Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική προκλήσεων από την Τουρκία

Τη θέση της για τη διχοτόμηση του Αιγαίου υπενθυμίζει η Αγκυρα με δέσμευση περιοχών για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης

Συνεχίζει απτόητη την πολιτική των προκλήσεων η Αγκυρα, υπενθυμίζοντας τις θέσεις της για το Αιγαίο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να παραμένει παγιδευμένη στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και της πλήρους υποστήριξης της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας γνωστοποίησε τη διεξαγωγή της άσκησης «Θαλάσσιος Λέων» στο Αιγαίο Πέλαγος, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ψαρών και Σκύρου, όπου όμως την ευθύνη έχει, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, η Ελλάδα. Για τη δέσμευση των περιοχών στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου η Τουρκία εξέδωσε πριν 15 ημέρες σχετική notam για την άσκηση εντός των ορίων του FIR Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση υπενθύμισε τη γνωστή ελληνική θέση ότι σε περιπτώσεις διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης μέσα στην περιοχή που αντιστοιχεί στο FIR Αθηνών «την αρμοδιότητα έχει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Πειραιά».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «στη συγκεκριμένη περίπτωση από ελληνικής πλευράς έχει ήδη ανακηρυχτεί ως "άκυρο και άνευ περιεχομένου" (null and void) το σχετικό με την άσκηση αυτή τουρκικό notam» ξεκαθάρισε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το όλο θέμα».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ερωτηθείς εάν «σας απασχολεί το θέμα» απάντησε: «Αλίμονο εάν δε μας απασχολούσε».

Η θέση της Αγκυρας

Στο παρελθόν η Τουρκία είχε δημοσιεύσει χάρτη που οριοθετεί το χώρο έρευνας και στο μέσο του Αιγαίου, προφανώς στον 25ο μεσημβρινό που είναι το όριο των σχετικών τουρκικών αμφισβητήσεων. Η γραμμή αυτή περνά σε «απόσταση αναπνοής» από τις ανατολικές ακτές της Σκύρου και της Ανδρου και δυτικά του Αϊ Στράτη και ορίζει ως τουρκικό χώρο ευθύνης το ανατολικό Αιγαίο.

Ο χάρτης αυτός στηριζόταν στη μονομερή δήλωση της Αγκυρας προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) από το 1989, με την οποία όριζε ως ζώνη ευθύνης της τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της κατεχόμενης Κύπρου.

Την ίδια περίοδο με τη δημοσίευση του χάρτη αυτού παρατηρείται μία ποιοτική αναβάθμιση και κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών στον τομέα έρευνας και διάσωσης. Στις 12 Δεκέμβρη 2001 δημοσιεύτηκε ο Τουρκικός Κανονισμός Ερευνας και Διάσωσης στηριζόμενος εν πολλοίς στον αντίστοιχο κανονισμό που είχαν καταρτίσει τον προηγούμενο χρόνο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 8 Μάη 2002 δόθηκε στη δημοσιότητα και το Εθνικό Σχέδιο Ερευνας και Διάσωσης της Τουρκίας.

Από το 2001 θεσμοθετείται άλλωστε ετήσια τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στρατιωτικών και πολιτικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ