Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
SOS πάλι για τη στέγη του

Το ΥΠΠΟ δεν πληρώνει για την αποκατάσταση του κτιρίου που έχει παραχωρηθεί στο ΕΕΤΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το κτίριο της Βαλτετσίου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το κτίριο της Βαλτετσίου
Σε κίνδυνο βρίσκεται ξανά η στέγη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (EETE). Το κτίριο της οδού Βαλτετσίου 42, που επί 25 χρόνια περιμένει το Επιμελητήριο να αποκατασταθεί για να μετατραπεί σε «κύτταρο» πολιτισμικής προσφοράς και δημιουργικής δράσης, στέλνει και πάλι σήμα κινδύνου. Η εργολαβική εταιρία διέκοψε τις εργασίες της, αφού το υπουργείο Πολιτισμού σταμάτησε τις πληρωμές μέσα στο 2005, έχοντας συσσωρεύσει χρέος προς την εταιρία 700.000 ευρώ! Το περίεργο σ' αυτή την παύση πληρωμών βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ το συνολικό ποσό για την αποκατάσταση του κτιρίου, δεσμεύτηκε ολόκληρο με την ένταξη, το 2002, της Βαλτετσίου 42 στο νόμο για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων νεοτέρων μνημείων, το ΥΠΠΟ δεν πληρώνει τα χρεωστούμενα.

Ετσι, ενώ το άστεγο ΕΕΤΕ ετοιμαζόταν να παραλάβει το κτίριο αυτόν το μήνα - χωρίς την κατασκευή του 3ου ορόφου όπως προβλεπόταν - σήμερα, λόγω της συμπεριφοράς του ΥΠΠΟ, κινδυνεύει να το χάσει οριστικά. Μάλιστα, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία παραχώρησε το κτίριο στο ΕΕΤΕ το 1983, μπορεί, σύμφωνα με τους όρους, από τον Ιούλη του 2006 και μετά, να άρει την παραχώρηση του κτιρίου.

Συμπληρώθηκε ένα τέταρτο αιώνα από τότε που το κτίριο της Βαλτετσίου «παραχωρήθηκε», σε καλή κατάσταση, στο Επιμελητήριο. Μία γενιά καλλιτεχνών γέρασε αναμένοντας, μαζί με το κτίριο, το οποίο υπέστη σοβαρές φθορές στα 25 αυτά χρόνια. Μία νέα γενιά, με όλες τις αλλαγές που έφερε ο χαμένος χρόνος, το έχει ακόμα ανάγκη. Γιατί, μία στέγη για το ΕΕΤΕ, δε σημαίνει μόνο στέγαση των γραφείων του, αλλά κυρίως χώρο πολιτισμού και δημιουργίας για τα 5.000 σήμερα, μέλη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ