Την ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις με τη μαχητική τους συμμετοχή στην απεργία, που συνεχίζεται σήμερα
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία |
Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω απ' τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και στη συνέχεια διαδήλωσαν προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων ΟΤΑ Αττικής, που κατήγγειλε όσους καλλιεργούν το συμβιβασμό και τη συναίνεση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική πολιτική, με συνθήματα όπως: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Δημάρχους για τους δημότες κι όχι για τους ιδιώτες», «Αυτή η πολιτική η αντεργατική μόνο με αγώνες θα ανατραπεί».
Σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, ο γγ, Θ. Βεζυργιάννης, απέφυγε να πάρει σαφή θέση πάνω στα αιτήματα των απεργών. Ενθαρρημένος μάλιστα από το γενικότερο κλίμα συμβιβασμού που καλλιέργησε η πρόσφατη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών, επιτέθηκε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, ο οποίος αποχώρησε από τη συνάντηση.
«Συνεχίζουμε με τη σημερινή και αυριανή (σ.σ. σημερινή) μας απεργία και στέλνουμε προς την κυβέρνηση μηνύματα αντίστασης, αντεπίθεσης και αποφασιστικότητας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά της μέτρα δε θα περάσουν», σημείωσε μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση ο Μπάμπης Βορτελίνος, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Καταγγέλλοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τόνισε ότι «είναι και πρέπει να σταθούν υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη». Και κάλεσε σε κλιμάκωση στις 13 Απρίλη, με αιτήματα τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, επέκταση των ΒΑΕ στον κλάδο, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό κ.ά.
Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα, όπου οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις ΑΔΕΠΝ και ΔΕΤΕΠ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τα δεδουλευμένα - μέχρι και 8 μηνών - που τους οφείλονται.