Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΡΑΚ
Βελτίωση στο ένα «μέτωπο», χειροτέρευση στο άλλο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΪΡΟ.-

Η πρώτη επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ιράν, έστω και διά μέσου της τηλεφωνικής γραμμής, πραγματοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μία εικοσαετία τεταμένων και μάλλον εχθρικών σχέσεων. Η είδηση κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, τόσο του αιγυπτιακού, όσο και του ιρανικού Τύπου. Αντίθετα, κανένα σχόλιο δεν έγινε στην ιρανική πρωτεύουσα για τους ισχυρισμούς της Βαγδάτης περί αποτυχημένης απόπειρας βομβιστικής επίθεσης εναντίον ιρακινού στόχου από Ιρανούς πράκτορες, στις αρχές του μήνα.

Τα συγχαρητήριά του για την απόφαση των αναπτυσσόμενων χωρών του οργανισμού G 15 να αποδεχτούν την αίτηση ένταξης στον οργανισμό του Ιράν έσπευσε να εκφράσει, τηλεφωνικώς, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ στον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Χαταμί. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έγινε γνωστό, αλλά, όπως υπογράμμιζαν και πολιτικοί αναλυτές, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, καθώς το σημαντικότερο είναι η ίδια η επικοινωνία, η πρώτη ανάμεσα σε ηγέτες των δύο χωρών από το 1979. Το Ιράν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αίγυπτο, το 1979, όταν υπογράφτηκε, επί Ανουάρ Σαντάτ, η ισραηλινο-αιγυπτιακή ειρηνευτική συμφωνία. Η κατάσταση χειροτέρεψε, όταν, την ίδια χρονιά, η Αίγυπτος παρείχε άσυλο στον αποπεμφθέντα, από την Ισλαμική Επανάσταση, μονάρχη Σάχη, ο οποίος έζησε και πέθανε στο Κάιρο το 1989. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν ο Ανουάρ Σαντάτ δολοφονήθηκε το 1981 από εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Στην G 15 συμμετέχουν χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη βδομάδα στο Κάιρο, αποφάσισαν να εντάξουν στους κόλπους τους το Ιράν και την Κολομβία.

Σιωπή για την απόπειρα

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ προετοίμαζαν επίθεση εναντίον ιρακινού στόχου. Αυτό μετέδωσε, το βράδυ της Τετάρτης, η ιρακινή τηλεόραση, η οποία έδειξε και εικόνες από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο, αλλά και από τα πτώματα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του Ιράκ, το περιστατικό συνέβη, στις αρχές του μήνα, και στο αυτοκίνητο βρέθηκαν πολλά κιλά εκρηκτικά, αλλά και εκτοξευτήρες ρουκετών, όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες επιθέσεις στη Βαγδάτη.

Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία, ο τόπος, αλλά και ο πιθανός στόχος της επίθεσης. Εντούτοις, αναφέρεται ότι το όνομα του Ιρανού αξιωματικού είναι Χουσεΐν Καραματί και υπογραμμίζεται το μέγεθος της ευθύνης που φέρει η ιρανική ηγεσία για τη νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι ισχυρισμοί της Βαγδάτης έγιναν αποδεκτοί με απόλυτη σιωπή στην Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ