Κυριακή 12 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για να μην ξαναγίνουν οι αγρότες κολίγοι!

Eurokinissi

Αγωνιστικά θα γιορταστεί η 96η επέτειος του Κιλελέρ, την επόμενη Κυριακή, 19 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Τη διοργάνωση του πανελλαδικού, αγωνιστικού γιορτασμού ανέλαβε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να συμμετάσχουν για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωικών κολίγων και, ταυτόχρονα, να διαμηνύσουν την απόφασή τους ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες, μέχρι την τελική δικαίωση των οραμάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη Θεσσαλία και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας οι συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος και οι Τοπικές Επιτροπές της ΠΑΣΥ, ξεκινούν τις προετοιμασίες ενημερώνοντας τον αγροτικό κόσμο για το αγωνιστικό περιεχόμενο του γιορτασμού και τη σύνδεση τού «τότε» της αγροτικής εξέγερσης, με το «σήμερα» των αγροτικών αγώνων και το «αύριο» των ελπίδων και των οραμάτων των μικρονοικοκυραίων της υπαίθρου.

Η 96η επέτειος του ξεσηκωμού των κολίγων βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες με πολύ περισσότερα και πιο οξυμένα προβλήματα. Η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει και κλιμακώνει, έχει συρρικνώσει το αγροτικό εισόδημα και, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, δυσκολεύει, ακόμα περισσότερο, τη ζωή στο χωριό, επεκτείνοντας και βαθαίνοντας τη φτώχεια κι οδηγώντας πολλούς ξωμάχους στην οικονομική εξαθλίωση.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ξεκλήρισμα των μικροκληρούχων παραγωγών και η συγκέντρωση της γης και του αγροτικού πλούτου σε λιγότερα χέρια αγροτοκαπιταλιστών. Και η έναρξη, από φέτος, της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά, απειλώντας τη με αφανισμό.


Η κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο μοιάζει με «καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί». Και μπορεί, το τελευταίο διάστημα, να μην εκδηλώνονται πολλές και μεγάλες κινητοποιήσεις - οι λόγοι γι' αυτό το αγωνιστικό «κάθισμα» είναι διάφοροι και αρκετοί σχετίζονται και με τη διάρθρωση του αγροτικού κινήματος - αλλά είναι φανερό, και «διά γυμνού οφθαλμού», πως η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών είναι αγανακτισμένοι κι οργισμένοι με την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και η πολιτική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που διαχειρίζεται και προωθεί, με βίαιο κι ανάλγητο τρόπο, αυτή την πολιτική, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις μέσα στον αγροτικό κόσμο.

Αναγκαία η συντονισμένη πάλη και η αλλαγή συσχετισμού

Αυτή την εντεινόμενη αγροτική δυσαρέσκεια επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και ν' αξιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να ξαναεγκλωβίσει στις «δαγκάνες» του εκείνους οι οποίοι, απογοητευμένοι, από τις δικές του κυβερνήσεις, ψήφισαν, στις τελευταίες εκλογές, τη ΝΔ και τώρα απογοητευμένοι κι απ' αυτή, «ψάχνονται»... Ομως, οι αγρότες ούτε «λωτοφάγοι» είναι για να ξεχάσουν τι τράβηξαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε και αφελείς για να μην αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή «αντιπολιτευτική» τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι παραπλανητική και ύπουλη κι αποσκοπεί, αποκλειστικά, σε «άγραν ψήφων».

Αλλωστε, είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο δε διαφοροποιείται πουθενά, επί της ουσίας, με την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική, αλλά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει την κυβέρνηση της ΝΔ να περάσει όλα τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που συναποφασίζονται στην ΕΕ.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο γιορτασμό του Κιλελέρ, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική και να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση και δυνάμωμα των αγώνων τους. Με αγωνιστικό οδηγό την ΠΑΣΥ έχουν τη σιγουριά ότι βαδίζουν στο σωστό δρόμο, δίνοντας στην πάλη τους ουσιαστικό διεκδικητικό περιεχόμενο και σαφή προοπτική.

Στόχος αυτής της πάλης, που πρέπει, πάντα, να συντονίζεται με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δεν είναι απλώς η υπεράσπιση του αγροτικού εισοδήματος και του δικαιώματος του μικρομεσαίου αγρότη να κρατήσει τα χωράφια του και να μείνει στον τόπο του, αλλά η ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς όφελος του λαού. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, με την ανάδειξη της ΠΑΣΥ σε κυρίαρχο πόλο του αγροτικού κινήματος, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ