Κυριακή 12 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της ΚΝΕ

Συζητάμε μπροστά στο 9 Συνέδριο της Οργάνωσής μας πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη δράση μας στη νεολαία, πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ, διαμορφώνοντας παράλληλα τους όρους για την αφομοίωση του δυναμικού μας, την προετοιμασία των αυριανών μελών του ΚΚΕ.

Δεν ξεκινάμε απ' το μηδέν, ούτε παίζουμε σε άδειο γήπεδο. Εχουμε πείρα και όπλα. Εχουμε πίσω μας την παρακαταθήκη της ιστορικής διαδρομής του ΚΚΕ, τις σύγχρονες επεξεργασίες και το Πρόγραμμά του, την ανοδική πορεία της ΚΝΕ, την υπεροχή της επιστημονικής κοσμοθεωρίας μας.

Το θέμα είναι η δράση μας, η καθοδηγητική δουλιά να μην κατακερματίζεται σε μια σειρά σκόρπια καθήκοντα, ασύνδετα πολλές φορές μεταξύ τους, αλλά να συγκεντρώνει το σύνολο της ισχύος των όπλων που προαναφέραμε στον κύριο στόχο και σκοπό. Τον απεγκλωβισμό συνειδήσεων από την κυρίαρχη σήμερα πολιτική και ιδεολογία, τη συσπείρωση με αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης, την καθημερινή πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κάθε χώρο, σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των στηριγμάτων που διαθέτει και τελικά το κέρδισμα χιλιάδων νέων συνειδήσεων με την πολιτική του ΚΚΕ, την ένταξή τους στις γραμμές της ΚΝΕ.

Οι τρόποι και οι μέθοδοι δουλιάς, παρά τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν ακολουθούν ακόμα ενιαίο βηματισμό. Δεν κατανοείται σ' ένα βαθμό το γεγονός ότι το σύνθημα - στόχος «ΚΝΕ γερή και μαζική», είναι αποτέλεσμα της δράσης μας, απαιτεί σχέδιο και προϋποθέσεις.

Ειδικά από τη στιγμή που συμφωνούμε ότι οι αντικειμενικές δυνατότητες υπάρχουν, για να τραβήξουμε κοντά μας πολύ πιο γοργά και πολύ πιο μαζικά απ' ό,τι σήμερα, χιλιάδες νέους, αυτό που χρειάζεται να ξεπεράσουμε είναι οι δικές μας υποκειμενικές αδυναμίες.

Για παράδειγμα, σε μια Οργάνωση της Πελοποννήσου δουλεύαμε καμπανιακά, χωρίς ένα ενιαίο, συνεκτικό σχέδιο συνδικαλιστικής, πολιτικής, ιδεολογικής παρέμβασης. Κυριαρχούσε ένας μονόχνοτος προσανατολισμός στην ευκαιριακή αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις μόνο στις Γενικές Συνελεύσεις κι όχι στην καθημερινή δράση. Αντιπαράθεση πάνω σε επιμέρους θέματα που δεν αναδείκνυε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, τις ευθύνες των άλλων παρατάξεων και κομμάτων, τη δική μας πρόταση διεξόδου.

Το περιεχόμενο των ΟΒ είχε έναν τυπικό χαρακτήρα ενημέρωσης των συντρόφων για μια σειρά ζητήματα - πορείες, αφισοκόλληση κλπ. - με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εννοείται ότι αυτή η Οργάνωση είχε μειωμένο ρυθμό στρατολογίας, ενώ την ίδια ώρα δυνάμωνε η φθορά από την παρέμβαση του αντίπαλου και τη δράση των άλλων δυνάμεων. Η ίδια Οργάνωση δυο χρόνια μετά μοιάζει να είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν.

Συζητήσαμε στα όργανα συλλογικά. Πήραμε μέτρα οργανωτικού χαρακτήρα που δεν έμειναν αστήρικτα. Επιμείναμε στη σταθερή συζήτηση και λειτουργία των Γραφείων των ΟΒ, ενισχύοντας το ρόλο τους ως πολιτικά, καθοδηγητικά όργανα κι όχι σαν ιμάντες μεταφοράς καθηκόντων. Η αναβάθμιση της λειτουργίας και του περιεχομένου της δράσης τους βοήθησε σημαντικά στην ανάδειξη ενός νέου δυναμικού που αναλαμβάνει σταθερά νέες πιο σύνθετες ευθύνες και καθήκοντα.

Σχεδιάσαμε τη δράση μας, αναλύοντας τους στόχους, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία, δυναμώνοντας την πολιτικοϊδεολογική συζήτηση στα όργανα και τις ΟΒ.

Δυνάμωσε ο προσανατολισμός στο κίνημα, η γνώση των προβλημάτων και των ιδιομορφιών κάθε χώρου, η οργάνωση της πάλης, με βάση το πλαίσιο, η ακατάπαυστη αντιπαράθεση με τον οπορτουνισμό όποια μάσκα κι αν φορούσε κάθε στιγμή.

Δε μείναμε μόνο στον καθορισμό πλάνων και στόχων οικοδόμησης - που είναι αναγκαίο - αλλά ένα σημαντικό κομμάτι του στελεχικού δυναμικού έκανε βήματα στη σκέψη και τη δράση του, μιλώντας πιο βαθιά στην καρδιά και το νου των νέων που απευθυνόμαστε.

Λειτούργησαν κομματικές σχολές, έγιναν ιδεολογικά μαθήματα και παράλληλα ενισχύθηκε η πολιτική καθοδήγηση και δράση της Οργάνωσης, με συνέπεια να μετράει σήμερα σοβαρή οργανωτική ανάπτυξη, να αφομοιώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων μας συντρόφων, να έχει σημαντική συμβολή στη δράση της αντίστοιχης Κομματικής Οργάνωσης, να εμπνέει και να μαχητικοποιεί συνειδήσεις.

Το ανέβασμα της πολιτικής δουλιάς απάντησε, απ' τα ίδια τα πράγματα, σε αδυναμίες πολλών συντρόφων μας που δυσκολεύονταν να ανοίξουν τη συζήτηση γύρω από την οργανωμένη πάλη, κάτω από το φόβο να μιλήσουν πειστικά γύρω από μια σειρά ζητήματα που θέτουν οι νέοι με τους οποίους συζητάμε.

Απάντησε στην ανάγκη στοχοπροσηλωμένης δράσης με τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νεολαία, δίνοντας ευθύνες και ρόλο σ' αυτά τα παιδιά που συμπαθούν, εκτιμούν, αναγνωρίζουν την αγωνιστικότητα του Κόμματος και της KNE, χωρίς ακόμα να έχουν πειστεί για την ανάγκη της οργανωμένης δράσης.

Απαντήθηκαν απόψεις που κατέτασσαν τα μέλη της ΚΝΕ σε ενεργά και ανενεργά, κερδίζοντας συντρόφους που για διάφορους λόγους είχαν προσωρινά μειώσει τη δράση και την προσφορά τους.

Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα από τις NO της Περιοχής που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, χωρίς όμως ακόμα να έχουμε τόσο χειροπιαστά αποτελέσματα κι άλλες που δεν έχει ακόμα κατανοηθεί ότι η ανάπτυξη της Οργάνωσης, η ισχυροποίησή της παντού, σε κάθε χώρο, θα έρθει μόνο ως αποτέλεσμα της ανόδου της ευθύνης και της ποιότητας της καθοδηγητικής δουλιάς. Ποιότητα, που είναι σε άμεση συνάρτηση με την ατομική και συλλογική προσπάθεια δημιουργίας μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές μας και πλατύτερα στη νεολαία. Ρεύμα, που σε συνδυασμό με τη δράση μας στο κίνημα της νεολαίας μπορεί να γονιμοποιεί τη σκόρπια και θολή σήμερα αμφισβήτηση, τη δυσαρέσκεια και σε πολλές περιπτώσεις την οργή που γεννάει η πολιτική των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.

Με τέτοια δουλιά, με την καθημερινή αποδεικτική πρωτοπόρα δράση πάνω στα προβλήματα, με βάση την πολιτική του ΚΚΕ, μπορούμε να ανοίξουμε την αυλαία μπροστά στα μάτια των νέων, να σπάσουμε τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για το ρόλο και τις αρχές που πρεσβεύουμε, να αποκαλύψουμε χωρίς παραμορφωτικούς φακούς όλο το θίασο των αστικών κομμάτων, να φέρουμε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.


Χρήστος ΤΣΑΝΤΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ