Στις νέες αξιώσεις των αγοραστών - που δεν τηρούν τους συμβατικούς όρους - η κυβέρνηση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου...
Ούτε καν στη διαδικασία να υπερασπιστούν ακόμα και τους κατάπτυστους όρους με τους οποίους ξεπούλησαν τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, τη «ΣΟΦΤΕΞ», δεν μπαίνουν οι ιθύνοντες του σκανδάλου. Ετσι, τώρα, που άρχισαν να φαίνονται και να εφαρμόζονται τα διαλυτικά σχέδια των Αμερικανών αγοραστών, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, αφήνοντας τους εργαζόμενους να υφίστανται και την τρομοκρατία των Αμερικανών αφεντικών, αλλά και με το ενδεχόμενο να χάσουν ανά πάσα στιγμή τη δουλιά τους.
Χτες σε συνάντηση που είχε το σωματείο εργαζομένων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Ζαφειρόπουλο και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) κ. Τσουδερό, οι δύο τελευταίοι πρότειναν στους εργαζόμενους να... καταγράψουν και να ιεραρχήσουν τα αιτήματά τους, ώστε να τα επιδώσουν στο διευθύνοντα σύμβουλο της «ΣΟΦΤΕΞ» Π. Φορλίν, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσουδερός μαζί την ερχόμενη Παρασκευή. Μάλιστα, ο εμπαιγμός των εργαζομένων είναι τέτοιου μεγέθους, που η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο, ότι τα αιτήματα που θα καταγραφούν, πρέπει να απορρέουν μόνο από τους όρους που εμπεριέχονται στο προσύμφωνο πώλησης, ένα προσύμφωνο που είναι γνωστό ότι έχει υπερκεραστεί από άλλα προσαρτήματα, που εμπεριέχονται πολύ χειρότεροι όροι, στους οποίους κατά πάσα πιθανότητα βασίζονται οι νέοι αγοραστές και έχουν εξαπολύσει επίθεση στους εργαζόμενους της «ΣΟΦΤΕΞ».
Πρέπει να σημειωθεί ότι, στο σημείο που οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» έθεσαν το πρόβλημα του κλεισίματος των μεγαλύτερων τμημάτων παραγωγής της επιχείρησης, αλλά, και το εξ ολοκλήρου κλείσιμο του εργοστασίου στο Μεγάλο Πεύκο, οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν είχαν να πουν τίποτα, περιοριζόμενοι σε γενικόλογες αναφορές, χωρίς να πιάνουν την ουσία που δεν είναι άλλη από την αφετηρία της συρρίκνωσης της επιχείρησης με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους.
Το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της αδιαφορίας της κυβέρνηση, φάνηκε στην τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και του προέδρου του ΟΑΕ, στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο δύο παραγωγικών μονάδων χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και την Πάτρα, όπου με απόφαση της διοίκησης της εταιρίας, η λειτουργία τους σταμάτησε οριστικά. Σ' αυτό το σημείο απάντησαν ότι «οι αγοραστές έχουν δεσμευτεί για τη λειτουργία μόνο των εργοστασίων της Αθήνας, του Μεγάλου Πεύκου και της Δράμας».
Από αυτό προκύπτει ότι η κυβέρνηση ξεπούλησε τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, χωρίς καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο όμως, παρακολουθεί τη συρρίκνωση της εταιρίας ως απλός θεατής. Αυτή τη στιγμή έχει ανακοινωθεί επίσημα από τη διοίκηση της εταιρίας ότι από τις 20 του Δεκέμβρη ως τις 9 του Γενάρη θα κλείσει το εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου, ενώ από τις 27 του Δεκέμβρη ως τις 9 του Γενάρη θα κλείσουν οι δύο πραγωγικότερες μονάδες του εργοστασίου της Αθήνας, η Χ1 και η Χ2. Οι εργαζόμενοι όλων αυτών των μονάδων θα τεθούν σε αναγκαστική άδεια, ή τις μέρες που δε θα εργάζονται θα χαρακτηριστούν ως ρεπό για το επόμενο έτος.