Ωθηση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει την πολιτική που προωθεί τη συνολική διευθέτηση των «διαφορών» στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, επιχειρεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ, επαναφέροντας συνεχώς στο προσκήνιο την πρότασή του για «νέα στρατηγική» στην εξωτερική πολιτική.
Αυτή την επιχείρηση ήρθε χτες να ενισχύσει με νέες του δηλώσεις ο Γ. Παπανδρέου, τόσο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο, όσο και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια της «νέας στρατηγικής», πρέπει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης.
Είναι φανερό ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για το συνυποσχετικό για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, από το σημείο που είχαν σταματήσει πριν η κυβέρνηση Σημίτη χάσει τις εκλογές. Κάτι που, εξάλλου, παραδέχτηκε και χτες ο Γ. Παπανδρέου αναφέροντας: «Είμαι έτοιμος και εγώ και οι συνεργάτες μου, να συνεχίσουμε τη σε βάθος ενημέρωση, γιατί όσα είχαν επιτευχθεί, για το πού είχαμε φτάσει το 2004, πριν παραδώσουμε την κυβέρνηση στη ΝΔ, και που νομίζω αποδεικνύουν ακριβώς το έργο που είχε γίνει και το οποίο δε συνεχίστηκε, κακώς, απ' την κυβέρνηση της ΝΔ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εκείνη την περίοδο είχαν οδηγήσει σε συμφωνία για ευθυγράμμιση του ελληνικού εναέριου χώρου με τα χωρικά ύδατα, σε μια «κλιμακωτή» επέκταση ανάλογα με τις «ιδιομορφίες» του Αιγαίου (από 6 μέχρι και 9 μίλια).
Ο Γ. Παπανδρέου χαιρέτισε «τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε ότι «είναι χρήσιμα», τα χαρακτήρισε «ως ένα πρώτο βήμα σε μια στρατηγική», αλλά επισήμανε ότι «δεν επαρκούν».
Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τονίζοντας ότι στη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση «ειπώθηκε το αυτονόητο ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και στο θέμα της Τελωνειακής Ενωσης».
Παράλληλα μετά τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αλ. Αλαβάνο, οι αρχηγοί των δυο κομμάτων διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων και διατύπωσαν κοινές θέσεις. Μίλησαν για την ...ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σ' ένα «νέο Ελσίνκι», αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία και παράλληλα να αξιοποιηθεί το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στήριξαν, δηλαδή, τη συμφωνία του Ελσίνκι, που αναγνώριζε «συνοριακές διαφορές» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πέρα της υφαλοκρηπίδας και πρότειναν την «παραπομπή - πακέτο» στην επιδιαιτησία της Χάγης.