Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Εμπόριο ανέργων με επιχειρηματίες

Μέσω του προγράμματος «Απασχόληση στη Νομαρχία Αθηνών», επιχειρήσεις της Δυτικής Αθήνας θα μοιραστούν 3,6 εκατομμύρια ευρώ, για να προσλάβουν ή να «καταρτίσουν» ανέργους!

Δράση, ώστε να γεμίζουν ακόμα περισσότερο οι τσέπες των επιχειρηματιών και ταυτόχρονα να συγκαλύψουν την ανεργία που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα, αναλαμβάνουν δήμοι της Δυτικής Αθήνας που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου της περιοχής.

Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) μαζί με τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ζεφυρίου, Ιλίου, Καματερού, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου συμμετέχουν στην Ομάδα Συνεργαζόμενων Φορέων που υλοποιεί πρόγραμμα, με τίτλο «Απασχόληση στη Νομαρχία Αθηνών», με στόχο την «κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή αυτοαπασχόληση».

Ενα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη συγκάλυψη της ανεργίας και το απλόχερο μοίρασμα - σε αρκετές περιπτώσεις - μισής και ανασφάλιστης δουλιάς. Επιπλέον, επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν απολύσει αρκετούς εργάτες, τώρα θα μοιραστούν και 3,6 εκατομμύρια ευρώ, για να προσλάβουν για κάποιο χρονικό διάστημα άλλους ή ακόμα και τους ίδιους που απέλυσαν, εργάτες. Συντονιστής του προγράμματος είναι η νομαρχία Αθηνών, ενώ συμμετέχουν ακόμη ο ΟΑΕΔ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες οι δημοτικές αρχές των παραπάνω δήμων που, υποτίθεται, πως κόπτονται για την ανεργία, στις ίδιες τους τις υπηρεσίες ...αποθεώνουν τη μερική απασχόληση και καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα (σ.σ. σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2000 - 2006, με βασική φιλοσοφία την επιδότηση όχι των ανέργων αλλά των επιχειρηματιών. Τα προγράμματα απευθύνονται σε αυτούς που βιώνουν με τον πιο στυγνό τρόπο τις συνέπειες της αντιλαϊκής εφαρμοζόμενης πολιτικής, δηλαδή νέους ανέργους 18 - 29 ετών, ανέργους άνω των 45 - 64 ετών και γυναίκες.

Επιδότηση των επιχειρηματιών

Δείγματα γραφής έχουν δοθεί και στο παρελθόν, με τη συμμετοχή προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, δημοτικών αρχών στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία γέμισαν τις τσέπες των επιχειρήσεων, χωρίς να αφήσουν καμία νέα θέση εργασίας. Με την αποδοχή, επίσης, της μερικής απασχόλησης σε δήμους και νομαρχίες και με την εφαρμογή παρεμβάσεων που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο τη συγκάλυψη της ανεργίας.

Δεν προσφέρουν σταθερή δουλιά, αλλά επιτρέπουν τη διαχείριση τεράστιων κονδυλίων από τους συμμετέχοντες φορείς και τις επιχειρήσεις, στις οποίες απευθύνονται. Στόχος τους, ανάμεσα σε άλλα - όπως σημειώνεται στις σελίδες των συντακτών του ΠΕΠ Αττικής - «η διατήρηση της ισορροπίας και της ενίσχυσης της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής». Κάτι που εξηγεί και το γιατί τέτοια προγράμματα, απευθύνονται στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Για να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή, δημιουργώντας ψεύτικες προσδοκίες για δουλιά.

Και ψυχανάλυση!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που χαρακτηρίζει ο ΑΣΔΑ ως «μάχη κατά της ανεργίας», αφορά 352 ανέργους ή υποαπασχολούμενους, κατοίκους των δήμων που συμμετέχουν σε αυτό. Δε φτάνει όμως που μοιράζουν ψεύτικες ελπίδες, βάζουν τους εργαζόμενους και στην υποχρεωτική διαδικασία της ...ψυχοκοινωνικής - όπως την ονομάζουν - υποστήριξης. Μια διαδικασία που υποτίθεται πως σχετίζεται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό του ενδιαφερόμενου (σ.σ. «να αξιολογηθεί η ένταξη κάθε ανέργου στην προσφορότερη δράση», αναφέρει το πρόγραμμα), ωστόσο, αφορά κυρίως τις ανάγκες των επιχειρηματιών που θέλουν από πριν να ξέρουν με ποιον ακριβώς έχουν να κάνουν. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούνται και στην Ανατολική Αττική.

Πρόθυμη να αναλάβει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία χειραγώγησης της λαϊκής συνείδησης και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων είναι και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Αφού αποδέχτηκε την εφαρμογή προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης στη χρηματοδότησή τους από την ΕΕ, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», χειροκρότησε το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που προβλέπει τη δημιουργία Παρατηρητηρίων Απασχόλησης, για την προώθηση της μισής δουλιάς στους οικείους δήμους, σε συνεργασία με επιχειρήσεις της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωθούν στην ανταποδοτικότητα(2012-11-29 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν το δουλεμπόριο ανέργων(2012-06-14 00:00:00.0)
Μνημόνιο νέας στρατιάς ομήρων(2009-06-02 00:00:00.0)
Να μην οικοπεδοποιηθεί το στρατόπεδο Χαϊδαρίου(2004-11-17 00:00:00.0)
Οχι στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου(2004-11-09 00:00:00.0)
Αυταπάτη στην αντιμετώπιση της ανεργίας(1997-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ