Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Η διάλυση βαφτίστηκε «αναβάθμιση»

Εγκαίνια και μεγάλα λόγια για ανύπαρκτα έργα, χθες στον Πειραιά

Τη σταδιακή διάλυση του Οίκου Ναύτου και την ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων του στο ΙΚΑ, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, τις σοβαρότατες ελλείψεις σε γιατρούς και φάρμακα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης τα βάφτισε χτες ως «σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και λειτουργίας», στη διάρκεια προεκλογικής φιέστας που στήθηκε στο κεντρικό κατάστημα του Πειραιά στα... εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων των εξωτερικών γραφείων του καταστήματος.

Ο υπουργός προκαλώντας ολόκληρη τη ναυτεργατική οικογένεια έκανε λόγο για... «πρωτοφανείς» επιχορηγήσεις στον Οίκο Ναύτου της τάξεως των 23 δισ. δραχμών με τις οποίες εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις του ταμείου προς τρίτους! Αυτό, όταν η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, λόγω Χριστουγέννων, που καταβάλλεται από τον Οίκο Ναύτου στους ανέργους ναυτεργάτες όχι μόνο παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 45 χιλιάδων δραχμών για τους έγγαμους και στις 30 χιλιάδες δραχμές για τους άγαμους, ενώ με τις εξωφρενικές προϋποθέσεις που τίθενται για την καταβολή του, το παίρνουν ελάχιστοι και... τυχεροί!

Χαρακτήρισε δε ως εκσυγχρονισμό τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επέβαλε, οι οποίες προβλέπουν ότι έλεγχος των συνταγολογίων των ασφαλισμένων του Οίκου που βρίσκονται εκτός Αττικής γίνεται πλέον από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και τις κατά τόπους ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου! Είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ακόμα, ότι με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Οίκος Ναύτου «πετσοκόβει» 280 εκατομμύρια δραχμές από το κονδύλι που αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ναυτεργατών σε νοσοκομεία του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ