Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΕΩΡΙΟΥ
Στα σκαριά 82 απολύσεις

Ογδόντα δύο εργαζόμενους απ' τους περίπου 400 που συνολικά δουλεύουν στα Ναυπηγεία Νεωρίου, στη Σύρο, σχεδιάζει να απολύσει ο όμιλος Ταβουλάρη, παραβιάζοντας προκλητικά ακόμα και αυτή την αντεργατική νομοθεσία. Η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τις προθέσεις της στα μέσα Μάρτη, μιλώντας για «απαραίτητες» αναδιαρθρώσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων και καλώντας το σωματείο σε διαβουλεύσεις.

Αν και το μέλλον των εργαζομένων υποθηκεύτηκε απ' την ίδια την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, το σωματείο (στο οποίο πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ) - μαζί με τους τοπικούς παράγοντες του δικομματισμού - καλλιεργεί κλίμα συναίνεσης. Αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει την εταιρία (επιδοτήσεις, παραγγελίες κλπ.), επιμένοντας ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Κι αυτό ενώ, ήδη, εργολαβικά συνεργεία δραστηριοποιούνται μέσα στα ναυπηγεία, αποδεικνύοντας ότι η εργοδοσία αναζητά μεθόδους μείωσης του κόστους παραγωγής.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται τα αποτελέσματα της πολιτικής των περίφημων ιδιωτικοποιήσεων που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ. «Η λύση στο πρόβλημα του Νεωρίου δε βρίσκεται στην παραπέρα προικοδότηση της εργοδοσίας, αλλά στον αγώνα για τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και την ένταξη του Νεωρίου σε αυτόν», τονίζει. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η ανάγκη για σχεδιασμό μιας κλαδικής πολιτικής στον τομέα της ναυτιλίας συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και έχει ζωτική σημασία για τους νησιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ