Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μπουκέτα... διαρκείας

Ενα μπουκέτο για το μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο, προτείνουμε σήμερα. Ετσι, για να σπάει τη μονοτονία και να ταξιδεύει το νου με τη ζωηράδα των χρωμάτων του. Ο λόγος για τα γεράνια! Συνηθισμένα, αλλά όμορφα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καλλιέργειά τους. Προτιμάνε τις ζεστές και ηλιόλουστες θέσεις, ενώ είναι ευαίσθητα στο ψύχος. Τα άνθη τους εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και έχουν μεγάλη διάρκεια που μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες! Ανθίζουν από τις αρχές Μάη και μπορεί να παραμείνουν ανθισμένα μέχρι το τέλος του φθινοπώρου!

Η καλλιέργειά τους δεν είναι δύσκολη, αναπτύσσονται εύκολα, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε θερμοκρασίες, έδαφος και νερό. Ομως κατά τους ψυχρούς μήνες, πρέπει να φυτεύονται ή να μεταφέρονται σε προφυλαγμένες θέσεις.

Αγοράστε τα από φυτώρια σε μικρά γλαστράκια (είναι μια οικονομική λύση) και καλλιεργήστε τα σε παρτέρια, ζαρντινιέρες για μπαλκόνια και βεράντες. Οσοι τυχεροί έχουν χλοοτάπητα, να ξέρετε ότι σχηματίζουν όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς σε αυτόν. Μπορείτε απλά να τα χαρείτε και μέσα στις γλάστρες. Για τους πιο υπομονετικούς, καλό είναι να ξέρετε ότι πολλαπλασιάζονται με σπόρο, αλλά κυρίως με μοσχεύματα. Η σπορά γίνεται την άνοιξη, ενώ τα μοσχεύματα γίνονται ως εξής: Κόβουμε βλαστούς από τις κορυφές του φυτού, μήκους περίπου 10 εκατοστών (την άνοιξη ή το καλοκαίρι). Αφαιρούμε τα φύλλα και τα φυτεύουμε σε γλαστράκια σε μείγμα άμμου-τύρφης 1:1. Οταν οι βλαστοί φτάσουν σε μήκος 15 εκατοστών, κόβουμε τις κορυφές τους, για να βλαστήσουν στα πλάγια. Μεταφυτεύουμε όταν βλαστήσει πλαγίως. Τα γεράνια καλό είναι να κλαδεύονται κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, στο 1/3 του ύψους τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ