη, φιλολαϊκή εκπαιδευτική πολιτική. Για το «άλλο Σχολείο», το Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση και εφόδια για τη ζωή, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.

Ενας τέτοιος στόχος απαιτεί πρώτα απ' όλα ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα ταξικά προσανατολισμένο, που θα παραμερίζει τον «κοινωνικό εταιρικό» συνδικαλισμό, θα αναπτύσσει Μέτωπο Παιδείας μ' όλους τους παράγοντες της Εκπαίδευσης και πρώτα απ' όλα με το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης. Ενα κίνημα που μέσα από συγκρούσεις και ρήξεις θα κατακτά και επιμέρους στόχους που θα υποτάσσονται στο γενικότερο στόχο των ριζικών αλλαγών. Ενα κίνημα που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου Λαϊκού Μετώπου που θα επιφέρει μεγαλύτερες και ριζικότερες αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο. «... Η στιγμή είναι σοβαρή και τα σημεία θλιβερά. Η ώρα του χρέους για τους ζωντανούς ανθρώπους έχει σημάνει από καιρό (Δ. Γληνός)».


Τάσος ΤΟΚΑΣ
Στέλεχος της ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ