Υστατη λύση επιβίωσης για την κυβέρνηση Μπάρακ
Αναμένει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιορδανία η Ουάσινγκτον
Associated Press |
Ο Κ.Ανάν με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών |
Πριν από τη Δαμασκό, ο Κόφι Ανάν συναντήθηκε, στη Ραμάλλα της Δυτικής Οχθης, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Σε αυτήν τη συνάντηση κυριάρχησε, όπως φάνηκε αργότερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, το θέμα των ισραηλινο - παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Αραφάτ τόνισε ότι έχει ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τον «κίνδυνο έκρηξης που ελλοχεύει στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, στις οποίες καταφεύγει διαρκώς η ισραηλινή ηγεσία». Την ύπαρξη έντασης, πάντως, επιβεβαίωσε και η απόφαση ενίσχυσης των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στην περίμετρο όλων των εβραϊκών οικισμών.
Σε ενίσχυση, όμως, των μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα, στην περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας στο Αμμάν προχώρησε και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υπάρχει συγκεκριμένη απειλή κατά της πρεσβείας, αλλά «δεν μπορεί να είναι γνωστή η εμβέλεια ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, προειδοποιήθηκαν όλοι οι Αμερικανοί πολίτες, που βρίσκονται στην περιοχή, να είναι προσεκτικοί».
Την επιστροφή του στον κυβερνητικό συνασπισμό του Εχούντ Μπάρακ ανακοίνωσε, χτες, το υπερορθόδοξο εβραϊκό Κόμμα «Σας». Ο Ραφαήλ Πινχάσι, ανώτερο στέλεχος του κόμματος, μετέβη, χτες το απόγευμα, στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, για να παραλάβει τις επιστολές παραίτησης των 4 υπουργών του κόμματος που υποβλήθηκαν την Τρίτη και επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ με την εκπνοή της χτεσινής ημέρας.
Η επιστροφή του «Σας», και των 17 βουλευτών του, εξασφαλίζει στον Μπάρακ την παραμονή στην εξουσία, έστω και με ισχνή πλειοψηφία. Εντούτοις, ηγετικά στελέχη του υπερορθόδοξου κόμματος έσπευδαν, χτες, να διευκρινίσουν ότι «δε θα κάνουν αντιπολίτευση στις αποφάσεις του Μπάρακ στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους, χωρίς, όμως, αυτό να συνεπάγεται ότι θα τις στηρίξουν και με την ψήφο τους».
Η αλλαγή στάσης του «Σας» οφείλεται στην αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό των 3 βουλευτών του μικρού αριστερού κόμματος «Μέρετζ», του υπουργού Παιδείας Γιόσι Σαρίντ, του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Ρον Κοέν και Γεωργίας Χάιμ Ορόν. Το «Μέρετζ» είχε διαφωνήσει και είχε μπλοκάρει την εκ νέου χρηματοδότηση των σχολείων του «Σας», λόγος που οδήγησε σε αποχώρηση τους υπερορθόδοξους Εβραίους βουλευτές. Οπως διευκρίνισε ο Γιόσι Σαρίντ, η παραίτηση από την κυβέρνηση αποτελεί «έκφραση διαφωνίας για σειρά επιλογών του Εχούντ Μπάρακ, αλλά ταυτόχρονα είναι ύστατη λύση για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού», ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα στηρίξουν κάθε απόφαση προόδου για την ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» στο ισραηλινό κοινοβούλιο.