Με σταθερά, συντονισμένα και από όλες τις πλευρές χτυπήματα προχωράει το γκρέμισμα της ανώτατης εκπαίδευσης! Στα χτυπήματα ήρθε να προστεθεί άλλη μια σφυριά από τον Θάνο Βερέμη, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ο οποίος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Σαββάτου, προτείνει να γίνουν οι σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια τρίχρονες!
Τρίχρονα πτυχία, δηλαδή, μηχανικός σε τρία χρόνια! Σε απλά ελληνικά, υποβάθμιση, υποβάθμιση, υποβάθμιση! Γνώση εκτός πτυχίου, μεταφορά της επιστημονικής μόρφωσης στα μεταπτυχιακά, διατήρηση λίγων και εκλεκτών προγραμμάτων που θα εξακολουθούν να παρέχουν μόρφωση στο επιστημονικό αντικείμενο για λίγους και εκλεκτούς μελλοντικούς επιστήμονες! Γιατί η πλειοψηφία των φοιτητών, με τρία χρόνια σπουδές, μόνο ...μυρωδιά θα παίρνει από την επιστήμη! Πώς να χωρέσει σε τρία χρόνια - όσο εντατικοποιημένα και αν είναι - η ολόπλευρη γνώση του επιστημονικού αντικειμένου, η σύνδεση με την εφαρμογή της γνώσης...
Και βέβαια, η αφαίρεση ενός έτους σπουδών στη λειτουργία των πανεπιστημίων, με οδηγό το κυνήγι του κέρδους, από τη μία μειώνει το κόστος και από την άλλη συμβάλλει στην αύξηση του κέρδους από τα διπλά και τρίδιπλα δίδακτρα που θα καταβάλλουν οι φοιτητές για να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά και για να ξανακαθίσουν στα θρανία της διά βίου ομηρίας στην αμάθεια...
Κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πού πάει το πράγμα. `Η μήπως ο Θ. Βερέμης θέλει να μας πείσει ότι θα αναθέσει σε μηχανικό - απόφοιτο τριετούς μπάτσελορ να του χτίσει το σπίτι...; `Η θα εμπιστευτεί σε δάσκαλο - απόφοιτο τριετούς μπάτσελορ να διδάξει τα παιδιά του μαθηματικά; Βέβαια, θα υπάρχουν οι λίγοι, η ελίτ, που θα είναι πραγματικοί επιστήμονες, απόφοιτοι κορυφαίων πανεπιστημίων, στα οποία για να περάσουν θα προηγείται φιλτράρισμα και οικονομικό και ιδεολογικό. Ενώ η μεγάλη μάζα (κάτοχοι μπάτσελορ) θα δουλεύει χωρίς δικαιώματα και θα χρειαστεί πολλές φορές στη ζωή της να αλλάζει ειδικότητες και να πάρει το δρόμο της κατάρτισης και επανακατάρτισης, της διά βίου μάθησης, για να μπορεί να προσαρμόζεται κάθε φορά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Είναι φως-φανάρι ότι ο στόχος είναι να μη μείνει τίποτα όρθιο στην ανώτατη εκπαίδευση! Να «κοπεί και να ραφτεί» απ' άκρη σ' άκρη στα μέτρα του κεφαλαίου, που δεν του αρκεί να γίνουν ...«μπαλώματα». Δεν περιορίζει τις ορέξεις του στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά θέλει την ολοκληρωτική υποταγή της στην παραγωγή του αυριανού ευέλικτου, πειθήνιου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού.