Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι εταίροι...

Πω, πω ο Απρίλης. Χαρά Θεού, που λένε. Ολα ανθισμένα. Ο έρωτας πανηγυριώτης. Κι εμείς στο καφενείο, με το σούρουπο, να μιλάμε για το χωράφι, την ανθοφορία, τη σπορά.

Εργασιακή ειρήνη. Τη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ έτσι τη λένε. Η εργασία με ποιον έχει πόλεμο; Αιφνιδιαστήκαμε από το ερώτημα. Μ' εμάς τους αγρότες γίνονται παράξενα πράγματα. Οπως ο σπόρος, σαν πέσει στη γη, επιζητεί να φυτρώσει, έτσι και με το νου μας. Ο,τι βιδωθεί σ' αυτόν, θέλει να γίνει λόγος και, μάλιστα, φωναχτός. Χωρίς να το καταλάβουμε, αρχίσαμε να ψάχνουμε την απάντηση. Η ΓΣΕΕ είναι η εργασία. Ο ΣΕΒ; Είναι ο ΣΕΒ, μίλησε ένας. Χαρήκαμε για τη σοφία. Με ποιον έχει αμάχη η εργασία; ρώτησε κάποιος. Εμείς έχουμε αμάχη με τα στοιχειά της φύσης. Και τον έμπορο, τον κόψαμε. Και με τον έμπορο. Το καταλαβαίνω. Η εργασία; Ρωτούσαμε, απαντούσαμε, θυμώναμε, κοροϊδεύαμε, γελούσαμε, σιχτιρίζαμε. Ευχαριστημένοι δεν ήμασταν. Το ερώτημα παράμενε.

Θαρρώ το βρήκα, έσκουξε ένας. Η εργασία δεν είναι η δουλιά του ανθρώπου; Είναι. Σκορπιέται; Οχι, βέβαια. Κάποιος την πληρώνει. Α, το μεροκάματο, αναφωνήσαμε. Δεν πληρώνει το μεροκάματο εκείνος που αγοράζει εργασία; Ναι. Και μετά; Δεν έχει μετά. Είναι απλό. Εκείνος που πληρώνει δε θέλει ζαβολιές. Απεργίες και τέτοια. Νάτη n εργασιακή ειρήνη. Μείναμε άφωνοι. Ρε τους μπαγάσηδες, είπε ο ξανθός της παρέας. Για δυο χρόνια τα κεφάλια μέσα. Αυτό, δηλαδή, είναι η εργασιακή ειρήνη;

Αυτά δε γίνονται, διαμαρτυρήθηκαν μερικοί. Ξέρει κανένας τι θα γίνει σε δυο χρόνια; Δε θ' αυξηθούν τα τσιγάρα, το πετρέλαιο, τα τρόφιμα; Μήπως και γι' αυτά συμφώνησαν ειρήνη, αναρωτηθήκαμε. Οχι, βέβαια. Τότε ποιος θα μποδίσει τον άνθρωπο της εργασίας ν' ανοίξει πόλεμο με τον αγοραστή της; Ποιος, μωρέ, θα εμποδίσει το γιο μου να διεκδικήσει άμα δε βγαίνει, ρώτησε θυμωμένα ο μπάρμπα Νικολός. Αυτό είναι άλλο ζήτημα, τον κόψαμε κάποιοι. Δεν είναι άλλο ζήτημα. Γι' αυτό γανώνουν τα μυαλά μας με τα περί εργασιακής ειρήνης. Ου να χαθούν. Φέρε ένα τσίπουρο, μην αρχίσω το βρισίδι. Μίλησε ο πιο ήσυχος της παρέας. Δουλευταράς - και στο χωράφι και στο μεροκάματο. Σπουδάζει δυο παιδιά.

Να πω κι εγώ κάτι; Ζήτησε την άδεια ο σιωπηλός. Κατάλαβα τι είναι η εργασιακή ειρήνη. Ταιριάζει, όμως, με τους κοινωνικούς εταίρους; Να, τα μηχανήματα, το ξέρετε, τα 'χουμε συνεταιρικά με τον κουνιάδο μου. Είμαστε εταίροι. Δε μαχόμαστε ο ένας τον άλλο. Αφού ΣΕΒ και ΓΣΕΕ είναι κοινωνικοί εταίροι, πώς χωράει μεταξύ τους η αμάχη; Τι τη θέλουν την κοινωνική ειρήνη; Κάτι μου έλεγε προχτές η κόρη μου η φοιτήτρια, αλλά είπα είναι κνίτικα και δεν έδωσα σημασία. Τώρα δίνω. Κατάλαβα απ' την κουβέντα μας.

Αλλος μπελάς. Κοινωνικοί εταίροι. Εχουν συνεταιρικά κάτι οι εργαζόμενοι με τ' αφεντικά; Ας πούμε τις τράπεζες, τα πλοία, τα εργοστάσια. Τα σούπερ μάρκετ; Οχι βέβαια, ομόθυμα απαντήσαμε. Τότε;

Καταλήξαμε, αφού αδειάσαμε και κάμποσα καραφάκια τσίπουρο. Συνεταιριλίκια μεταξύ του εργάτη και του αφεντικού δε γίνονται. Ο ένας πουλάει. Ο άλλος αγοράζει, θέλει να πληρώνει φθηνά, όπως ο κάθε αγοραστής εμπορεύματος. Αντε τώρα να χάψουμε τα περί κοινωνικών εταίρων και εργασιακής ειρήνης. Ετσι κάπως καταλήξαμε την κουβέντα. Κι εσύ ν' ακούς τα κνίτικα της κόρης σου, είπε ένας με νόημα. Αντε, καλό ξημέρωμα, ευχηθήκαμε και χωρίσαμε.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιάλλακτος ο ΣΕΒ με τις πλάτες της κυβέρνησης(2015-03-03 00:00:00.0)
Κατασκευάζουν «ευέλικτους» εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης(2006-07-16 00:00:00.0)
Στη γραμμή του ΣΕΒ(2005-12-09 00:00:00.0)
Ψάχνουν για είλωτες(2001-06-30 00:00:00.0)
Μπουλέντ Ετσεβίτ(2000-01-16 00:00:00.0)
Ληστρική φορολόγηση στο τσίπουρο(1998-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ