ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-
Το να περπατά κανείς, ειδικά νύχτα, σε μία αμερικανική μεγαλούπολη, απαιτεί η προσωπικότητα του ατόμου να έχει τουλάχιστον ένα εκ των δύο παρακάτω στοιχείων: είτε υπερβολικό θάρρος έως και θράσος, είτε άγνοια κινδύνου. Αν δε διαθέτεις κανένα από αυτά τα «χαρίσματα», τότε εύκολα γίνεσαι βορά στα χέρια παντός τύπου κακοποιού.
Η εγκληματικότητα, σύμφυτο χαρακτηριστικό στοιχείο του αμερικανικού «ονείρου», είχε γίνει το κυριότερο όπλο όσων προσπαθούσαν να ασκήσουν κριτική. Πάντως, για άλλους λόγους, οικονομικούς και κυρίως άσκησης πολιτικής, και όχι για λόγους αξιοπρέπειας και κύρους, η πάταξη της εγκληματικότητας έγινε σημαία και λάβαρο την τελευταία δεκαετία και των δύο πολιτικών παρατάξεων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, που νέμονται την εξουσία. Οι πόλεις μετατράπηκαν σε φρούρια, σε πόλεις των «εσχάτων πραγμάτων». Οι Αμερικανοί συνήθισαν τη θέα των παντός τύπου απαγορευτικών καθώς και τη θέα «ταγμάτων θανάτου», που βοηθούν στο να «ζει κανείς μία ήρεμη και ήσυχη ζωή». Το όνειρο κάθε μικροαστού, που έμαθε να αναγνωρίζει στο διπλανό του τον «εχθρό»...
Ωστόσο, νέες σκέψεις επανήλθαν με τα πρόσφατα περιστατικά ανείπωτης δολοφονικής βίας εκ μέρους των αστυνομικών. Κάτι στραβό συμβαίνει στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας». Επίσης, ούτε πια νιώθουν και τόσο ασφαλείς, αφού παρατηρείται μια νέα αύξηση του ποσοστού εγκληματικότητας και ανάλογων κρουσμάτων σε πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, η Βαλτιμόρη, η Βοστόνη, το Ντάλλας, το Λος Αντζελες, η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια. Το Μάη, το FBI ανακοίνωσε ότι οι φόνοι και άλλα σοβαρά εγκλήματα που είχαν αναφερθεί στην αστυνομία, είχαν μειωθεί για όγδοη συνεχή χρονιά το 1999 και οι φόνοι είχαν μειωθεί κατά 2% σε πόλεις άνω των 500.000 κατοίκων και κατά 8% συνολικά. Ομως το 2000 έγινε και πάλι έκρηξη!
Εκ νέου συζητήσεις και απόψεις. Κορυφαίοι ποινικολόγοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς την ίδια σημαντική μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιοι εάν η αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων που παρατηρήθηκε φέτος είναι κάτι προσωρινό ή εάν το ποσοστό των εγκληματικών ενεργειών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο και τώρα ακολουθεί μια ανοδική πορεία. Ο Στιβ Λέβιτ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος ειδικεύεται σε ποινικά ζητήματα, περιμένει μείωση, μακροπρόθεσμα, του ποσοστού εγκληματικότητας, αφού, σύμφωνα με τον Λέβιτ, η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρατουμένων έχει απομακρύνει από την κοινωνία τα εγκληματικά στοιχεία και λειτουργεί αποθαρρυντικά!
Φυσικά υπάρχει και αντίλογος. Ο Αλαν Φοξ, καθηγητής Ποινικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, υποστηρίζει ότι «το δημογραφικό ενεργεί σε βάρος μας» και επισημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των νέων ηλικίας από 14 ως 20 ετών -ηλικίες περισσότερο επιρρεπείς στο έγκλημα. Πάντως, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, ουδείς εκ των εμπειρογνωμόνων δεν πιστεύει ότι αιτία για την αύξηση του ποσοστού της εγκληματικότητας στις Πολιτείες των ΗΠΑ είναι η οικονομική ύφεση και η οικονομική περιθωροποίηση ολοένα και περισσότερων τμημάτων του πληθυσμού...