Στις 7 Ιούνη σε συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας μίλησε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, για τις διεθνείς εξελίξεις. Μεταξύ των άλλων, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε πως τα αμερικάνικα σχέδια για την ανάπτυξη νέων εξοπλισμών μπορούν να έχουν καταστροφική επίδραση στο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. «Προκαλούν ανησυχία τα αμερικάνικα σχέδια για την κατασκευή των πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος, όπως και τα σχέδια εξοπλισμού με βαλλιστικούς πυραύλους των υποβρυχίων "Τράιντεντ" και γενικά των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με απλές κεφαλές», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών.
Κατά τη γνώμη του Λαβρόφ, «σαν αποτέλεσμα παρόμοια σχέδια μπορούν να έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα, να μειώσουν το όριο της χρησιμοποίησης των όπλων καθώς και να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη γνώμη πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα σε Πολωνία και Τσεχία δεν έχουν σχέση με το Ιράν, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, αλλά στρέφονται κατά της Ρωσίας, αφού εάν εγκατασταθούν αυτά τα συστήματα τότε οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη δυνατότητα έγκαιρης αναχαίτισης των ρωσικών πυραύλων.
Ο ίδιος σημείωσε πως η Ρωσία έχει εκφράσει αυτές τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ και θεωρεί πως οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον έχουν «στρατηγική σημασία» στα ζητήματα της ασφάλειας, ώστε να αποτραπεί ένα νέο κυνηγητό εξοπλισμών.
Τέλος, διατύπωσε την άποψη πως «η ένταξη στο ΝΑΤΟ τέτοιων χωρών όπως η Ουκρανία ή η Γεωργία, οπωσδήποτε θα σημαίνει μια τεράστια γεωπολιτική αλλαγή». Σύμφωνα με τα λόγια του, ήδη η Ρωσία μελετά τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.