Κυριακή 30 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορεύοντας το «Κάντο Χενεράλ»

Το εκρηκτικό «Κάντο Χενεράλ» του Μίκη Θεοδωράκη - βασισμένο στο ποιητικό έργο του Πάμπλο Νερούδα - ανεβαίνει σε μορφή μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πάντα επίκαιρο πολιτικό «Γενικό Ασμα» πρωτοπαρουσιάστηκε σε μορφή μπαλέτου, σε παγκόσμια πρεμιέρα, πέρσι στο Ηρώδειο. Σήμερα, στο θέατρο «Ολύμπια» της ΕΛΣ το έργο παρουσιάζεται για τρίτη συνεχή βραδιά, ενώ θ' ακολουθήσουν πέντε ακόμη παραστάσεις, στις 3,4,5,6,7/5. Η παράσταση φέρει τις υπογραφές του διάσημου χορογράφου Ray Barra και του Βασίλη Νικολαΐδη, ο οποίος έχει γράψει το λιμπρέτο και έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια.

Ο Β. Νικολαΐδης, στηριγμένος στο ποίημα του Νερούδα, δραματοποίησε τις εικόνες του, έχοντας σαν κεντρικό θέμα τον ίδιο τον ποιητή. Η διήγηση ξεκινά από τη νεκρική πομπή που ακολουθεί τη σορό του Νερούδα κι από εκεί ξετυλίγεται ένα φλας - μπακ στη ζωή και το έργο του, αλλά και στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, από τα χρόνια της Αναγέννησης μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. Από τους κατακτητές που έρχονται με απώτερο σκοπό να συλήσουν και να εκμεταλλευτούν την εύφορη γη της, έως τις σύγχρονες πολιτικές επαναστάσεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τις πολυεθνικές εταιρίες. Ο λαός αντιστέκεται, θυμάται τις προσπάθειες του παρελθόντος, την απελευθέρωση και αποφασίζει και πάλι να πολεμήσει. Ο ήρωάς μας ενώνεται με τον εξεγερμένο λαό και πέφτει στο πεδίο της μάχης για την ελευθερία. Γύρω από το σώμα του ο λαός συσπειρώνεται και ορκίζεται πως δε θα λυγίσει και δε θ' αφήσει το δέντρο της ζωής να ξεραθεί...

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης, σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης. Χορεύουν: Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Μαρία Μηλιοπούλου, Νατάσσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, Σύνθια Φρυδά, Γιώργος Βαρβαριώτης, Γιάννης Ντοντσάκης, Στράτος Παπανούσης, Αντώνης Κορούτης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ