Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σφραγίζουν» τα σχολεία στην πολιτική δράση

Ευθεία επίθεση στο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών συνιστά η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να απαγορεύσει ολοκληρωτικά την είσοδο στα σχολεία κομμάτων και υποψηφίων ή εν ενεργεία εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου περιοδεύουν σε εργασιακούς χώρους. Στη σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι «έτσι έχει καθιερωθεί»(!) και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, μέσα σε μία σελίδα, επιχειρεί σε μια επίδειξη αντιδημοκρατικής πρακτικής να απαγορεύσει την πολιτική δράση στους χώρους δουλιάς.

Το γεγονός χτυπά συναγερμό καθώς αποτελεί επικίνδυνη και αντιδημοκρατική μεθόδευση ενάντια σε δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες. Αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα αυταρχικών μέτρων που προωθούνται σε όλες τις πλευρές της ζωής και δράσης των εργαζομένων. Και αν σήμερα η αφορμή είναι οι τοπικές εκλογές και ο χώρος που αφορά είναι το δημόσιο σχολείο, γεννιούνται εύλογα ερωτήματα για το ποια θα είναι η συνέχεια. Και μάλιστα όταν η πολιτική δράση έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης, όταν περιέχει το στοιχείο της αντίδρασης, της ανατροπής της.

Ο χώρος της εκπαίδευσης έχει μετατραπεί σε τσιφλίκι του μεγάλου κεφαλαίου, που - με τη διευκόλυνση από άλλες εγκυκλίους του υπουργείου και μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα - μπαίνει στις σχολικές αίθουσες και χρησιμοποιεί και τους εκπαιδευτικούς (ενάντια στους οποίους στρέφεται η συγκεκριμένη εγκύκλιος) για να γεμίσει τα μυαλά των νέων με τα ιδεολογήματά του, ενώ δεν έχει κρύψει μάλιστα ότι ετοιμάζεται να παραδώσει και τα ίδια τα σχολεία στο μεγάλο κεφάλαιο, προωθώντας τις περιβόητες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πώς να μην ενοχλείται, λοιπόν, από την παρουσία εκπροσώπων που θα αποκαλύπτουν όλα αυτά και θα κινητοποιούν τους εκπαιδευτικούς σε άλλη κατεύθυνση;

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας ώστε τα σχολεία να «σφραγιστούν» από το ταξικό κίνημα, την ιδεολογία που υπηρετεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, την αμφισβήτηση, την οργάνωση και τον αγώνα, την ίδια στιγμή που μεθοδεύεται η όλο και μεγαλύτερη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις. Σε αντίθεση, λοιπόν, με όσα επικαλείται στην εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας, κάθε δημοκρατικός άνθρωπος γνωρίζει ότι «αλλιώς έχει καθιερωθεί». Το δικαίωμα των εργαζομένων να συζητούν στους χώρους δουλιάς, να ενημερώνονται στην προκειμένη περίπτωση από τους υποψηφίους για τις θέσεις τους ενόψει των εκλογών για ζητήματα που τους αφορούν, δε χαρίστηκε. Αλλωστε η ενημέρωσή τους δε θα γίνει την ώρα του μαθήματος... Εχει κατακτηθεί με αγώνες και οποιαδήποτε επιχείρηση ακύρωσής του πρέπει να βρει απέναντί της κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Και πρώτα από όλα τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και στο παρελθόν ακύρωσαν στην πράξη ανάλογες προσπάθειες. Η απάντηση πρέπει να δοθεί και μέσα από τις τοπικές εκλογές, με την καταδίκη της πολιτικής που θέλει τους εργαζόμενους στο περιθώριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ