Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεάτρου έπαθλα και πολυχρονισμένα «θα»

Το ελληνικό θέατρο γιόρτασε προχτές την Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου, σε μια λαμπρή εκδήλωση του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ», όπου απένειμε τα θεατρικά έπαθλά του. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου), Γιώργος Λαζαρίδης (πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), Λίλα Καφαντάρη (πρόεδρος του ΣΕΗ), Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη (πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου). Τραγούδια από το θέατρο ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός, Ελένη Γερασιμίδου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιάννης Μπέζος και Τάνια Τρύπη. Την εκδήλωση παρουσίασε η Πέμυ Ζούνη.

Για τη διετία 2004-2006, το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» απονεμήθηκε στην Μάνια Παπαδημητρίου για την ερμηνεία της στο «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη. Το «Αιμίλιος Βεάκης» στον Γρηγόρη Βαλτινό για τον «Βιολιστή στη στέγη». Το βραβείο «Παναθήναια» (μιούζικαλ και επιθεώρηση) στον Γιώργο Κωνσταντίνου. Το «Φώτος Πολίτης» στον Βασίλη Παπαβασιλείου, για τρεις σκηνοθεσίες του («Αν μια νύχτα του χειμώνα» του Εντουάρντο ντε Φίλιπο, «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου και «Τέλος του καρναβαλιού» του Γκολντόνι). Το «Πάνος Αραβαντινός» στον Δαμιανό Ζαρίφη, για τη σκηνογραφία του στα έργα του Γιώργου Αρμένη «Πρόβα» και «Βασικά με λεν Θανάση».

Το «Δημήτρης Μητρόπουλος» δόθηκε στον Θοδωρή Αμπαζή για τη μουσική του στο «Ονειρο» του Στρίντμπεργκ και στο «Τρεις Αδελφές-Ut Consecutivum». Το «Κούλα Πράτσικα» στον Δημήτρη Παπάζογλου για τη χορογραφία του στον «Βιολιστή στη στέγη».

Για τη σημαντική και πολύχρονη θεατρική προσφορά τους τιμήθηκαν οι: Κατερίνα Χέλμη, Νόνικα Γαληνέα, Αγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Καζάκος, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Αρμένης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώργος Ζιάκας, Θόδωρος Αντωνίου και ο αξέχαστος Νικηφόρος Ρώτας.

Εκτός, όμως, από πολύ καλή βραδιά, ήταν και «μια πολύ καλή ευκαιρία» για τον υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, να μοιράσει «ΘΑ» για το θέατρο. «Θα» που χρόνια ακούμε από όλους τους υπουργούς, αλλά κανένα δεν είδαμε να υλοποιείται. «Το ΥΠΠΟ» - είπε - «θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες» των ανθρώπων του θεάτρου και «θα προχωρήσει στην επίλυση του ζητήματος των επιχορηγήσεων στο θέατρο... Πρόκειται να ανοίξει διάλογο για τις επιχορηγήσεις με φορείς του θεάτρου για τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού»... «Θα συνεχίσει να επιχορηγεί το Θεατρικό Μουσείο»... Και ότι «προχωράμε με γρήγορα βήματα προς την πραγματοποίηση ενός ονείρου αναγκαίου και επιτακτικού, της ίδρυσης Ακαδημίας Θεάτρου στο πλαίσιο της Ακαδημίας των Τεχνών»...

Κάποιοι διέβλεψαν αισιοδοξία, μετά τις δηλώσεις του υπουργού, στα μάτια των ανθρώπων του θεάτρου. Μήπως ήταν ειρωνεία, επειδή τα έχουν ξανακούσει αυτά;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ