Σάββατο 3 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Εχουν τη ρίζα τους στις πολιτικές του κεφαλαίου

Ξεκίνησαν χτες από το Γουδί οι συγκεντρώσεις της ΝΑΣ και αγωνιστικών δημοτικών παρατάξεων, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος τη Δευτέρα 5 Ιούνη

Από το Γουδί (φωτ.) ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις για το περιβάλλον
Από το Γουδί (φωτ.) ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις για το περιβάλλον
Ανοιχτή πρόσκληση στο λαό και τη νεολαία να παλέψουν, για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος, απηύθυνε χτες η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) με τη δυναμική συγκέντρωση που διοργάνωσε στην πλατεία του Αγίου Θωμά στο Γουδί, στην πρώτη από τις εκδηλώσεις, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος. Τη συγκέντρωση, συνδιοργάνωσαν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» και η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ν. Ψυχικού».

Με πανό «Δυναμώστε την αγωνιστική συμμαχία στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές» και «Φτάνει πια νέφος και μπετόν. Ολα τα πουλάνε - Τώρα πάρκο στο Γουδί», δεκάδες ήταν οι κάτοικοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΑΣ για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Μέρας Περιβάλλοντος.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, με τη ΝΑΣ, σημείωσε: «Ζούμε σε μια πόλη που όταν βρέχει πνίγεται, που όταν κάνει ζέστη ασφυκτιά. Πρόκειται άραγε για μια τυχαία εξέλιξη; Αυτοί που κυβερνούν, τα κόμματα του δικομματισμού και στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης συνεπικουρούμενα από τον ΣΥΝ, έχουν εγκληματήσει πάνω στο περιβάλλον». Ιδιαίτερα για τα ζητήματα του περιβάλλοντος σημείωσε ότι έχουν τη ρίζα τους στις πολιτικές του κεφαλαίου και τους εκφραστές τους. Τα προβλήματα, είπε, δεν προκύπτουν εξ ουρανού, αλλά τα παράγουν και τα οξύνουν συγκεκριμένες πολιτικές. «Ο λαός και με την ψήφο του στις εκλογές του Οκτώβρη, να τιμωρήσει παραδειγματικά όλα εκείνα τα κόμματα και τους συνδυασμούς που αυτά στηρίζουν, που καπηλεύτηκαν την αγωνία του για μια πιο ανθρώπινη ζωή», συμπλήρωσε.

Βαθιά πολιτικό πρόβλημα

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε: «Από καιρό έχουμε επισημάνει - και επιμένουμε σε αυτό - ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των ελεύθερων χώρων, δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Η επίλυσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Από την πάλη ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική του δικομματισμού».

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» επισήμανε ότι «σήμερα διατρανώνουμε την παλλαϊκή προσδοκία να γίνει το Γουδί χώρος ανάσας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της συνοικίας μας και ολόκληρης της Αθήνας. Να λειτουργήσει σαν δημόσιος κοινωνικός χώρος, χωρίς ιδιωτικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα». Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιώργος Μπουλούγαρης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ν. Ψυχικού». «Ο αγώνας, σημείωσε, για το περιβάλλον δεν είναι αγώνας μόνο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή και γι' αυτό στενά δεμένος με τη συνολικότερη πάλη των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος».

Οι προτάσεις της ΝΑΣ

Οι προτάσεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων των όμορων δήμων παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα, η ΝΑΣ διεκδικεί:

  • Στα 965 στρέμματα στο Γουδί να θεσμοθετηθεί άμεσα και να δημιουργηθεί ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου, με κρατική χρηματοδότηση, ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία, χωρίς ιδιωτική ή επιχειρηματική δράση στη λειτουργία του.
  • Να απομακρυνθούν όλα τα στρατόπεδα και οι εγκαταστάσεις της αστυνομίας.
  • Να επεκταθεί η θεσμοθέτηση με τους ίδιους όρους για το σύνολο των 4.500 στρεμμάτων της περιοχής.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Σ. Κωτσαντής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Β. Αράπη και Θ. Χίντζογλου από το ΔΗΚΚΙ, ο Αλ. Ζερναδάκης και η Μ. Ζευγώλη από την Κομμουνιστική Ανανέωση, ο Γ. Αδαμίδης από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών καθώς και σύλλογοι περιβαλλοντικών και μαζικών φορέων της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικές συγκεντρώσεις(2006-10-13 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους(2006-09-28 00:00:00.0)
Περιοδείες και συγκεντρώσεις(2006-06-09 00:00:00.0)
Περιοδείες και συγκεντρώσεις(2006-06-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-10-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ