Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «ΗΛΙΟΣ»
Παραλείψεις και λάθη δείχνει το πόρισμα

Πολλές και συσσωρευμένες παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων, λάθη στους τεχνικούς, αλλά και ευθύνες στους πιλότους, καταλογίζονται στο πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων για την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρίας «Ηλιος» στο Γραμματικό, τον περασμένο Αύγουστο.

Το πόρισμα παραδόθηκε χτες στις αρμόδιες κυπριακές Αρχές, ενώ με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της Επιτροπής Ακριβός Τσολάκης είπε πως εκτός από το γεγονός ότι ο διακόπτης αποσυμπίεσης δεν τοποθετήθηκε στην αυτόματη θέση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αεροπορική τραγωδία με τους 121 νεκρούς. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με τις εισηγήσεις που περιέχονται στο πόρισμα για την ασφάλεια πτήσεων, θα υπάρξουν αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανεξάρτητα, πάντως, από τις εκτιμήσεις Τσολάκη, αν δεν υπάρξει αλλαγή της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται και στο νευραλγικό τομέα των αερομεταφορών, με τον ασύδοτο ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους, τα αεροπορικά ατυχήματα - δυστυχήματα όλο και θα αυξάνονται. Ολοι, άλλωστε, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι έννοιες ασφάλεια πτήσεων και κυνήγι του κέρδους, δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πρόταση.

Το πόρισμα προωθήθηκε, επίσης, στις αντίστοιχες Επιτροπές των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ενώ μέσα σε διάστημα τριών μηνών θα παραδοθεί και στις ελληνικές Αρχές και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Πάντως, το εύλογο ερώτημα που εγείρεται, είναι εάν και σε αυτήν την περίπτωση, ένα ακόμα έγκλημα θα «κουκουλωθεί» με τη μόνιμη ετυμηγορία του «ανθρώπινου λάθους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ